3.5 C
București
luni, 4 noiembrie, 2024

ANEIR acuză: Tăierea fondurilor pentru promovarea exporturilor este „o gravă dovadă de obscurantism economic”

Dată:

Asociația Națională a Exportatorilor și Importatorilor din România – ANEIR – a constatat „o premieră națională, poate chiar europeană”, respectiv că Guvernul a tăiat fondurile Programului de Promovare a Exporturilor (PPE), și califică această măsură ca fiind „o gravă dovadă de obscurantism economic”.

REVISTA PATRONATELOR redă în continuare, integral, un comunicat transmis miercuri de ANEIR (intertitlurile și sublinierile aparțin Redacției noastre, RP)

„La recenta rectificare bugetară din cele 20 de milioane de lei – credite bugetare și 45 de milioane de lei – credite de angajament solicitate de mediul de afaceri (și însușite de ministerul  de resort MMACA, care gestionează PPE) s-au alocat 0 (zero) lei – credite bugetare și după îndelungi insistențe 15 milioane de lei (adică 1/3) – credite de angajament. Inițial  se preconizaseră tot 0 (zero) lei credite de angajament.

Primul efect: O prezență substanțial redusă la târgurile și expozițiile internaționale

Cum se traduce acest obscurantism economic guvernamental în activitatea exportatorilor? O prezență substanțial redusă la târgurile și expozițiile internaționale: acolo unde se întâlnesc cererile și ofertele de export/import (pe domenii de specialitate) și se stabilesc contactele/contractele viitoare de colaborare.

Se află România într-o situație în care își poate permite ignorarea cerințelor de piață ale exportatorilor? Cele mai recente rapoarte oficiale statistice demonstrează contrariul: în primul semestru al acestui an deficitul balanței comerciale a marcat un nou record negativ, depășind cu cca 1,5 miliarde de euro deficitul perioadei similare din 2018, cu o creștere procentuală dublă față de nivelul prognozat pe întregul an.

Nu e vorba doar de miopie economică

În decizia Guvernului nu este vorba doar de miopie economică, ci și de încălcarea reglementărilor legale: prin Legea nr.30/1999, la art.2, al (3) se prevede că „sumele necesare finanțării acțiunilor de promovare a exporturilor, prin organizarea de târguri și expoziții… nu vor fi mai mici de 0,1% din volumul în valută al exportului realizat în anul anterior”, ceea ce ar fi însemnat – la cursul oficial al BNR – un nivel de peste 300 de milioane de lei.

Dacă s-ar fi dat curs tuturor solicitărilor mediului de afaceri, PPE ar fi urmat să atingă pragul valoric stabilit prin legea sus-invocată. Numai că, ținând cont de capacitatea limitată a MMACA de gestionare a acestui program (oricum mai mult decât dublată – merituos – în ultimii doi ani), în cadrul Consiliului de Export al României s-a luat decizia limitării aproape la jumătate a PPE.

Culmea ironiei: de la conducerea MFP ni s-a dat de înțeles că factori de decizie din MMACA au transmis să nu se mai aloce sumele solicitate de mediul de afaceri!

Impact extern în cascadă

Concurența comercială este extrem de acerbă în această perioadă pe plan internațional. Lipsa firmelor românești de la târgurile și expozițiile externe va genera glisarea comenzilor din România către alte destinații.

De aici și un impact intern în cascadă: în lipsă de comenzi externe, producătorii români vor fi nevoiți să-și reducă activitatea (șomaj, perderi de încasări bugetare etc.), încasări valutare diminuate pentru balanța comercială și de plăți a României, cu creșterea de rigoare a datoriei externe lăsată moștenire generațiilor viitoare.

Nimeni nu neagă importanța caracterului social al actualului Program de guvernare. Dar orice măsură cu caracter social, de creștere a capacității de apărare militară a țării ori de îmbunătățire a activității serviciilor secrete, nu se poate baza doar pe împrumuturi, pe deficite, prin ignorarea legităților economice și tragerea pe linie moartă/secundară a principalei locomotive de încasări valutare: exportul de bunuri și servicii.

Sperăm că acest mesaj (semnal de alarmă) să ajungă și să fie înțeles la Palatul Victoria.”

Dr. Mihai IONESCU
Președintele executiv al ANEIR
Co-Preşedintele Consiliului de Export al României

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

VIDEO | O altă dezbatere pe tema crizei din Ucraina

În cadrul unei dezbateri de miercuri seara de la televiziunea Global News, intitulată ”Mai este Ucraina sprijinită de Occident”, moderatorul Calistrat Atudorei a pus...

Globalworth o numește pe Ema Iftimie Managing Director pentru România

Globalworth, cel mai mare investitor de birouri din Europa Centrală și de Est (CEE), anunță numirea Emei Iftimie în funcția de Managing Director pentru...

Safetech Innovations raportează o cifră de afaceri de 20,1 milioane de lei la nivel individual și un profit net de 5,9 milioane de lei...

Safetech Innovations (BVB: SAFE), companie românească de securitate cibernetică listată la Bursa de Valori București, cu birouri în București, Londra și Abu Dhabi, raportează,...

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc Vicepreședinte People & Organisation

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc în poziția de Vicepreședinte People & Organisation, în contextul în care...

Mureș City Logistics atinge un grad de ocupare de 100% după semnarea cu gigantul din industria auto EKR

Elektrokontakt România (EKR), subsidiară a ELEKTROKONTAKT GMBH, este noul chiriaș în Mureș City Logistics, cel mai modern proiect industrial din zona Mureș. Această tranzacție...

Mediul privat și reprezentanți ai statului au dezbătut despre viitorul comerțului electronic din România

Miercuri, 18 octombrie 2023, reprezentanți ai Guvernului, lideri și specialiști din industrie au abordat tema impactului pozitiv adus de sectorul de comerț electronic în...