18.6 C
București
miercuri, 26 martie, 2025

Asociația Băncilor pentru Locuințe anunță că normele de aplicare a noii Legi privind Sistemul de Economisire Creditare – Bauspar – sunt gata

Dată:

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) au adoptat normele metodologice de aplicare a Legii pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului. Normele metodologice au fost publicate în Monitorul Oficial din data de 4 martie 2019, arată un comunicat transmis de Asociația Băncilor pentru Domenilul Locativ din România – ABDLR.

Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului a fost publicată pe 19 iulie 2018 în Monitorul Oficial.

Cât e prima de stat și cine poate beneficia de ea

Acest program guvernamental, având la bază noua lege, vine în ajutorul persoanelor fizice care doresc să-și îmbunătățească standardul de viață în domeniul locativ.

Orice cetățean român, indiferent de vârstă, poate beneficia de prima de stat, inclusiv minorii și persoanele de peste 65 de ani.

Prima de stat rămâne la același nivel: 25% din depunerile anuale, maxim 250 de euro/an.

Justificarea doar a primei de stat și a dobânzii aferente va fi obligatorie.

Atenție: Prevederile se aplică doar noilor contracte

„Prevederile noii legi nu se aplică retroactiv, ci doar noilor contracte de economisire-creditare, caree vor putea fi în vigoare, în conformitate cu noua lege, după ce Banca Națională a României va aproba noile caracteristici”, precizează ABDLR.

Pentru contractele vechi, aflate în derulare, băncile pentru locuințe vor trebui să trateze primele de la stat pe baza vechii legislații.

România are cel mai vechi fond locativ din Europa

Conform Eurostat, România are cel mai vechi fond locativ din Europa. Totodată, un sondaj IRSOP arată că peste 84% dintre români au măcar o problemă cu locuinţa iar peste 75% menţionează ca principală cauză vechimea locuinţei şi nevoia acută de reabilitare, renovare şi modernizare.

„Plecând de la această realitate, credem că deblocarea sistemului de economisire-creditare pe baza acestui program guvernamental va conduce la o îmbunătăţire a condiţiilor locative ale românilor”, apreciază reprezentanţii ABDLR.

Totodată, aproape jumătate din populaţia oraşelor locuieşte în imobile mai vechi de 34 de ani, iar procentul este mai mare în rândul persoanelor cu venituri mici.

Pe de altă parte, reprezentanţii Federaţiei Europene a Băncilor pentru Locuinţe (EFBS) au arătat că în România există un potenţial de creştere substanţială a sistemului de economisire-creditare în următorii ani, la un nivel de penetrare comparabil cu cel al altor ţări europene.

Ce este sistemul BAUSPAR

Sistemul BAUSPAR a avut un aport deosebit la reconstruirea Europei încă din anii 1950. Sistemul de economisire-creditare a oferit „cadrul de lucru” instituţional pentru a ajuta într-o perioadă în care alte resurse financiare erau limitate sau foarte scumpe. Băncile de locuinţe oferă credite in domeniul locativ cu dobânzi fixe.

Principiile fundamentale ale sistemului de economisire-creditare sunt simple. Întâi, clientul BAUSPAR economiseşte, statul susţinând prin intermediul unei prime de stat acest comportament, apoi banca acordă credite pentru domeniul locativ din fondul economisit acelor clienţi care îşi doresc acest lucru şi care sunt eligibili.

Sistemul BAUSPAR reprezintă un element important al sistemului financiar. Economiilor emergente le este recomandat să susţină dezvoltarea şi extinderea unui astfel de sistem.

„Elemente importante pentru susţinerea acestora sunt reprezentate de accesibilitatea sistemului BAUSPAR pentru toate segmentele de populaţie, inclusiv pentru cei cu venituri medii sau sub-medii, precum şi faptul că statul oferă o primă pentru depuneri, iar această primă este acordată tuturor cetăţenilor, indiferent de vârstă”, a mai precizat ABDLR.

1 COMENTARIU

  1. in aceste conditii de ce eu si sotia mea cu contract de creditare AA7871316si AA787F065, cu toate ca am justificat toate cheltuielele privind primele si dobanzile n-am primit nimic. Documentele au fost depuse in data de 23 noiembrie 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

Ghid Practic privind Protecția Informațiilor Clasificate

Introducere Protecția informațiilor clasificate este esențială pentru securitatea națională și integritatea instituțiilor. Acest ghid oferă recomandări și măsuri esențiale pentru gestionarea și protejarea acestor informații...

Piața Muncii în 2025: Provocări și Oportunități

Piața muncii în 2025 este marcată de schimbări profunde. Pe de o parte, anumite sectoare, precum IT-ul, se confruntă cu dificultăți, iar angajații caută soluții alternative. Pe de altă parte, domenii emergente, precum industria verde, oferă noi oportunități de angajare. Cu o competiție crescută și o dinamică în continuă schimbare, atât angajatorii, cât și angajații trebuie să se adapteze pentru a rămâne relevanți pe piața muncii.

IMM-urile din România se confruntă cu provocări majore: inflația, digitalizarea și lipsa forței de muncă

Mediul de afaceri din România traversează o perioadă de transformări semnificative, iar întreprinderile mici și mijlocii (IMM) se află în fața unor provocări importante. Potrivit unui raport recent al Consiliului Național al IMM-urilor, principalele dificultăți cu care se confruntă antreprenorii sunt inflația ridicată, tranziția către digitalizare și deficitul de forță de muncă.

Protecția Fermierilor împotriva Practicilor Comerciale Neloiale

implementarea acestor măsuri reprezintă un pas important în sprijinul fermierilor și al producătorilor mici, reducând dezechilibrele comerciale și creând un lanț de aprovizionare mai corect și mai transparent.

Noile Reglementări privind Ambalajele și Impactul lor asupra Mediului de Afaceri

În contextul noilor politici europene privind sustenabilitatea, Uniunea Europeană a introdus reguli stricte pentru gestionarea ambalajelor și reducerea deșeurilor de ambalaje. Aceste măsuri au...

Impactul Ordonanței de Urgență nr. 156/2024 asupra mediului de afaceri din România

Ordonanța de Urgență nr. 156/2024 reprezintă o schimbare majoră în peisajul fiscal românesc. Deși scopul său este de a alinia regimul fiscal intern cu cerințele bugetare și europene, efectele asupra companiilor pot fi semnificative. Este esențial ca antreprenorii și managerii să analizeze atent impactul acestor modificări și să își ajusteze strategiile financiare pentru a rămâne competitivi în acest nou context legislativ.