Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei a înregistrat în anul 2018 o cifră de afaceri cu 5,9% mai mare comparativ cu anul 2017, în timp ce afacerile curățătoriilor de textile au scăzut pe medie cu 0,4%, arată datele comunicate joi de Institutul Național de Statistică (INS).
Creșterea a provenit „de la serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (+8,5%), activităţile hotelurilor şi restaurantelor (+8,3%), activitǎţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (+2,0%) şi de la activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (+1,9%)”, arată un comunicat al INS.
Activităţile de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană au scăzut, în schimb, cu 0,4%.
Turismul și jocurile de noroc, scăderi tocmai în decembrie
„În ceea ce priveşte serviciile de piaţă prestate populaţiei, serie brută, în luna decembrie 2018 faţă de luna precedentă, volumul cifrei de afaceri a înregistrat o creștere cu 2,3% datorată creșterilor înregistrate la activitǎţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (+23,1%), serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (+10,9%), activitǎţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (+2,9%) și la activităţile de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană (+1,8%). Activităţile hotelurilor şi restaurantelor au scăzut cu 1,7%”, a mai comunicat INS.
În decembrie 2018, față de luna decembrie 2017, activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie brută, a înregistrat o cifră de afaceri cu 5,6% mai mare, provenită de la activităţile hotelurilor şi restaurantelor (+17,2%) și de la activităţile de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană (+1,6%).
„Scăderi s-au înregistrat, în decembrie 2018 față de decembrie 2017, la activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (-8,8%), activitǎţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (-5,3%) și la serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (-5,2%)”, mai arată datele INS.
În terminologia statisticienilor, cifra de afaceri reprezintă „veniturile totale înregistrate de către întreprindere în perioada de referinţă, provenite atât din activitatea principală, cât şi din activităţile secundare exercitate de aceasta”. Cifra de afaceri nu include TVA şi veniturile din vânzarea sau transferul de mijloace fixe.