Majorarea costurilor de achiziție a gazelor pentru populație a determinat o creștere medie de aproximativ 5,6% a prețului final al gazelor pentru populație, începând din 10 ianuarie, potrivit ACUE.
REVISTA PATRONATELOR redă în continuare, integral, un comunicat de presă al Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie – ACUE:
„Ca urmare a creșterii costului de achiziție a gazelor naturale pe care furnizorii îl plătesc producătorilor de gaze naturale, ANRE a decis, în conformitate cu metodologia în vigoare, majorarea prețului final al gazelor naturale pentru populație în medie cu aproximativ 5,6%, începând cu data de 10 ianuarie. Acest procent de creştere variază de la un furnizor la altul.
Reamintim că, începând cu 1 aprilie 2017, prețul cu care furnizorii cumpără gazul de la producătorii interni nu mai este stabilit de autorități, fiind rezultatul evoluției cererii și ofertei din piață. ANRE analizează periodic evoluția prețului gazelor achiziționate de furnizori având obligaţia de a ajusta valoarea de transfer către consumatorii casnici, conform legislației în vigoare.
Subliniem că această ajustare de preţ a fost cauzată exclusiv de majorarea costurilor de achiziție a gazelor din producția internă, tariful de distribuţie şi marja de furnizare rămânând neschimbate.”
Despre ACUE
Înfiinţată în mai 2012, Federaţia ACUE are 30 de membri, printre care se numără grupuri importante din domeniul energiei electrice și gazelor naturale, respectiv E.ON România, ENGIE România, ENEL România, CEZ România, C.N.T.E.E. Transelectrica SA, Societatea Energetică Electrica SA, WIEE, WIROM GAS, GAZ EST, cu un număr total de circa 27.000 de angajaţi şi cu o cifră de afaceri anuală de peste 5,5 miliarde de Euro.