Noul program național va dura până sfârșitul anului 2023
Asociația Fermierilor din România (AFR) a încheiat la începutul lunii aprilie un contract de finanțare cu Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în vederea înființării unei rețele în domeniul depozitării fructelor.
Potrivit sursei citate, prin intermediul Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 3 Sud Muntenia, în calitate de Autoritate Contractantă, contractul de finanțare pentru noul proiect asigură „funcționalizarea unei rețele de cooperare în domeniul depozitării fructelor pentru crearea de lanțuri valorice și integrarea procesării prin înființarea unui grup operațional în domeniul pomiculturii și implementarea, în comun, a unui proiect de cercetare-inovare pentru obținerea de bioproduse pentru protecția fructelor la depozitare”.
În opinia ASF, principalele rezultate ce sunt așteptate includ „înființarea și funcționalizarea grupului operațional în domeniul pomiculturii cu scopul obținerii de bioproduse care să contribuie la păstrarea calității fructelor în perioada de depozitare, formularea bioproduselor, elaborarea, demonstrarea și transferarea tehnologiei inovative de obținere a bioproduselor, elaborarea, demonstrarea și transferarea metodologiei de aplicare a bioproduselor”.
Valoarea totală eligibilă a noului proiect este de 497.563 de euro, din care întreaga sumă reprezintă valoarea totală eligibilă nerambursabilă, de finanţare publică prin PNDR. Perioada de implementare a proiectului este de 32 de luni, între 12 aprilie 2021 și 31 decembrie 2023.
Despre AFR
AFR, înființată în 1996, derulează, în prezent, trei proiecte de transfer de cunoștințe, care operează pe întreg teritoriul României, pentru instruirea fermierilor în vederea aplicării corecte a Codului de Bune Practici Agricole. Pentru implementarea acestor proiecte, AFR dispune de o rețea teritorială compusă din 20 de facilitatori, care au organizat până în prezent peste 300 de întâlniri, la care au participat aproximativ 7.000 de fermieri. AFR protejează interesele și drepturile fermierilor în raport cu organismele de stat, întărește și dezvoltă proprietatea acestora, crește calitatea producției vegetale și animale și ajută fermierii în valorificarea superioară a producției pe o piață competitivă. De asemenea, AFR dezvoltă relații de cooperare cu agenții economici, pentru a asigura schimbul de experiență, organizează târguri, expoziții, competiții în domeniul agricol și asigură pregătirea profesională a membrilor săi.