5.8 C
București
marți, 28 martie, 2023

Asociația Chartered Financial Analysts – CFA România – atenționează: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în noiembrie

Dată:

În luna noiembrie 2018, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA – Chartered Financial Analysts – România a scăzut față de luna anterioară cu 4,1 puncte până la valoarea de 44,3 puncte (față de aceeași luna a anului anterior, Indicatorul a crescut cu 0,2 puncte). Această evoluție s-a datorat ambelor componente ale Indicatorului, arată un comunicat transmis vineri de Asociația CFA.

„Indicatorul condițiilor curente a scăzut față de luna anterioară cu 7 puncte, până la valoarea de 55,6 puncte (față de aceeași lună a anului anterior, Indicatorul condițiilor curente a scăzut cu 4,1 puncte). Iar indicatorul anticipațiilor a scăzut cu 2,6 puncte până la valoarea de 38,7 puncte (față de aceeași luna a anului anterior, Indicatorul anticipațiilor a crescut cu 2,4 puncte)”, arată CFA.

Leul se va deprecia în următoarele 12 luni

În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, peste 83% din participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, comparativ cu valoarea actuală.

Astfel, valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,6991 lei/euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7427 lei/euro.

Inflație de 4,2% în decembrie 2019, dobânzile cresc

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (decembrie 2019/decembrie 2018) a înregistrat o valoare medie de 4,23%.

„Sunt de remarcat anticipațiile de majorare a ratelor de dobândă (față de valorile actuale) la leu, atât pentru scadențele pe termen scurt (3 luni), cât și pentru cele pe termen mediu (5 ani), peste 61%, și respectiv peste 64%, dintre participanții la sondaj anticipând această evoluție”, arată CFA.

Astfel, rata medie a ROBOR cu scadență la 3 luni anticipată peste 12 luni este 3,64%, iar randamentul obligațiunilor suverane denominate în lei cu scadență de 5 ani este de 4,78%.

„Ca urmare, având în vedere rata anticipată a inflației, pentru scadențele pe termen scurt, sunt anticipate în continuare dobânzi real-negative”, menționează CFA.

Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică a fost lansat de către CFA România în luna mai 2011 și reprezintă un indicator prin intermediul căruia asociația dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

De asemenea, sondajul în baza căruia este calculat Indicatorul include și întrebări referitoare la evaluarea condițiilor curente macroecnomice.

Prin modul de realizare, acest sondaj cuprinde atât elemente specifice unui indicator de sentiment (încredere) care arată percepția grupului de analiști membri ai CFA România privind evoluția piețelor financiare, a mediului de afaceri, a randamentelor și riscurilor, cât și un indicator fundamental de prognoză privind evoluțiile cursului de schimb, a ratelor dobânzilor și inflației.

Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni, iar participanții sunt membri ai CFA România și candidații pentru nivelurile II și III ale examenului CFA.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească) și este calculat pe bază a 6 întrebări cu privire la:
– condițiile curente – referitoare la mediul de afaceri și piața muncii
– anticipațiile, pentru un orizont de timp de un an pentru mediul de afaceri, piața muncii, evoluția venitului personal la nivel de economie și evoluția averii personale la nivel de economie.

Pe lângă întrebările necesare pentru calculul Indicatorului de Încredere Macroeconomică, sondajul evaluează și anticipațiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflației, ratele de dobândă, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET, condițiile macroeconomice globale și prețul petrolului.

Despre CFA România
Asociația CFA România este asociația locală a profesioniștilor în investiții, membră a CFA Institute, care are în componentă peste 235 de membri, majoritatea fiind deținători ai titlului de CFA.
Comunitatea CFA reunește aproximativ 400 de persoane, acestea fiind înscrise pentru examenele de obținere a certificării la unul din nivelele I, II sau III.
CFA Institute este asociația globală a profesioniștilor în investiții care setează standardul pentru excelență profesională și oferă certificarea CFA. Organizația este apreciată ca un campion în ceea ce înseamnă comportamentul etic din piețele de investiții și o sursă respectată de cunoștințe în comunitatea financiară globală.
Organizația CFA Institute este prezentă în 152 de țări și teritorii, incluzând peste 150.000 de deținători de certificat CFA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...