14.1 C
București
vineri, 31 martie, 2023

Avertismentul JTI: După țigări, ar mai putea fi suprataxate sucurile carbogazoase, șaorma, telefoanele, wi-fi, carnea roșie și brânza

Dată:

Băuturile carbogazoase, produsele tip fast-food și unele dulciuri sunt deja vizate de taxa pe viciu în câteva țări și „există dezbateri aprinse despre cât de sănătoase sunt telefoanele și conectarea la wi-fi”, iar „carnea roșie și brânza sunt deja în vizor”, a declarat joi, la Forumul Economic Român, Gilda Lazăr – director Corporate Affairs & Communications JTI Romania, Moldova și Bulgaria.

„Ceea ce se întâmplă acum în domeniul tutunului e un avertisment și pentru alte produse, într-un viitor mult mai apropiat decât credem. Taxa pe viciu  e introdusă în unele state la produse fast food, băuturi carbogazoase sau dulciuri, iar publicitatea acestora în mass media este restricționată. Avertismente de sănătate apar în unele țări la alcool. Există dezbateri aprinse despre cât de sănătoase sunt telefoanele și conectarea la internet prin rețele wi-fi. Carnea roșie și brânza sunt deja în vizor”, a spus Gilda Lazăr.

ONG-urile antitutun sau anti-orice au devenit o industrie profitabilă

„Restricții care au apărut ințial la țigări se propagă la alte produse, creând un bulgăre de zăpadă. ONG-urile antitutun sau anti-orice au devenit o adevărată industrie profitabilă, făcând bani frumoși din atacul sistematic al sectoarelor economice puse pe lista neagră”, a atenționat reprezentanta JTI.

ONG-urile antitutun sau anti-orice au devenit o adevărată industrie profitabilă, făcând bani frumoși din atacul sistematic al sectoarelor economice puse pe lista neagră. Excluzând orice abordare constructivă, ele neagă dreptul la dialog în numele unui ipotetic bine impus cu forța. De aici intervine o altă discuție: până unde poate sau trebuie să intervină statul/decidentul în alegerile individuale? Cât de eficiente sunt astfel de restricții care devin bariere comerciale și de ce sunt  preferate în detrimentul investiției în educația consumatorilor pentru a face alegeri informate. Până la urmă, un consumator informat este un alegător informat, care își asumă responsabilitatea, e conștient de propriile drepturi și stăpân pe deciziile pe care le ia privind viitorul său și cariera profesională.
Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications JTI Romania, Moldova și Bulgaria

Inițiativele de suprareglementare nu se justifică

Libertatea de comunicare cu consumatorii adulți este fundamentală, la fel ca libertatea de opinie, a mai spus Gilda Lazăr.

„Este unanim cunoscut că produsele noastre sunt controversate, având asociate riscuri de sănătate, dar sunt produse legale, reglementate riguros, iar ingredientele sunt raportate anual Comisiei Europene. Directivele europene în materie, atât în ceea ce privește produsele, cât și taxarea sau publicitatea, au fost transpuse în legislația națională, iar în prezent ne aflăm în plin proces de implementare a prevederilor privind trasabilitatea. Prin urmare, inițiativele de suprareglementare, care exced prevederile europene obligatorii nu se justifică. Trebuie să existe o limită în toate, chiar și în materie de restricționare. Ca industrie legală, atâta timp cât libertatea economică e garantată constituțional, avem dreptul de a ne exprima punctul de vedere în fața autorităților și a publicului, avem dreptul de a nu fi de acord cu propunerile radicale și de a cere să fim tratați corect”, a declarat drectorul JTI, la Forumul Economic Român – conferință organizată de Finmedia.

Oficialul JTI s-a referit, astfel, la recenta inițiativă legislativă antitutun, cea mai excesivă de până acum, precum și la declarațiile de un radicalism fără precedent care o susțin. Propunerea urmărește interzicerea expunerii produselor din tutun la punctele de vânzare, „cu excepția magazinelor specializate în vânzarea produselor din tutun”, categorie limitată în România la doar câteva magazine dintr-un total de circa 70.000.

„Argumentul conform căruia aceasta ar fi o măsură de reducere a publicității nu ține cont că, în micile magazine de cartier și din mediul rural, în lipsa vizibilității produselor, vânzătorul ar putea oferi consumatorilor, de sub tejghea, produse de contrabandă sau contrafăcute, aspect care nu poate fi ignorat, în special în regiunile expuse traficului ilicit cu produse din tutun (în județele de la frontieră piața neagră e dominantă). În plus, măsura ignoră contextul actual în care mai mult de jumătate din fețele pachetelor este rezervată de fapt avertismentelor de sănătate”, arată un comunicat transmis recent de JTI România.

Alte modificări vizate de proiect privesc extinderea definiției fumatului la noile produse din tutun, inclusiv la cele care nu conțin tutun și nu se fumează (țigarete electronice) și interzicerea vapatului în spațiile publice închise, interzicerea promovării de orice fel, interzicerea sponsorizărilor etc.

Cui folosesc falsele antagonisme din economie?

Reprezentantul JTI a mai declarat că falsele antagonsime antreprenoriat românesc versus multinaționale, societate civilă versus mediu de afaceri, public contra privat servesc doar celor care urmăresc să creeze disensiuni între grupuri, sectoare și oameni pentru a-și impune propria agendă.

„Avem peste 1.200 de angajați, dintre care mulți cu o vechime de peste 10-15 ani în JTI. Angajații noștri sunt români, iar top managementul e în proporție de 70% format din români. Fabrica din București e recunoscută în grupul JTI pentru excelența în execuție, iar 75% din producție merge în peste 50 de țări UE și non-UE. Multinaționalele producătoare de tutun din România au cumulat exporturi în valoare de aproape 1 miliard de euro, plasând  țara noastră pe locul trei în topul producătorilor europeni de țigarete. Echilibrăm pozitiv balanța comercială cu peste 400 de milioane de euro anual. Companiile din industria tutunului, atât de urâte în prezent, sunt al doilea mare contribuabil la bugetul de stat – accizele, TVA, impozitele pe salarii și profit și taxele locale cumulează peste 3,2 miliarde de euro, reprezentând circa 1,7% din PIB”, a mai spus directorul JTI.

În prezent, pachetul de țigarete este cel mai fiscalizat produs din România, circa 75% din prețul acestuia reprezentând taxe.

Despre JTI
JTI este membră a Grupului Japan Tobacco (JT), unul dintre cei mai mari producători mondiali de produse din tutun. Compania are operațiuni în peste 130 țări și deține Winston, marca numărul doi la nivel global, precum și Camel, în afara SUA. Prin Logic, JTI este, de asemenea, un jucător major pe piața țigaretelor electronice. Cu sediul la Geneva, Elveția, JTI are peste 45.000 de angajați. În România, compania a aniversat în 2018, 25 de ani de când este prezentă pe piață.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...