14 C
București
sâmbătă, 15 martie, 2025

ANEIR: Ministrul Economiei a condamnat la moarte exportul românesc

Dată:

Exact la o săptămână după ce organizațiile patronale și profesionale din Consiliul de export al României au solicitat public demiterea ministrului economiei, acesta – când partidul din care face parte și-a reconfirmat prezența în coaliția de guvernare – a organizat o conferință de presă în care a condamnat la moarte exportul românesc, se arată în comunicatul transmis către redacție.

REVISTA PATRONATELOR redă în continuare, integral, comunicatul de presă al Asociației Naționale a Exportatorilor și Importatorilor din România

„Călăul – procuror” a pus la cale procesiunea de acuzare nu în incinta ministerului (pe care vremelnic îl conduce), ci în plină stradă, printre claxoanele mașinilor!  Probabil i-a lipsit inspirația să invite auditoriu într-un cimitir!

„Ministrul – analfabet” (cu zero experiență în economie și zero experiență în management public) a invocat niște cifre dintr-un așa-zis Raport de control al ienicerilor săi, fără să fi ascultat și partea acuzată.

În viziunea acuzatorului Programul de promovare a exporturilor (care funcționează în forme diferite de când este România modernă) a fost creat chipurile în beneficiul patronilor care fac turism pe banii statului și pentru îmbogățirea firmelor care organizează Pavilioanele naționale de la târgurile internaționale, întregul program fiind creația „ciumei roșii” care l-a legiferat în forma actuală în anul 2002.

Și un retardat de la școala de oligofreni poate conștientiza că un patron nu este atât de pervers încât să care cu el la târguri tablouri de automatizări de sute de kg sau garnituri de mobilă de zeci de m.c., cheltuind zeci de mii de euro pentru pregătirea mostrelor–unicat, cu scopul de …. a face turism 3 zile la un târg în Africa sau în Asia.

Cât privește așa zisele „contracte fabuloase”  semnate de minister cu firmele care organizează Pavilioanele naționale (în care exportatorii își prezintă produsele), ele includ cca 90% cheltuielile datorate organizatorilor externi ai târgurilor pentru chiria spațiului, amenajarea standului etc.

Din aceiași stirpe partinică au avut parte exportatorii români de un ministru la fel de „inovativ” (ridicat la vremea respectivă la rangul de vice–premier), care a scos peste noapte o Ordonanță aberantă, în urma căreia statul nu a mai putut recupera TVA-ul de la plățile externe (România pierzând astfel milioane de euro), fiind necesar ca imediat ce respectivul personaj și-a pierdut demnitățile să se anuleze Ordonanța în cauză.

Iată că acum actualul „ministrul ong-ist” (care îți imaginează că economia țării se poate conduce ca un ONG) a anunțat o iminentă Ordonanță de înmormântare a Programului de promovare a exporturilor.

Ne bazăm pe rațiunea șefilor lui administrativi (Viceprim – ministru Dan BARNA și a Premierului Florin CÎȚU), cărora le-am solicitat – în scris – să se consulte cu mediul de afaceri pentru a nu da curs aberației puse la cale de subalternul lor.

În numele sectorului privat al Consiliului de export,

Dr. Mihai IONESCU,
Co-Președinte al Consiliului de Export al României
Președintele executiv al ANEIR

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

Ghid Practic privind Protecția Informațiilor Clasificate

Introducere Protecția informațiilor clasificate este esențială pentru securitatea națională și integritatea instituțiilor. Acest ghid oferă recomandări și măsuri esențiale pentru gestionarea și protejarea acestor informații...

Piața Muncii în 2025: Provocări și Oportunități

Piața muncii în 2025 este marcată de schimbări profunde. Pe de o parte, anumite sectoare, precum IT-ul, se confruntă cu dificultăți, iar angajații caută soluții alternative. Pe de altă parte, domenii emergente, precum industria verde, oferă noi oportunități de angajare. Cu o competiție crescută și o dinamică în continuă schimbare, atât angajatorii, cât și angajații trebuie să se adapteze pentru a rămâne relevanți pe piața muncii.

IMM-urile din România se confruntă cu provocări majore: inflația, digitalizarea și lipsa forței de muncă

Mediul de afaceri din România traversează o perioadă de transformări semnificative, iar întreprinderile mici și mijlocii (IMM) se află în fața unor provocări importante. Potrivit unui raport recent al Consiliului Național al IMM-urilor, principalele dificultăți cu care se confruntă antreprenorii sunt inflația ridicată, tranziția către digitalizare și deficitul de forță de muncă.

Protecția Fermierilor împotriva Practicilor Comerciale Neloiale

implementarea acestor măsuri reprezintă un pas important în sprijinul fermierilor și al producătorilor mici, reducând dezechilibrele comerciale și creând un lanț de aprovizionare mai corect și mai transparent.

Noile Reglementări privind Ambalajele și Impactul lor asupra Mediului de Afaceri

În contextul noilor politici europene privind sustenabilitatea, Uniunea Europeană a introdus reguli stricte pentru gestionarea ambalajelor și reducerea deșeurilor de ambalaje. Aceste măsuri au...

Impactul Ordonanței de Urgență nr. 156/2024 asupra mediului de afaceri din România

Ordonanța de Urgență nr. 156/2024 reprezintă o schimbare majoră în peisajul fiscal românesc. Deși scopul său este de a alinia regimul fiscal intern cu cerințele bugetare și europene, efectele asupra companiilor pot fi semnificative. Este esențial ca antreprenorii și managerii să analizeze atent impactul acestor modificări și să își ajusteze strategiile financiare pentru a rămâne competitivi în acest nou context legislativ.