35 C
București
luni, 22 iulie, 2024

ANALIZĂ Construcțiile de locuințe și investițiile nete în economie din 2018 sunt PRAF față de 2008

Dată:

Doi indicatori foarte importanți pentru mersul economiei – construcțiile de locuințe și investițiile nete – arată extrem de rău pe 2018 față de 2008. Toți parametrii din aceste categorii au ieșit pe minus anul trecut în raport cu cei din urmă cu 10 ani, reiese din statisticile oficiale analizate de REVISTA PATRONATELOR.

Pe scurt, în 2018 s-au construit mai puțin de 60.000 de locuințe, după ce în 2008 se construiseră aproape 65.000, iar investițiile nete în economia națională au scăzut de la 90 de miliarde la 84 de miliarde de lei, arată datele centralizate la Institutul Național de Statistică – INS.

Statul a construit doar jumătate din locuințe în 2018 față de 2008

Per total, în anul 2008 au fost terminate 64.414 locuinţe; în anul 2018 au fost terminate 59.725 de locuinţe.

Din fonduri publice, în 2008 se construiseră 4.459 de locuințe; în 2018 s-au mai construit doar 2.016 unități locative având ca sursă de finanțare fondurile publice, arată statisticile INS.

În terminologia statisticienilor, locuinţa (apartamentul) este „construcţia, formată din una sau mai multe camere de locuit situată la acelaşi nivel al clădirii sau la niveluri diferite, prevăzută în general cu dependinţe (bucătărie, baie, etc.) sau alte spaţii de deservire, independentă  din punct de vedere funcţional, având intrare separată din casa scării, curte sau stradă şi care a fost construită, transformată sau amenajată în scopul de a fi folosită, în principiu, de o singură gospodărie. Sunt considerate locuinţe terminate acelea care nu au existat anterior şi ale căror elemente, inclusiv fundaţia, s-au construit pentru prima dată, la care s-au finalizat toate lucrările prevăzute în documentaţia tehnică şi care au fost recepţionate de beneficiari”.

Și numărul locuințelor construite din fonduri private a scăzut, de la 59.955 în 2008 la 57.709 în 2018, mai arată datele INS.

Investițiile nete au scăzut cu peste 6 miliarde de lei

Alți doi indicatori esențiali pentru evoluția României sunt investițiile în economia națională și formarea brută de capital.

Ei bine, statisticile oficiale arată că investițiile în economie au scăzut de la 90 de miliarde de lei în anul 2008 la 84 de miliarde de lei în 2018.

Pentru comparație:
– Investiţiile concretizate în lucrări de construcţii noi, în anul 2008, au însumat 43,8 miliarde de lei, iar investiţiile în utilaje şi mijloace de transport au însumat 39,2 miliarde de lei
– Investiţiile concretizate în lucrări de construcţii noi, în anul 2018, au însumat doar 36,4 miliarde de lei, iar investiţiile în utilaje şi mijloace de transport au însumat doar 35,3 miliarde de lei.

În terminologia statisticienilor, investiţiile nete reprezintă „cheltuielile destinate creării de noi mijloace fixe, dezvoltării, modernizării şi reconstrucţiei celor existente, precum şi valoarea serviciilor legate de transferul de proprietate asupra mijloacelor fixe existente şi al terenurilor preluate cu plată de la alte unităţi sau de la populaţie (taxe notariale, comisioane, cheltuieli de transport, de manipulare etc.)”.

Atenție! Datele privind investițiile nete în economie se colectau, în 2008, „de la circa 22.000 de unităţi economico- sociale”; în 2018, datele s-au colectat „de la circa 25.600 unităţi economico- sociale”, a menționat INS în documentele sale de „precizări metodologice”.
Adică în 2018 au rezultat investiții mai mici dintr-o bază de calcul semnificativ mai mare decât în 2008 – ce concluzie se poate extrage de aici?

Formarea brută de capital, de la peste 30% la mai puțin de 24% din PIB

Un alt indicator care arată nivelul investițiilor dintr-o țară (sau firmă sau chiar familie) este formarea brută de capital. Spune-mi cât investești în produsele cu ajutorul cărora poți să faci bani – „bunuri de capital” în terminologia oficială, cum ar fi un calculator, un strung, o mașină, un aparat performant etc. – și îți spun ce șanse de creștere ai pe viitor.

Ei bine, și la acest capitol România se prezintă cu o scădere dramatică, de la 30% din PIB în 2008* la 23,9% din PIB în 2018*, tăindu-și practic creanga de sub picioare.
      *) Calcul RP: În 2008, PIB-ul a fost de 503,9 miliarde de lei, iar formarea brută de capital a fost 152,2 miliarde de lei (30,2% din PIB); în 2018, PIB-ul a fost de 940,4 miliarde de lei, iar formarea brută de capital a fost 225,5 miliarde de lei (23,9% din PIB).

România, așadar, a construit în 2018 mai puține locuințe și a investit în economie și în bunuri de capital mai puțini bani decât în urmă cu 10 ani. Nu-i așa că mergem în direcția cea bună? (?!?)

 

În atenția cititorilor: TOATE cifrele prezentate mai sus pot fi găsite pe site-ul INSTITUTULUI NAȚIONAL DE STATISTICĂ:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

VIDEO | O altă dezbatere pe tema crizei din Ucraina

În cadrul unei dezbateri de miercuri seara de la televiziunea Global News, intitulată ”Mai este Ucraina sprijinită de Occident”, moderatorul Calistrat Atudorei a pus...

Globalworth o numește pe Ema Iftimie Managing Director pentru România

Globalworth, cel mai mare investitor de birouri din Europa Centrală și de Est (CEE), anunță numirea Emei Iftimie în funcția de Managing Director pentru...

Safetech Innovations raportează o cifră de afaceri de 20,1 milioane de lei la nivel individual și un profit net de 5,9 milioane de lei...

Safetech Innovations (BVB: SAFE), companie românească de securitate cibernetică listată la Bursa de Valori București, cu birouri în București, Londra și Abu Dhabi, raportează,...

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc Vicepreședinte People & Organisation

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc în poziția de Vicepreședinte People & Organisation, în contextul în care...

Mureș City Logistics atinge un grad de ocupare de 100% după semnarea cu gigantul din industria auto EKR

Elektrokontakt România (EKR), subsidiară a ELEKTROKONTAKT GMBH, este noul chiriaș în Mureș City Logistics, cel mai modern proiect industrial din zona Mureș. Această tranzacție...

Mediul privat și reprezentanți ai statului au dezbătut despre viitorul comerțului electronic din România

Miercuri, 18 octombrie 2023, reprezentanți ai Guvernului, lideri și specialiști din industrie au abordat tema impactului pozitiv adus de sectorul de comerț electronic în...