Ca în fiecare început de an, și la 1 ianuarie 2020 au intrat în vigoare noi normative – legi, ordonanţe, hotărâri – care transformă viaţa economică (şi nu numai) a românilor. Cetățeanul.net a realizat o trecere în revistă a acestor schimbări.
Pe scurt, salariul minim crește (și, odată cu el, plafoanele de contribuții sociale și valoarea punctului de amendă auto), carburanții se ieftinesc, alocațiile pentru copii se majorează, cresc și taxele locale pe case, mașini și terenuri, intervin unele schimbări în regimul de îngrijire medicală a pacienților, iar polițiștii au norme noi pentru solicitarea actelor de identitate ale cetățenilor, notează Cetățeanul.net.
Noul salariu minim brut pe țară: 2.320 de lei
Începând cu data de 1 ianuarie 2020, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte în bani, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de 2.230 de lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând 13,327 lei/oră.
Potrivit Cetățeanul.net, pentru personalul încadrat pe funcţii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul studiilor superioare, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, fără a include sporuri şi alte adaosuri, rămâne la suma de 2.350 de lei lunar, iar pentru construcţii salariul minim rămâne 3.000 de lei.
Atenție, angajatori: creşterea salariului minim trebuie comunicată în REVISAL până la 31 ianuarie 2020!