33.1 C
București
sâmbătă, 22 iunie, 2024

Aurul românesc de la Londra, din nou pe tapet: Senatul discută astăzi repatrierea lingourilor noastre „ca să nu ruginească”

Dată:

Senatul are pe ordinea de zi a plenului de astăzi – luni, 1 aprilie – un proiect iniţiat de Liviu Dragnea şi de Şerban Nicolae (care a argumentat că ar fi de preferat „să nu ruginească” lingourile), potrivit căruia aurul depozitat de România în banca centrală din Londra, respectiv aproape 56 de tone de aur, să fie adus în țară.

Proiectul citat prevede ca Banca Naţională a României (BNR) să repatrieze 91,5% din aurul care se află depozitat, în prezent, chiar sub sediul băncii centrale din Londra, astfel încât respectivul tezaur să fie adus în România.

Ce vor inițiatorii

Iniţativa, care modifică articolul 30 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, a fost înregistrată la data de 27 februarie 2018, în procedură de urgenţă, la Senat.

Proiectul are aviz favorabil de la Comisia juridică şi un raport de admitere cu amendamente de la Comisia buget-finanţe.

Raportul – favorabil la propunerea legislativă – include un amendament admis formulat de senatorul PNL Florin Cîţu, iniţiativa fiind modificată după cum urmează:
(1) Banca Naţională a României, respectând regulile generale privind lichiditatea şi riscul specific activelor externe, stabileşte şi menţine rezerve internaţionale, în astfel de condiţii încât să poată determina periodic mărimea lor exactă, rezerve alcătuite cumulativ ori selectiv din următoarele elemente:
a) aur deţinut în tezaur în ţară sau depozitat în străinătate;
b) active externe, sub formă de bancnote şi monede sau disponibil în conturi la bănci sau la alte instituţii financiare în străinătate, exprimate în acele monede şi deţinute în acele ţări, pe care le stabileşte Banca Naţională a României;
c) orice alte active de rezervă, recunoscute pe plan internaţional, inclusiv dreptul de a efectual cumpărături de la Fondul Monetar Internaţional în cadrul tranşei de rezervă, precum şi deţinerile de drepturi speciale de tragere;
d) cambii (act prin care cel care semnează se obligă să plătească, necondiţionat, la un anumit termen şi într-un anume loc, o sumă de bani, definiţie DEX, – n.r.), cecuri, bilete de ordin, precum şi obligaţiuni şi alte valori mobiliare, negociabile sau nu, emise sau garantate de persoane juridice nerezidente, clasificate în primele categorii de către agenţiile de apreciere a riscurilor, recunoscute pe plan internaţional, exprimate şi plătibile în valută în locuri acceptabile pentru Banca Naţională a României;
e) bonuri de tezaur, obligaţiuni şi alte titluri de stat, emise sau garantate de guverne străine sau de instituţii financiare interguvernamentale, negociabile sau nu, exprimate şi plătibile în valută în locuri acceptabile pentru Banca Naţională a României.
Totodată, „Banca Naţională a României urmăreşte menţinerea rezervelor internaţionale la un nivel adecvat tranzacţiilor externe ale României”, potrivit raportului de admitere al Comisiei pentru bugetcare va fi votat luni de Senat.

De asemenea, amendamentul a introdus un termen de 20 de zile în care BNR să prezinte Guvernului şi Legislativului „un raport privind situaţia rezervelor internaţionale, dacă există pericolul diminuării acestora. Raportul va include şi cauzele reducerii rezervelor internaţionale şi recomandările BNR pentru Executiv”.

Decizională este Camera Deputaților / Cum ar putea decurge votul

Potrivit Art. 30 (3) din proiectul normativ în discuție, „dacă există pericolul diminuării rezervelor internaţionale, până la un nivel care ar periclita tranzacţiile internaţionale ale statului, precum şi în cazul în care diminuarea s-a produs, Banca Naţională a României prezintă Parlamentului şi Guvernului, de îndată, dar nu mai târziu de 20 de zile, un raport privind situaţia rezervelor internaţionale şi cauzele care au condus sau care pot conduce la o astfel de reducere. Raportul va conţine recomandările BNR privind politicile guvernamentale macroeconomice necesare pentru preîntâmpinarea sau remedierea situaţiei”.

Un alt amendamentul prevede introducerea unui nou alineat la art. 30 al Legii, care stipulează că: „(4) Din rezerva constituită, BNR poate depozita aur în străinătate exclusiv în scopul obţinerii de venituri. Depozitele de aur constituite de BNR în străinătate nu pot depăşi 5% din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă”.

Iniţiativa legislativă a preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi a senatorului PSD Şerban Nicolae va fi votată de Senat, într-un „prim for sesizat”, decizională fiind Camera Deputaților.

Ce rezerve de aur are acum România

În prezent, potrivit datelor BNR, România are rezerve de aur – care fac parte din rezervele internaţionale – de 103,7 tone, mai exact 103.697 de kilograme şi 790 de grame de aur fin, reprezentând aproximativ 10% din rezervele internaţionale ale ţării.

Cantitatea de aur din rezervă este aproximativ aceeşai din 2007 până în prezent, dar valoarea ei a crescut de la 1,6 miliarde de euro în 2007 la 3,7 miliarde de euro în decembrie 2018.

Circa 60% – peste 61,2 tone – este depozitat la Banca Angliei, dar se află în custodia BNR, astfel că Banca Angliei nu poate efectua niciun fel de operaţiuni care vizează aurul României.

Faţă de aceste niveluri, reiese că proiectul normativ propune ca România să mai păstreze rezerve de aur în străinătate de 5,1 tone, iar repatrierea să fie de peste 56 de tone, respectiv 91,5% din cantitatea actuală aflată în străinătate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

VIDEO | O altă dezbatere pe tema crizei din Ucraina

În cadrul unei dezbateri de miercuri seara de la televiziunea Global News, intitulată ”Mai este Ucraina sprijinită de Occident”, moderatorul Calistrat Atudorei a pus...

Globalworth o numește pe Ema Iftimie Managing Director pentru România

Globalworth, cel mai mare investitor de birouri din Europa Centrală și de Est (CEE), anunță numirea Emei Iftimie în funcția de Managing Director pentru...

Safetech Innovations raportează o cifră de afaceri de 20,1 milioane de lei la nivel individual și un profit net de 5,9 milioane de lei...

Safetech Innovations (BVB: SAFE), companie românească de securitate cibernetică listată la Bursa de Valori București, cu birouri în București, Londra și Abu Dhabi, raportează,...

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc Vicepreședinte People & Organisation

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc în poziția de Vicepreședinte People & Organisation, în contextul în care...

Mureș City Logistics atinge un grad de ocupare de 100% după semnarea cu gigantul din industria auto EKR

Elektrokontakt România (EKR), subsidiară a ELEKTROKONTAKT GMBH, este noul chiriaș în Mureș City Logistics, cel mai modern proiect industrial din zona Mureș. Această tranzacție...

Mediul privat și reprezentanți ai statului au dezbătut despre viitorul comerțului electronic din România

Miercuri, 18 octombrie 2023, reprezentanți ai Guvernului, lideri și specialiști din industrie au abordat tema impactului pozitiv adus de sectorul de comerț electronic în...