Asociația Națională a Comercianților Mici și Mijlocii din România (ANCMMR) va atrage atenția asupra pierderilor pe care le vor înregistra comercianții din România ca urmare a prevederilor Legii 201/2016 privind stabilirea condițiilor pentru fabricarea, prezentarea și vânzarea produselor din tutun și a produselor conexe și va solicita sprijinul în sensul luării unei decizii care să permită comercializarea produselor din tutun fabricate în conformitate cu prevederile Legi 349/2002, până la epuizarea stocurilor aflate în circuitul comercial.
Conform prevederilor articolului 27(2), „până la data de 20 mai 2017, este permisă introducerea pe piața a produselor din tutun fabricate sau puse în liberă circulație etichetate în conformitate cu Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun, cu modificările și completările ulterioare, înainte de data intrării în vigoare a prezenței legi”.
Ca efect al legii, după această dată nu vor mai putea fi vândute produsele fabricate conform legislației anterioare deși au fost puse pe piață în mod legal și se află în circuitul comercial. Potrivit Directivei 40/2014, epuizarea stocurilor ar fi trebuit să se facă într-un an de zile, dar întârzierea transpunerii acesteia în legislația națională (prin Legea 201 din noiembrie 2016) a redus perioada la numai șase luni.
Menționăm că în prezent țigaretele sunt comercializate la nivel național în peste 75.000 de magazine. Membrii Asociației noastre înregistrează în prezent stocuri de produse din tutun fabricate înainte de data intrării în vigoare a legii, dar care nu vor mai putea fi vândute în timpul rămas până la data de 20 mai 2017. Aceste produse au fost achiziționate de către comercianți în mod legal și nu mai pot fi returnate. De asemenea, nici nu vor putea fi distruse fără cheltuieli suplimentare din partea comercianților. Chiar și un eventual proces de returnare a produselor către producători, în cazul în care aceștia ar accepta o astfel de operațiune, ar însemna o sarcină administrativă suplimentară, care ar îngreuna activitatea comercianților. Pierderile pe care le vom înregistra vor fi semnificative, atât de ordin financiar, cât și administrativ, afectând buna funcționare a activității membrilor noștri.
În consecință, vă solicităm sprijinul în sensul luării unei decizii care să permită comercializarea produselor de tutun neconforme până la epuizarea stocurilor existențe în acest moment pe rafturile comercianților.