22 de miliarde de euro stau la dispoziția celor interesați
Peste 74.000 de proiecte au fost depuse în ultima perioadă de timp la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Anunțul a venit din partea lui Daniel-Eugeniu Crunțeanu, director general adjunct Active fizice și Plăți directe din cadrul AFIR, în cadrul celei de a doua ediții a Forumului Antreprenorilor din Industria Agricolă desfășurat la București, organizată la București, la 24 martie.
Potrivit lui Daniel-Eugeniu Crunțeanu, gradul de absorbție a proiectelor mai vechi sau noi, depuse la agenție, e de circa 89%, ceea ce s-ar traduce printr-o finanțare de 8,44 miliarde de euro. Oficialul a precizat că el și colegii săi pregătesc de zor proiectele pentru viitorul plan strategic, cel din perioada 2023 – 2027, pentru care au mai rămas doar nouă luni de pus la punct ultimele detalii.
Daniel-Eugeniu Crunțeanu susține că în această primăvară AFIR va oferi noi oportunități pentru finanțarea investițiilor tinerilor fermieri, fiind alocate în acest sens 22 de miliarde euro.
Cel puțin 12.000 de noi proiecte ne stau în atenție pentru dezvoltarea unor exploatări agricole sau pomicole mai vechi sau mai noi pentru susținerea tinerilor fermieri. Ne vom îndrepta atenția în egală măsură și asupra sectorului zootehnic, dar și a celui vegetal, gata să oferim sprijin celor ce văd în aceste domenii noi oportunități de afaceri
Daniel-Eugeniu Crunțeanu, director general adjunct AFIR
El a mai spus că programul de dezvoltare rurală va ține cont și de prevederile noii politici agricole comune a Uniunii Europene, care tocmai se conturează în cancelariile bătrânului continent. „Vom elabora curând și ghiduri pentru fiecare intervenție în parte sau pentru fiecare palier, pentru ca cei interesați să se poată descurca mai ușor”, a precizat Daniel-Eugeniu Crunțeanu, adăugând și amănuntul potrivit căruia finanțarea persoanelor care vor să devină pentru prima dată tineri fermieri este 100% nerambursabilă, fiind acordată pentru o perioadă de maximum trei ani.
În funcție de dimensiunea exploatării agricole, finanțarea poate ajunge până la 70.000 de euro, în timp ce pentru sprijinirea fermelor mici, sprijinul acordat este tot 100% nerambursabil, dar valoarea acestuia e de cel mult 15.000 de euro.
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) este o instituție subordonată Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, având ca atribuție implementarea tehnică și financiară a Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020).
Cea de a doua ediție a Forumului Antreprenorilor din Industria Agricolă desfășurat la București a avut o serie de parteneri în organizarea sa, printre care Paradise Tour, ARGGO, AIPROM, Camera de Comerț și Industrie Bilaterală România – Portugalia, Inoveco, Fondul De Garantare A Creditului Rural IFN – SA și Revista Patronatului Român.
Despre AFIR
Agenţia pentru Finanțarea Investițiilor Rurale ( AFIR) este o institutie subordonată Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale ( MADR) având ca atribuție implementarea tehnică și financiară a Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 ( PNDR 2020).Agenția își desfășoară activitatea conform prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 41 din 18 iunie 2014, privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenţiei pentru Finanțarea Investițiilor Rurale prin reorganizarea Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit ( APDRP), aprobată prin Legea 43 din 17 martie 2015.