0.8 C
București
miercuri, 29 martie, 2023

Asociația Băncilor pentru Locuințe anunță că normele de aplicare a noii Legi privind Sistemul de Economisire Creditare – Bauspar – sunt gata

Dată:

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) au adoptat normele metodologice de aplicare a Legii pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului. Normele metodologice au fost publicate în Monitorul Oficial din data de 4 martie 2019, arată un comunicat transmis de Asociația Băncilor pentru Domenilul Locativ din România – ABDLR.

Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului a fost publicată pe 19 iulie 2018 în Monitorul Oficial.

Cât e prima de stat și cine poate beneficia de ea

Acest program guvernamental, având la bază noua lege, vine în ajutorul persoanelor fizice care doresc să-și îmbunătățească standardul de viață în domeniul locativ.

Orice cetățean român, indiferent de vârstă, poate beneficia de prima de stat, inclusiv minorii și persoanele de peste 65 de ani.

Prima de stat rămâne la același nivel: 25% din depunerile anuale, maxim 250 de euro/an.

Justificarea doar a primei de stat și a dobânzii aferente va fi obligatorie.

Atenție: Prevederile se aplică doar noilor contracte

„Prevederile noii legi nu se aplică retroactiv, ci doar noilor contracte de economisire-creditare, caree vor putea fi în vigoare, în conformitate cu noua lege, după ce Banca Națională a României va aproba noile caracteristici”, precizează ABDLR.

Pentru contractele vechi, aflate în derulare, băncile pentru locuințe vor trebui să trateze primele de la stat pe baza vechii legislații.

România are cel mai vechi fond locativ din Europa

Conform Eurostat, România are cel mai vechi fond locativ din Europa. Totodată, un sondaj IRSOP arată că peste 84% dintre români au măcar o problemă cu locuinţa iar peste 75% menţionează ca principală cauză vechimea locuinţei şi nevoia acută de reabilitare, renovare şi modernizare.

„Plecând de la această realitate, credem că deblocarea sistemului de economisire-creditare pe baza acestui program guvernamental va conduce la o îmbunătăţire a condiţiilor locative ale românilor”, apreciază reprezentanţii ABDLR.

Totodată, aproape jumătate din populaţia oraşelor locuieşte în imobile mai vechi de 34 de ani, iar procentul este mai mare în rândul persoanelor cu venituri mici.

Pe de altă parte, reprezentanţii Federaţiei Europene a Băncilor pentru Locuinţe (EFBS) au arătat că în România există un potenţial de creştere substanţială a sistemului de economisire-creditare în următorii ani, la un nivel de penetrare comparabil cu cel al altor ţări europene.

Ce este sistemul BAUSPAR

Sistemul BAUSPAR a avut un aport deosebit la reconstruirea Europei încă din anii 1950. Sistemul de economisire-creditare a oferit „cadrul de lucru” instituţional pentru a ajuta într-o perioadă în care alte resurse financiare erau limitate sau foarte scumpe. Băncile de locuinţe oferă credite in domeniul locativ cu dobânzi fixe.

Principiile fundamentale ale sistemului de economisire-creditare sunt simple. Întâi, clientul BAUSPAR economiseşte, statul susţinând prin intermediul unei prime de stat acest comportament, apoi banca acordă credite pentru domeniul locativ din fondul economisit acelor clienţi care îşi doresc acest lucru şi care sunt eligibili.

Sistemul BAUSPAR reprezintă un element important al sistemului financiar. Economiilor emergente le este recomandat să susţină dezvoltarea şi extinderea unui astfel de sistem.

„Elemente importante pentru susţinerea acestora sunt reprezentate de accesibilitatea sistemului BAUSPAR pentru toate segmentele de populaţie, inclusiv pentru cei cu venituri medii sau sub-medii, precum şi faptul că statul oferă o primă pentru depuneri, iar această primă este acordată tuturor cetăţenilor, indiferent de vârstă”, a mai precizat ABDLR.

1 COMENTARIU

  1. in aceste conditii de ce eu si sotia mea cu contract de creditare AA7871316si AA787F065, cu toate ca am justificat toate cheltuielele privind primele si dobanzile n-am primit nimic. Documentele au fost depuse in data de 23 noiembrie 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...