25.1 C
București
luni, 17 iunie, 2024

30 septembrie, termen fiscal important. E ultima zi când puteți scăpa de penalități

Dată:

Plata taxelor locale se mai poate face fără penalități doar astăzi, 30 septembrie, și tot astăzi este ultima zi în care mai puteți notifica la ANAF intenția de a beneficia de amnistia fiscală instituită în 2020.

Proprietarii de imobile (clădiri, terenuri, locuințe) și autoturisme mai au doar câteva ore la dispoziție pentru a-și plăti taxele locale pe aceste proprietăți.

De la 1 octombrie, penalități de 2% pe lună

În cazul neachitării, după data de 30 septembrie se vor aplica penalități de 2% pe lună (sau fracțiune de lună) din cuantumul obligației principale.

Penalitățile se aplică începând cu ziua imediat următoare termenului de scadență (1 octombrie), ceea ce înseamnă că plata în oricare zi din octombrie se va considera întârziată cu o lună, deci penalizarea va fi de 2%.

În fiecare an, în primele luni se acordă bonusuri de până la 10% pentru achitarea integrală a taxelor locale (de regulă, până la 31 martie, dar în 2020 s-a prelungit acest termen până la 31 iulie), apoi nu se mai acordă bonusuri până la 30 septembrie, iar după această dată se aplică penalități de întârziere.

Exemple de calcul

Pentru terenuri și clădiri, taxele locale se calculează în funcție de zona în care sunt amplasate – descrescător de la centru la periferii, de la intravilan la extravilan, respectiv de la municipiu la oraș, comună etc.

De regulă, proprietarul unei locuințe va plăti impozit și pe terenul ocupat de clădire, iar în cazul blocurilor cu mai multe etaje impozitul se împarte între proprietarii de pe etajele aferente terenului ocupat.

Pentru un apartament de 60 mp, cu două camere, situat într-un bloc din zona semicentrală a unui municipiu, impozitul poate fi între 120 și 150 de lei.

Pentru autoturisme și alte mijloace de transport (de exemplu, motociclete sau ambarcațiuni), taxele se calculează în funcție de capacitatea cilindrică a motorului – în sumă fixă până la 1.000 cmc, apoi cu câte un adaos pentru fiecare grupă de 200 cmc în plus față de acest plafon.

Pentru un autoturism Dacia Logan, taxa locală poate fi între 40 de lei (sub 1.000 cmc) și 64 de lei (peste 1.600 cmc).

Pentru mijloacele de transport hibride sau electrice, primăriile din majoritatea localităților oferă scutiri de până la 50% din taxele locale pe aceste proprietăți.

Evitați executarea silită!

În cazul unei întârzieri prelungite pe mai mult de un an, Fiscul poate emite un titlu executoriu, apoi va proceda la instituirea de popriri asupra disponibilităților bănești ale debitorilor (de natură salarială, pensii, chirii etc.) precum și poprirea conturilor bancare.

În final, dacă veți continua neachitarea, se poate ajunge chiar la valorificarea proprietății prin vânzare la licitație publică.

 Grăbiți-vă cu cererea de amnistie fiscală!

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a reamintit, recent, că termenul-limită de depunere a notificării prin care se manifestă intenția de a beneficia de măsura de restructurare a obligațiilor bugetare restante (supranumită „amnistia fiscală) este data de 30 septembrie 2020.

„Se încadrează la această facilitate toți contribuabilii care înregistrează obligații bugetare restante la data de 31 iulie 2020 și care doresc să își restructureze aceste obligații, potrivit prevederilor Capitolului I din Ordonanța Guvernului nr. 6/2019. După acest termen, contribuabilii sunt decăzuți din dreptul de a mai beneficia de restructurarea obligațiilor bugetare”, a precizat ANAF.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

VIDEO | O altă dezbatere pe tema crizei din Ucraina

În cadrul unei dezbateri de miercuri seara de la televiziunea Global News, intitulată ”Mai este Ucraina sprijinită de Occident”, moderatorul Calistrat Atudorei a pus...

Globalworth o numește pe Ema Iftimie Managing Director pentru România

Globalworth, cel mai mare investitor de birouri din Europa Centrală și de Est (CEE), anunță numirea Emei Iftimie în funcția de Managing Director pentru...

Safetech Innovations raportează o cifră de afaceri de 20,1 milioane de lei la nivel individual și un profit net de 5,9 milioane de lei...

Safetech Innovations (BVB: SAFE), companie românească de securitate cibernetică listată la Bursa de Valori București, cu birouri în București, Londra și Abu Dhabi, raportează,...

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc Vicepreședinte People & Organisation

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc în poziția de Vicepreședinte People & Organisation, în contextul în care...

Mureș City Logistics atinge un grad de ocupare de 100% după semnarea cu gigantul din industria auto EKR

Elektrokontakt România (EKR), subsidiară a ELEKTROKONTAKT GMBH, este noul chiriaș în Mureș City Logistics, cel mai modern proiect industrial din zona Mureș. Această tranzacție...

Mediul privat și reprezentanți ai statului au dezbătut despre viitorul comerțului electronic din România

Miercuri, 18 octombrie 2023, reprezentanți ai Guvernului, lideri și specialiști din industrie au abordat tema impactului pozitiv adus de sectorul de comerț electronic în...