20.7 C
București
luni, 27 martie, 2023

30 septembrie, termen fiscal important. E ultima zi când puteți scăpa de penalități

Dată:

Plata taxelor locale se mai poate face fără penalități doar astăzi, 30 septembrie, și tot astăzi este ultima zi în care mai puteți notifica la ANAF intenția de a beneficia de amnistia fiscală instituită în 2020.

Proprietarii de imobile (clădiri, terenuri, locuințe) și autoturisme mai au doar câteva ore la dispoziție pentru a-și plăti taxele locale pe aceste proprietăți.

De la 1 octombrie, penalități de 2% pe lună

În cazul neachitării, după data de 30 septembrie se vor aplica penalități de 2% pe lună (sau fracțiune de lună) din cuantumul obligației principale.

Penalitățile se aplică începând cu ziua imediat următoare termenului de scadență (1 octombrie), ceea ce înseamnă că plata în oricare zi din octombrie se va considera întârziată cu o lună, deci penalizarea va fi de 2%.

În fiecare an, în primele luni se acordă bonusuri de până la 10% pentru achitarea integrală a taxelor locale (de regulă, până la 31 martie, dar în 2020 s-a prelungit acest termen până la 31 iulie), apoi nu se mai acordă bonusuri până la 30 septembrie, iar după această dată se aplică penalități de întârziere.

Exemple de calcul

Pentru terenuri și clădiri, taxele locale se calculează în funcție de zona în care sunt amplasate – descrescător de la centru la periferii, de la intravilan la extravilan, respectiv de la municipiu la oraș, comună etc.

De regulă, proprietarul unei locuințe va plăti impozit și pe terenul ocupat de clădire, iar în cazul blocurilor cu mai multe etaje impozitul se împarte între proprietarii de pe etajele aferente terenului ocupat.

Pentru un apartament de 60 mp, cu două camere, situat într-un bloc din zona semicentrală a unui municipiu, impozitul poate fi între 120 și 150 de lei.

Pentru autoturisme și alte mijloace de transport (de exemplu, motociclete sau ambarcațiuni), taxele se calculează în funcție de capacitatea cilindrică a motorului – în sumă fixă până la 1.000 cmc, apoi cu câte un adaos pentru fiecare grupă de 200 cmc în plus față de acest plafon.

Pentru un autoturism Dacia Logan, taxa locală poate fi între 40 de lei (sub 1.000 cmc) și 64 de lei (peste 1.600 cmc).

Pentru mijloacele de transport hibride sau electrice, primăriile din majoritatea localităților oferă scutiri de până la 50% din taxele locale pe aceste proprietăți.

Evitați executarea silită!

În cazul unei întârzieri prelungite pe mai mult de un an, Fiscul poate emite un titlu executoriu, apoi va proceda la instituirea de popriri asupra disponibilităților bănești ale debitorilor (de natură salarială, pensii, chirii etc.) precum și poprirea conturilor bancare.

În final, dacă veți continua neachitarea, se poate ajunge chiar la valorificarea proprietății prin vânzare la licitație publică.

 Grăbiți-vă cu cererea de amnistie fiscală!

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a reamintit, recent, că termenul-limită de depunere a notificării prin care se manifestă intenția de a beneficia de măsura de restructurare a obligațiilor bugetare restante (supranumită „amnistia fiscală) este data de 30 septembrie 2020.

„Se încadrează la această facilitate toți contribuabilii care înregistrează obligații bugetare restante la data de 31 iulie 2020 și care doresc să își restructureze aceste obligații, potrivit prevederilor Capitolului I din Ordonanța Guvernului nr. 6/2019. După acest termen, contribuabilii sunt decăzuți din dreptul de a mai beneficia de restructurarea obligațiilor bugetare”, a precizat ANAF.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...