5.7 C
București
sâmbătă, 7 decembrie, 2024

Articolele de lux se vând încă bine, afacerile exclusiviste au crescut cu 5% în 2018 | DOCUMENT: Studiul Coface asupra pieței globale de profil

Dată:

În contextul unei recesiuni economice globale, articolele de lux continuă să aibă o performanță ridicată, însă se confruntă cu noi provocări, arată un studiu al companiei de consultanță și evaluare Coface.

„Produsele contrafăcute, comerțul electronic, importanța consumatorilor din China – chiar dacă este relativ cruțată de recesiuni, piața articolelor de lux trebuie să se adapteze unei economii aflată în schimbare radicală, dacă nu vrea să își piardă statutul excepțional”, notează autorii studiului.

Produsele de lux sunt rare, dar sunt peste tot

„În ciuda presupusei rarități, sunt peste tot! Produsele de lux, de la șampanie la ceasuri, mașini, bijuterii, articole haute couture și produse cosmetice, sunt etalate ostentativ în magazine, pe ecrane și în spații publice, iar această omniprezență reflectă o sănătate economică care este uneori considerată insolentă în fața recesiunilor din alte industrii”, se mai arată în studiul citat.

Mult timp, piața articolelor de lux părea a fi o excepție neafectată de recesiune. Cu toate acestea, lucrurile nu sunt atât de simple.

O piață cu particularități puternice, însă egalizatoare

Articolele de lux sunt caracterizate în mod tradițional ca produse de înaltă calitate, la un preț ridicat pentru „puținii aleși” care doresc să își etaleze statutul social.

Cultivând raritate și excepționalitate, se adresează populației care se presupune că poate face față recesiunilor economice globale. Însă acest peisaj se schimbă cu o nouă populație, care vrea să își etaleze succesul.

Creștere cu 5% în 2018

În 2018, piața articolelor de lux a crescut cu 5%, la 1,2 trilioane (1.200 de miliarde) de euro, datorită consumului accelerat din China, cu o clasă de mijloc în creștere.

Consumatorii din China acoperă în prezent 33% din achizițiile globale de articole de lux și se așteaptă să atingă 46% din piața globală de articole de lux, reprezentând atât o oportunitate, cât și o amenințare pentru industria articolelor de lux care va fi din ce în ce mai expusă incertitudinilor economice ale acestei clase de mijloc care este mai vulnerabilă la posibile pierderi ale puterii de cumpărare.

Produsele contrafăcute și comerțul electronic, între riscuri și oportunități

Piața articolelor de lux se confruntă și cu alte amenințări, cum este falsificarea.

Piața este estimată să atingă 1,8 trilioane USD în 2020, produsele contrafăcute provocând prejudicii de imagine și prejudicii financiare mărcilor vizate.

Bazându-se pe aceeași dorință de recunoaștere socială, achiziția articolelor de lux contrafăcute afectează atât dezirabilitatea mărcii, cât și încrederea cumpărătorilor.

De exemplu, un studiu din Marea Britanie a arătat că 66% dintre consumatorii care au achiziționat un produs contrafăcut în necunoștință, nu au mai avut încredere în marca respectivă și 44% dintre ei au încetat să mai cumpere produse ale mărcii respective, de frica contrafacerii.

Pe de altă parte, unele bunuri contrafăcute sporesc reputația mărcii originale, din dorința de a deține un articol original al mărcii.

Comerțul electronic are un impact semnificativ

„Comerțul electronic are și el un impact considerabil asupra industriei articolelor de lux”, mai arată autorii studiului.

Deși a reprezentat doar 10% din vânzările din 2018, se așteaptă să crească la 25% în 2025.

Cu toate acestea, multe mărci rezistă comerțului electronic, de frica contrafacerii pe de o parte (dacă se cunoaște faptul că marca nu vinde online, cumpărătorul are mai puține șanse să fie înșelat) însă mai presus de toate, pentru a menține legătura unică cu clientul, prin achiziția directă în magazine, un element cheie al loialității și diferențierii.

Prin urmare, „sănătatea pieței articolelor de lux este strâns legată de diverși factori globali și nu este complet deconectată de restul economiei”, mai arată Coface.

Prognoze optimiste

Prognozele sunt optimiste, în ciuda recesiunii economice globale așteptate (COFACE estimează o activitate economică globală de 2,9% în 2019 față de 3,2% în 2018).

Activitatea economică din China, comerțul electronic și produsele contrafăcute din China reprezintă riscuri care pot afecta negativ piața articolelor de lux, dar care în același timp, pot crea oportunități.

„Rămâne la latitudinea mărcilor de lux să rămână vigilente în menținerea specificității lor, ținând cont de evoluția mediului în care activează”, concluzionează autorii studiului.

DOCUMENT
Raportul intergral al Coface asupra pieței articolelor de lux (în limba engleză) poate fi descărcat de AICI

Despre COFACE
Cu 70 de ani de experiență și cu cea mai rafinată rețea, Coface este o referință în domeniul asigurărilor de credit, a gestionării riscurilor și a economiei globale. Cu ambiția de a transforma Coface în cel mai agil partener mondial în domeniul asigurărilor de credite comerciale, experții lucrează în centrul economiei mondiale, sprijinind 50.000 de clienți să construiască afaceri de succes, în creștere și dinamice.
Serviciile și soluțiile Grupului protejează și ajută companiile să ia decizii de creditare pentru îmbunătățirea capacității de a vinde atât pe piețele interne, cât și pe piețele de export.
În 2017, Coface avea aproximativ 4.100 de angajați în 100 de țări și înregistreză o cifră de afaceri de 1,4 miliarde de euro.
COFACE SA. este listat Euronext Paris – Compartment A. 
ISIN: FR0010667147 / Ticker: COFA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

Globalworth o numește pe Ema Iftimie Managing Director pentru România

Globalworth, cel mai mare investitor de birouri din Europa Centrală și de Est (CEE), anunță numirea Emei Iftimie în funcția de Managing Director pentru...

Safetech Innovations raportează o cifră de afaceri de 20,1 milioane de lei la nivel individual și un profit net de 5,9 milioane de lei...

Safetech Innovations (BVB: SAFE), companie românească de securitate cibernetică listată la Bursa de Valori București, cu birouri în București, Londra și Abu Dhabi, raportează,...

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc Vicepreședinte People & Organisation

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc în poziția de Vicepreședinte People & Organisation, în contextul în care...

Mureș City Logistics atinge un grad de ocupare de 100% după semnarea cu gigantul din industria auto EKR

Elektrokontakt România (EKR), subsidiară a ELEKTROKONTAKT GMBH, este noul chiriaș în Mureș City Logistics, cel mai modern proiect industrial din zona Mureș. Această tranzacție...

Mediul privat și reprezentanți ai statului au dezbătut despre viitorul comerțului electronic din România

Miercuri, 18 octombrie 2023, reprezentanți ai Guvernului, lideri și specialiști din industrie au abordat tema impactului pozitiv adus de sectorul de comerț electronic în...

Analiză CITR| Numărul companiilor de impact în dificultate atinge cel mai înalt nivel din 2013 până în prezent.

43% din totalul companiilor de impact sunt restructurabile sau aflate în insolvență iminentă. Numărul companiilor în insolvență iminentă a ajuns la 6.949, cel mai...