Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații – ANCOM – a lansat vineri în consultare publică noile condiții tehnice și economice de acces la infrastructura Netcity din București
„Netcity are obligația să asigure accesul la infrastructură în condiții echivalente tuturor furnizorilor de rețele publice de comunicații electronice care solicită sau beneficiază deja de acces la infrastructură, dacă aceștia se află în circumstanțe echivalente”, arată un comunicat al ANCOM.
În cazul în care dezvoltatorul acordă condiții mai favorabile unui furnizor, atunci are obligația să acorde aceleași condiții tuturor furnizorilor, pe baze nediscriminatorii.
Totodată, Netcity are obligația să asigure acces la infrastructură cel puțin în aceleași condiții, inclusiv în ceea ce privește calitatea, cu cele pe care și le aplică sau pe care le aplică persoanelor juridice din același grup și să trateze în același interval de timp cererile de acces la infrastructură sau solicitările de informații transmise de furnizori.
Alături de tarifele propuse de ANCOM recent, astăzi lansăm în consultare publică condițiile tehnice și economice în care se va realiza accesul la infrastructura Netcity. Prin acest proiect am urmărit ca accesul furnizorilor de rețele publice de comunicații electronice la această infrastructură să se facă în mod transparent şi echitabil pentru a asigura o competiție corectă între operatori la nivelul capitalei. Decizia va avea caracter obligatoriu pentru dezvoltatorul proiectului.
Sorin Grindeanu, președintele ANCOM
Obligațiile Netcity
Pentru respectarea principiului transparenței, dezvoltatorul proiectului are obligația de a publica pe pagina de internet informații generale privind amplasarea canalizației (lista străzilor și imobilele acoperite de rețea), termenul de soluționare a cererilor de acces și indicatorii de calitate pentru furnizarea serviciilor de acces.
Netcity are obligația de a publica și contractele cadru de acces la infrastructură fizică, realizate în conformitate cu prevederile deciziei ANCOM, precum și de a pune la dispoziție furnizorilor interesați un punct de contact în vederea gestionării cererilor de acces la infrastructura fizică și a oricăror solicitări de informații în acest sens.
Dezvoltatorul are la dispoziție un termen de cel mult 60 de zile de la data comunicării deciziei ANCOM pentru a pune în acord contractele în vigoare cu dispozițiile deciziei.
Serviciile pe care dezvoltatorul este obligat să le pună la dispoziția furnizorilor interesați sunt serviciul de închiriere tubetă transport, serviciul de închiriere tubetă racord și serviciul de închiriere fibră optică neechipată branșament FTTB.
Încheierea contractelor de acces
Contractele de acces la infrastructură dintre furnizorii de rețele publice de comunicații electronice și Netcity se vor încheia în maxim 30 de zile de la primirea cererii de acces, iar în cazul modificării sau completării unui contract, termenul maxim de negociere este de 15 zile de la data primirii cererii.
Durata contractului de acces la infrastructură se stabilește prin negociere între părți și poate fi cuprinsă între 3 ani și 5 ani, în funcție de solicitarea furnizorului de rețele publice beneficiar.
Contractul de acces va trebui să prevadă posibilitatea ca un furnizor de rețele publice beneficiar să poată renunța la un element de infrastructură fizică după 1 an de la data închirierii respectivului element, fără a fi obligat la plata chiriei aferente perioadei rămase până la data încetării contractului de acces în raport cu respectivul element.
Tarife
Proiectul de model de calculație a costurilor serviciilor de acces oferite furnizorilor de rețele publice de comunicații electronice pentru accesul la infrastructura fizică realizată în cadrul proiectului Netcity se află în proces de consultare publică până la data de 31 octombrie 2018.
Proiectul de decizie pentru stabilirea și impunerea condițiilor tehnice și economice în care se realizează accesul la infrastructura fizică realizată de către societatea „NETCITY TELECOM” S.R.L. în baza contractului de concesiune nr. 4390/02.06.2008, încheiat cu Municipiul București poate fi consultat aici, persoanele interesate fiind invitate să formuleze şi să transmită observaţii şi propuneri până la data de 12.11.2018, pe adresa sediului central al ANCOM (Str. Delea Nouă nr.2, sector 3, Bucureşti), direct la Registratură sau prin intermediul direcţiilor regionale ale Autorităţii.
Observaţiile pot fi transmise şi prin fax la numărul +40 372 845 402 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.org.ro.
ANCOM este instituţia care protejează interesele utilizatorilor de comunicaţii din România, prin promovarea concurenţei pe piaţa de comunicaţii, administrarea resurselor limitate, încurajarea investiţiilor eficiente în infrastructură şi a inovaţiei.