14.1 C
București
vineri, 31 martie, 2023

ANALIZĂ Construcțiile de locuințe și investițiile nete în economie din 2018 sunt PRAF față de 2008

Dată:

Doi indicatori foarte importanți pentru mersul economiei – construcțiile de locuințe și investițiile nete – arată extrem de rău pe 2018 față de 2008. Toți parametrii din aceste categorii au ieșit pe minus anul trecut în raport cu cei din urmă cu 10 ani, reiese din statisticile oficiale analizate de REVISTA PATRONATELOR.

Pe scurt, în 2018 s-au construit mai puțin de 60.000 de locuințe, după ce în 2008 se construiseră aproape 65.000, iar investițiile nete în economia națională au scăzut de la 90 de miliarde la 84 de miliarde de lei, arată datele centralizate la Institutul Național de Statistică – INS.

Statul a construit doar jumătate din locuințe în 2018 față de 2008

Per total, în anul 2008 au fost terminate 64.414 locuinţe; în anul 2018 au fost terminate 59.725 de locuinţe.

Din fonduri publice, în 2008 se construiseră 4.459 de locuințe; în 2018 s-au mai construit doar 2.016 unități locative având ca sursă de finanțare fondurile publice, arată statisticile INS.

În terminologia statisticienilor, locuinţa (apartamentul) este „construcţia, formată din una sau mai multe camere de locuit situată la acelaşi nivel al clădirii sau la niveluri diferite, prevăzută în general cu dependinţe (bucătărie, baie, etc.) sau alte spaţii de deservire, independentă  din punct de vedere funcţional, având intrare separată din casa scării, curte sau stradă şi care a fost construită, transformată sau amenajată în scopul de a fi folosită, în principiu, de o singură gospodărie. Sunt considerate locuinţe terminate acelea care nu au existat anterior şi ale căror elemente, inclusiv fundaţia, s-au construit pentru prima dată, la care s-au finalizat toate lucrările prevăzute în documentaţia tehnică şi care au fost recepţionate de beneficiari”.

Și numărul locuințelor construite din fonduri private a scăzut, de la 59.955 în 2008 la 57.709 în 2018, mai arată datele INS.

Investițiile nete au scăzut cu peste 6 miliarde de lei

Alți doi indicatori esențiali pentru evoluția României sunt investițiile în economia națională și formarea brută de capital.

Ei bine, statisticile oficiale arată că investițiile în economie au scăzut de la 90 de miliarde de lei în anul 2008 la 84 de miliarde de lei în 2018.

Pentru comparație:
– Investiţiile concretizate în lucrări de construcţii noi, în anul 2008, au însumat 43,8 miliarde de lei, iar investiţiile în utilaje şi mijloace de transport au însumat 39,2 miliarde de lei
– Investiţiile concretizate în lucrări de construcţii noi, în anul 2018, au însumat doar 36,4 miliarde de lei, iar investiţiile în utilaje şi mijloace de transport au însumat doar 35,3 miliarde de lei.

În terminologia statisticienilor, investiţiile nete reprezintă „cheltuielile destinate creării de noi mijloace fixe, dezvoltării, modernizării şi reconstrucţiei celor existente, precum şi valoarea serviciilor legate de transferul de proprietate asupra mijloacelor fixe existente şi al terenurilor preluate cu plată de la alte unităţi sau de la populaţie (taxe notariale, comisioane, cheltuieli de transport, de manipulare etc.)”.

Atenție! Datele privind investițiile nete în economie se colectau, în 2008, „de la circa 22.000 de unităţi economico- sociale”; în 2018, datele s-au colectat „de la circa 25.600 unităţi economico- sociale”, a menționat INS în documentele sale de „precizări metodologice”.
Adică în 2018 au rezultat investiții mai mici dintr-o bază de calcul semnificativ mai mare decât în 2008 – ce concluzie se poate extrage de aici?

Formarea brută de capital, de la peste 30% la mai puțin de 24% din PIB

Un alt indicator care arată nivelul investițiilor dintr-o țară (sau firmă sau chiar familie) este formarea brută de capital. Spune-mi cât investești în produsele cu ajutorul cărora poți să faci bani – „bunuri de capital” în terminologia oficială, cum ar fi un calculator, un strung, o mașină, un aparat performant etc. – și îți spun ce șanse de creștere ai pe viitor.

Ei bine, și la acest capitol România se prezintă cu o scădere dramatică, de la 30% din PIB în 2008* la 23,9% din PIB în 2018*, tăindu-și practic creanga de sub picioare.
      *) Calcul RP: În 2008, PIB-ul a fost de 503,9 miliarde de lei, iar formarea brută de capital a fost 152,2 miliarde de lei (30,2% din PIB); în 2018, PIB-ul a fost de 940,4 miliarde de lei, iar formarea brută de capital a fost 225,5 miliarde de lei (23,9% din PIB).

România, așadar, a construit în 2018 mai puține locuințe și a investit în economie și în bunuri de capital mai puțini bani decât în urmă cu 10 ani. Nu-i așa că mergem în direcția cea bună? (?!?)

 

În atenția cititorilor: TOATE cifrele prezentate mai sus pot fi găsite pe site-ul INSTITUTULUI NAȚIONAL DE STATISTICĂ:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...