13.9 C
București
joi, 22 februarie, 2024

Alertă: 2018 a fost al treilea an consecutiv de RECESIUNE în construcții. Față de 2015, niciun indicator nu e pe plus

Dată:

În anul 2018, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut faţă de anul 2017 cu 4,1%, după ce în 2017 scăzuse cu 5,4% față de 2016, iar în 2016 scăzuse cu 4,8% față de 2015, reiese din statisticile oficiale analizate de REVISTA PATRONATELOR.

Pe elemente de structură, nici un indicator nu e pe plus față de anul de referință 2015: construcțiile noi și lucrările de reparații curente sunt acum la minus 10%, iar cele de reparații capitale – la minus 35%, media generală fiind la minus 17% (vezi graficul de mai jos).

„Volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a scăzut în 2018 față de 2017 cu 4,1%, scădere reflectată la lucrările de construcţii noi (-8,4%). Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile rezidenţiale (-23,6%) şi la clădirile nerezidenţiale (-5,5%), arată un comunicat transmis vineri Institutul Național de Statistică – INS.

Creşteri, în 2018 față de 2017, au fost la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+7,9%), la lucrările de reparaţii capitale (+1,5%) și la construcţiile inginereşti (+8%).

Patronatele din construcții au tras mai multe semnale de alarmă privind recesiunea cu care se confruntă acest sector. Spre exemplu, Asociația Română a Antreprenorilor de Construcții – ARACO – a solicitat Guvernului, Parlamentului și Președinției ca, în parteneriat cu organizațiile patronale și profesionale relevante din România, să își asume și să promoveze măsurile necesare pentru a reuși din 2019 ca sectorul de construcții să iasă din recesiune tehnică, să își joace rolul de sector de importanță națională strategică și să putem astfel să asigurăm o dezvoltare necesară, sustenabilă și coerentă a tuturor infrastructurilor necesare acestei țări.

Evoluții mixte în luna decembrie 2018

Comunicatul INS mai arată următoarele:

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut ca serie brută cu 15,5%, creştere reflectată la lucrările de reparaţii capitale cu 38,7%, la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 28,4% şi la lucrările de construcţii noi cu 7%.

Pe obiecte de construcţii au fost creşteri astfel: clădirile rezidenţiale cu 30,4%, clădirile nerezidenţiale cu 17,9% şi la construcţiile inginereşti cu 9,1%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut pe total cu 0,5%, scădere reflectată la lucrările de construcţii noi (-5,3%).

Creşteri au fost la lucrările de reparaţii capitale (+11,2%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+9,6%).

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la construcţiile inginereşti (-5,4%).

Creşteri s-au înregistrat la clădirile rezidenţiale (+17,7%) şi la clădirile nerezidenţiale (+3,4%).

Volumul lucrărilor de construcţii ca serie brută, a scăzut pe total cu 6,5%, scădere reflectată la lucrările de construcţii noi (-12,7%) şi la lucrările de reparaţii capitale (-6,2%). Creştere s-a înregistrat la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+12,3%).

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile nerezidenţiale (-20,8%) şi la clădirile rezidenţiale (-3,3%).

Creştere s-a înregistrat la construcţiile inginereşti (+ 0,4%).

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 8,2%, scădere reflectată la lucrările de construcţii noi (-13,9%) şi la lucrările de reparaţii capitale (-8,1%).

S-a înregistrat creştere la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+13,9%).

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile nerezidenţiale (-20,3%) şi la clădirile rezidenţiale (-7,1%). Creştere a fost la lucrările de construcţii inginereşti (+0,3%).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

VIDEO | O altă dezbatere pe tema crizei din Ucraina

În cadrul unei dezbateri de miercuri seara de la televiziunea Global News, intitulată ”Mai este Ucraina sprijinită de Occident”, moderatorul Calistrat Atudorei a pus...

Globalworth o numește pe Ema Iftimie Managing Director pentru România

Globalworth, cel mai mare investitor de birouri din Europa Centrală și de Est (CEE), anunță numirea Emei Iftimie în funcția de Managing Director pentru...

Safetech Innovations raportează o cifră de afaceri de 20,1 milioane de lei la nivel individual și un profit net de 5,9 milioane de lei...

Safetech Innovations (BVB: SAFE), companie românească de securitate cibernetică listată la Bursa de Valori București, cu birouri în București, Londra și Abu Dhabi, raportează,...

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc Vicepreședinte People & Organisation

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc în poziția de Vicepreședinte People & Organisation, în contextul în care...

Mureș City Logistics atinge un grad de ocupare de 100% după semnarea cu gigantul din industria auto EKR

Elektrokontakt România (EKR), subsidiară a ELEKTROKONTAKT GMBH, este noul chiriaș în Mureș City Logistics, cel mai modern proiect industrial din zona Mureș. Această tranzacție...

Mediul privat și reprezentanți ai statului au dezbătut despre viitorul comerțului electronic din România

Miercuri, 18 octombrie 2023, reprezentanți ai Guvernului, lideri și specialiști din industrie au abordat tema impactului pozitiv adus de sectorul de comerț electronic în...