În anul 2018, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut faţă de anul 2017 cu 4,1%, după ce în 2017 scăzuse cu 5,4% față de 2016, iar în 2016 scăzuse cu 4,8% față de 2015, reiese din statisticile oficiale analizate de REVISTA PATRONATELOR.
Pe elemente de structură, nici un indicator nu e pe plus față de anul de referință 2015: construcțiile noi și lucrările de reparații curente sunt acum la minus 10%, iar cele de reparații capitale – la minus 35%, media generală fiind la minus 17% (vezi graficul de mai jos).
„Volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a scăzut în 2018 față de 2017 cu 4,1%, scădere reflectată la lucrările de construcţii noi (-8,4%). Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile rezidenţiale (-23,6%) şi la clădirile nerezidenţiale (-5,5%), arată un comunicat transmis vineri Institutul Național de Statistică – INS.
Creşteri, în 2018 față de 2017, au fost la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+7,9%), la lucrările de reparaţii capitale (+1,5%) și la construcţiile inginereşti (+8%).
Patronatele din construcții au tras mai multe semnale de alarmă privind recesiunea cu care se confruntă acest sector. Spre exemplu, Asociația Română a Antreprenorilor de Construcții – ARACO – a solicitat Guvernului, Parlamentului și Președinției ca, în parteneriat cu organizațiile patronale și profesionale relevante din România, să își asume și să promoveze măsurile necesare pentru a reuși din 2019 ca sectorul de construcții să iasă din recesiune tehnică, să își joace rolul de sector de importanță națională strategică și să putem astfel să asigurăm o dezvoltare necesară, sustenabilă și coerentă a tuturor infrastructurilor necesare acestei țări.
Evoluții mixte în luna decembrie 2018
Comunicatul INS mai arată următoarele:
Volumul lucrărilor de construcţii a crescut ca serie brută cu 15,5%, creştere reflectată la lucrările de reparaţii capitale cu 38,7%, la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 28,4% şi la lucrările de construcţii noi cu 7%.
Pe obiecte de construcţii au fost creşteri astfel: clădirile rezidenţiale cu 30,4%, clădirile nerezidenţiale cu 17,9% şi la construcţiile inginereşti cu 9,1%.
Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut pe total cu 0,5%, scădere reflectată la lucrările de construcţii noi (-5,3%).
Creşteri au fost la lucrările de reparaţii capitale (+11,2%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+9,6%).
Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la construcţiile inginereşti (-5,4%).
Creşteri s-au înregistrat la clădirile rezidenţiale (+17,7%) şi la clădirile nerezidenţiale (+3,4%).
Volumul lucrărilor de construcţii ca serie brută, a scăzut pe total cu 6,5%, scădere reflectată la lucrările de construcţii noi (-12,7%) şi la lucrările de reparaţii capitale (-6,2%). Creştere s-a înregistrat la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+12,3%).
Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile nerezidenţiale (-20,8%) şi la clădirile rezidenţiale (-3,3%).
Creştere s-a înregistrat la construcţiile inginereşti (+ 0,4%).
Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 8,2%, scădere reflectată la lucrările de construcţii noi (-13,9%) şi la lucrările de reparaţii capitale (-8,1%).
S-a înregistrat creştere la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+13,9%).
Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile nerezidenţiale (-20,3%) şi la clădirile rezidenţiale (-7,1%). Creştere a fost la lucrările de construcţii inginereşti (+0,3%).