Forumul Atomic Roman („ROMATOM”) marchează aniversarea a 46 de ani de la înființarea Institutului de Cercetări Nucleare de la Pitești („ICN”), în prezent sucursală a Regiei Autonome de Tehnologii pentru Energia Nucleară („RATEN”).
La data de 1 iulie 1971, au fost puse bazele Institutului pentru Tehnologii Nucleare (ITN), astăzi ICN Pitești cu o echipă inițială de 50 de specialiști români provenind din Institutul de Fizică Atomică, în scopul dezvoltării tehnologiei nucleare de tip CANDU 6 selectată pentru construcția reactoarelor nucleare de la Cernavodă. Institutul a avut de-a lungul timpului mai multe denumiri și încadrări administrative (ITN, IRNE și în prezent, ICN), aducând o contribuție importantă la realizarea proiectului nuclear de la Cernavodă, dar și la dezvoltarea autorităților din domeniu, fiind o resursă de cadre și manageri pentru Agenția Nucleară și pentru Deșeuri Radioactive, Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare și companii din industria nucleară națională. În energetica romanească, ITN a reprezentat atât o autoritate în domeniul cercetării aplicative pentru proiecte nucleare, cât și un prim contact al specialiștilor români cu standardele internaționale în domeniul nuclear ți sistemul specific de management al calității, dezvoltând programe de cercetare-dezvoltare și servicii adaptate necesităților industriei nucleare din România.
În prezent, ICN Pitești asigură programe avansate de cercetare în domeniul securității nucleare, gestionării deșeurilor radioactive și protecției mediului, analizei evenimentelor și proceselor de exploatare a CNE Cernavodă în vederea monitorizării si eficientizării dar și în vederea prelungirii perioadei de viață, tehnologiilor de iradiere și radioizotopi. De asemenea, ICN Pitești este implicat, alături de Ansaldo și Enea Italia în consorțiul dedicat realizării demonstratorului pentru reactorul rapid răcit cu plumb ALFRED de generație IV, tehnologie cu emisii scăzute de dioxid de carbon, proiect susținut de Inițiativa Industrială Nucleară Durabilă Europeană (ESNII).
46 de ani de cercetare nucleară în România, cu rezultate vizibile în performanța industriei nucleare românești și recunoscute la nivel internațional reprezintă o confirmare a resursei de bază a acestui domeniu și anume specialiștii, prin a căror viziune și efort, au fost promovate și realizate aplicații importante în dezvoltarea tehnologiei nucleare, de fabricare a combustibilului nuclear, testare echipamente nucleare complexe, analize de securitate nucleară și tehnologii specifice de inspecție cu aplicații la realizarea și exploatarea Unităților 1 și 2 de la Cernavodă, ICN continuând să fie și astăzi un important furnizor de studii, analize, proiecte și soluții pentru centrala nucleară de la Cernavodă și Fabrica de combustibil nuclear de la Pitești, fiind de asemenea implicată în proiecte internaționale de ultimă generație. Putem spune că ICN Pitești a fost și este un deschizător de drumuri în domeniul nuclear și un punct de referință pentru generații întregi de specialiști care și-au început cariera la reactorul de cercetare, laboratoarele și standurile de testare din cadrul Institutului. Aș dori să profit de această ocazie pentru a exprima recunoștința industriei nucleare față de părinții fondatori ai institutului: regretații Academician Ion Ursu, dr. Alexandru Olariu, dr.ing. Nicolae Andreescu, primul director general; care au avut un rol definitoriu în crearea și structurarea ITN, precum și prof. dr. Ionel Purica, care a avut un rol important în pregătirea și definitivarea conceptului ITN dar și să urez succes tinerei generații de specialiști ICN.
Teodor Chirică, președinte onorific ROMATOM
Despre ROMATOM
ROMATOM s-a constituit la data de 10 ianuarie 2001, când 14 companii, cu capital privat sau de stat, precum și două asociații non-guvernamentale, au decis constituirea Forumului Atomic Român. În prezent, ROMATOM numără peste 30 de membri. Asociația are drept scop promovarea utilizării în scopuri pașnice a energiei nucleare în România și susținerea programului nuclear național, precum și coordonarea tuturor activităților asumate prin aderarea și participarea Asociației la FORATOM – Forumul Atomic European. Totodată, ROMATOM militează pentru protecția și promovarea intereselor membrilor săi, reprezentând vocea industriei nucleare naționale, având în vedere nivelul tehnologic și de know-how dobândite, în vederea fructificării acestora în practică.