Agențiile de HR se tem de un posibil conflict ce s-ar putea naște curând între angajatori și angajați pe tema întoarcerii la munca din birouri
Încetarea stării de alertă și îndepărtarea, din 9 martie, a efectelor legilor în baza cărora România a încercat să iasă din pandemia recentă de COVID-19 ar putea aduce conflicte mocnite între angajatori și angajați. Cel puțin asta susțin câteva agenții și firme de HR care atrag atenția că cele două părți încep să vadă diferit raportarea la telemuncă.
Schimbările majore prin care a trecut piața muncii în ultimii doi ani nu pot fi șterse cu buretele. Să nu uităm că remote nu înseamnă doar <<work from home>>, ci <<work from anywhere>>. Angajații români au prins gustul acestei libertăți: să poți lucra de oriunde vrei, dintr-o cafenea, dintr-un spațiu de coworking, din altă țară, dintr-o locație exotică.Dacă un angajator a oferit în ultimii doi ani posibilitatea de telemuncă sau cel puțin hibrid, să anuleze acest beneficiu fără a ține cont de dorințele angajaților poate determina mari nemulțumiri în interiorul echipelor și fluctuații de personal.
Laura Ciornei
Fondatoare și managing partner al companiei Let`s talk HR
Potrivit datelor oficiale, în România, numărul de joburi remote disponibile crește de la o lună la alta, cele mai multe fiind în domeniul IT&C. Piața muncii este în continuă mișcare, iar pentru mulți specialiști IT telemunca le oferă numeroase avantaje, la care nu sunt dispuși să renunțe. Managementul companiilor trebuie să se adapteze la noul context și să acomodeze deciziile sale și conform dorințelor echipei, pentru un nivel de retenție cât mai mare.
Companiile din IT cu care colaborăm încă mențin telemunca, însă știm de companii care doresc să revină la birou, măcar într-o formulă hibridă, până la final de iunie. Nu este nimic greșit sau corect într-o abordare sau alta, atâta vreme cât angajatorii țin cont de dorințele, nevoile și așteptările celor din organizație. Suntem în 2022, trebuie să înțelegem că suntem diferiți și avem nevoi diferite, iar uniformizarea și impunerea unui mod de lucru pentru că << așa vrea managementul >> nu funcționează ca abordare într-o piață ca IT-ul, oricum încercată în prezent de discrepanța destul de mare dintre cerere și ofertă, care începe să se simtă. Atâtea frământări, întrebări și ședințe interminabile despre cum e mai bine să procedeze ar putea fi evitate dacă managerii ar ține cont de acest aspect atât de simplu: întrebați angajații cum doresc să lucreze și oferiți-le posibilitatea să aleagă fiecare.
Laura Ciornei
Fondatoare și managing partner al companiei Let`s talk HR
Despre Let’s talk HR
Let`s talk HR este o agenție de recrutare și consultanță HR axată pe industriile creative, cu focus pe IT: Recrutare, Executive Search, Diagnoză organizațională, Consultanță strategică în HR, Dezvoltare organizațională, Programe de employee engagement și team building prin teatru de improvizație.