17.4 C
București
marți, 21 martie, 2023

AAF: Posibilele modificări ale Pilonului II evaluate de Guvern „nu pot avea decât efecte negative”

Dată:

Asociaţia Administratorilor de Fonduri din România – AAF – avertizează, într-un comunicat,  că posibilele modificări evaluate de către Guvern în ceea ce priveşte parametrii de funcţionare ai Pilonului II de pensie administrat privat „nu pot avea decât efecte negative, putând afecta dezvoltarea pieţei de capital”, relatează MEDIAFAX.

Revista Patronatelor redă în continuare, integral, un comunicat remis publicității, pe această temă, de AAF:

„Fondurile de pensii private obligatorii au avut o contribuţie semnificativă la dezvoltarea pieţei de capital autohtone şi la susţinerea economiei româneşti, având potenţialul de a produce aceleaşi efecte pozitive şi în viitor odată cu creşterea activelor lor. Orice pas înapoi pe calea reformei sistemului de pensii nu poate avea decât efecte negative asupra succesului scontat al acestuia, având un potenţial real de a-i pune în pericol sustenabilitatea în viitor şi de a produce efecte conexe nedorite, inclusiv asupra dezvoltării pieţei de capital din România”, se arată într-un comunicat transmis de asociaţie.

Membri AAF administrează active totale în valoare de peste 41 de miliarde lei, aparţinând unui număr de peste 400.000 de investitori, active investite majoritar în economia românească.

Asociaţia consideră că măsurile de politică economică/fiscală cu impact major în economie trebuie să fie parte a unui program care să aibă în vedere dezvoltarea pe termen lung a economiei, să fie adoptate într-un mod predictibil şi cu consultarea prealabilă a principalilor jucători din piaţă.

AAF îşi manifestă susţinerea faţă de necesitatea de a promova în continuare dezvoltarea sistemului actual de pensii din România, dialogul între factorii guvernamentali şi administratorii fondurilor de pensii fiind crucial în identificarea celor mai bune decizii în interesul participanţilor la sistemul pensiilor administrate privat şi al succesului reformei sistemului de pensii din România începută în baza unor premise corect evaluate.”

CONTEXT:

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat vineri seara, la România TV, că decizia privind o eventuală diminuare a contribuţiilor pentru pilonul II de pensii va fi luată doar pe baza unor date concrete, deoarece „cifrele nu mint”. Pe scurt,  Liviu Dragnea a dat asigurări că pilonul II nu va fi naţionalizat.

Anterior, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a transmis, tot vineri, că Pilonul II de Pensii este solid, cu randamente pozitive, reflectate şi de analiza evoluţiei pieţei pensiilor private la 30 iunie 2017, după ce vicepremierul Ciolacu a declarat că analizele ASF au arătat „cifre îngrijorătoare”.

Vicepremierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri după-amiază, la Neptun, că Guvernul va lua o decizie în privinţa Pilonului II, întrucât analizele ASF şi ale ministerului de Finanţe au evidenţiat „cifre îngrijorătoare”, el dând asigurări că decizia Executivului are în vedere eficientizarea, nu desfiinţare.

Despre AAF

Asociaţia Administratorilor de Fonduri (fosta UNOPC până în mai 2008), este organizaţia profesională independentă neguvernamentală a operatorilor din industria Organismelor de Plasament Colectiv (OPC) din România care reuneşte 21 de societăţi de administrare a investiţiilor (SAI.) care administrează 79 de fonduri deschise de investiţii (OPCVM) şi 20 de fonduri închise de investiţii (AOPC), patru Societăţi de Investiţii Financiare (SIF) foste Fonduri ale Proprietăţii Private, Fondul Proprietatea şi patru bănci depozitare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...