13.2 C
București
duminică, 26 martie, 2023

Asociația Administratorilor de Piețe, MasterCard și PatriaBank au reușit: La tarabele din Galați și Iași se pot cumpăra zarzavaturi, carne și brânzeturi cu cardul

Dată:

Galați și Iași sunt primele orașe din Moldova unde plata pentru legume, fructe, brânzeturi sau carne poate fi făcută și cu cardul bancar, arată un comunicat comun transmis vineri de Asociația Administratorilor de Piețe din România (AAPR), MasterCard și Patria Bank.

Concret, 35 de terminale POS sunt active la mesele și vitrinele frigorifice ale mai multor producători locali din Galați și Iași.
„Proiectul este dezvoltat de MasterCard și Asociația Administratorilor de Piețe din România (AAPR), în colaborare cu Patria Bank, și beneficiază de susținerea primăriilor din Galați și Iași”, menționează promotorii programului.

Majoritatea moldovenilor vor să plătească cu cardul

Decizia de introducere a plății cu cardul la producători a fost luată după ce un studiu de piață comandat de MasterCard a arătat că nouă din zece adulți care locuiesc la oraș, în orașele din Moldova, dețin un card bancar și fac plăți cu acesta, în medie, de două ori pe săptămână.

„Inițiativele de la Galați și Iași vin după ce, la începutul verii, interesul orășenilor pentru cumpărarea de produse agricole cu cardul a fost implementat cu succes în Piața Cibin din Sibiu”, precizează promotorii programului.

Rezultatele obținute în urma proiectului-pilot implementat în Piața Cibin ne bucură și ne arată, încă o dată, că apetitul românilor pentru plățile electronice a crescut exponențial în ultimii ani, iar dorința producătorilor de a alinia comerțul la standardele europene Smart este din ce în ce mai puternică. Instalarea POS-urilor în piețele din Galați și Iași vine ca o continuare naturală a acestui demers care, cu timpul, suntem ferm convinși că va reuși să transforme plățile electronice în normalitate.
Cosmin Vladimirescu, Country Manager Mastercard România

România, pe ultimul loc la consumul de fructe și legume proaspete

Studiile europene arată că România este pe ultimul loc la consumul de fructe și legume proaspete, dar și că, în același timp, există o preocupare constantă de îmbunătățire a alimentației locuitorilor de la oraș și dorința de comercializare a produselor proprii artizanale din partea producătorilor locali.

În cele trei luni de când am testat proiectul la Sibiu, numărul de POS-uri montate în piață s-a dublat. Am extins proiectul la a doua piață din Sibiu, unde au fost montate trei aparate. Producătorii sunt mulțumiți că le-au crescut vânzările și că pot folosi aparatul și când vând produse în afara pieței. Pentru unii dintre ei a devenit un mijloc de economisire pentru că atunci când primeau banii cash, îi cheltuiau.
Teodor Ioan Birț, președintele AAPR

Proiectul a atras interesul antreprenorilor locali

Proiectul își propune alinierea comerțului la standardele europene. Patria Bank a fost cea care l-a implementat.

„La Iași, introducerea plății cu cardul la mesele producătorilor a atras interesul antreprenorilor locali, în special cei din domeniul IT, care caută deja și alte modalități de a conecta producătorul agricol și consumatorul prin iermediul tehnologiei”, au mai comunicat inițiatorii programului.

Proiectul acesta este pentru noi, cei din Patria, unul de suflet, pentru că vine în sprijinul unui segment de clienți în care credem foarte tare: micii antreprenori sau, mai exact, producătorii agricoli. De peste 15 ani suntem alături de producătorii agricoli, pe care nu doar îi finanțăm, ci îi susținem să crească. Ne bucurăm că plata cu cardul la piață a ajuns și la Galați și la Iași, întrucât numărul de tranzacții realizate cu cardul la POS în piața Cibin, din Sibiu, la producătorii respectivi a fost mare și este în continuă creștere.
Dorina Năvălici, șef de agenție Galați, Patria Bank

În fine, inițiatorii programului au mai precizat că acesta se desfășoară „cu asigurarea securității datelor”, dar și cu „dezvoltarea de platforme de plăți digitalizate personlizate.

Despre AAPR
Asociația Administratorilor de Piețe din România – AAPPR – reunește aproximativ 260 de piețe, cu peste 12.000 de tarabe, din 34 de administrații locale.

Despre MasterCard

MasterCard este o companie de tehnologie în industria globală de plăți. Operează, potrivit propriilor standarde, „cea mai rapidă rețea de procesare a plăților din lume”, oferind „un liant între consumatori, instituții financiare, comercianți, autorități și companii din peste 210 țări și teritorii”.
Produsele și soluțiile MasterCard „fac activitățile zilnice de comerț – cum ar fi cumpărăturile, călătoriile, derularea unei afaceri sau managementul finanțelor – mai simple, mai sigure și mai eficiente pentru toată lumea”.

https://www.mastercard.ro/ro-ro.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...