5 C
București
sâmbătă, 7 decembrie, 2024

Avocat, despre RETROCEDĂRI: 25.200 de dosare nesoluționate pe Legea 10/2001 pot pleca la instanțe, termenul expiră peste o lună

Dată:

În luna octombrie 2018 existau 25.200 de notificări ale foștilor proprietari și persoanelor îndreptățite pentru retrocedarea imobilelor înregistrate la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) de peste cinci ani și nesoluționate încă. „Aceste notificări pot căuta rezolvare în instanță”, au arătat miercuri avocații specializați în litigii și recuperarea imobilelor din cadrul societății de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații, atenționând că termenul respectiv expiră peste o lună.

„Pe data de 20 mai 2013, se regăseau depuse la ANRP circa 53.000 de dosare de retrocedare, ce aveau termen de soluționare cinci ani (potrivit Legii 165/2013). Cum 25.200 din aceste dosare au rămas nesoluționate până în luna octombrie 2018, iar termenul de cinci ani s-a împlinit deja în luna mai a acestui an, foștii proprietari mai au șase luni la dispoziție pentru a depune acțiuni în instanță în vederea realizării dreptului și anume pentru constatarea calității de persoane îndreptățite și a existenței și întinderii dreptului de proprietate. Termenul de acționare în instanță pentru aceste dosare va expira însă pe data de 20 noiembrie 2018, așadar peste mai puțin de o lună”, atrag atenția avocații de la Pavel, Mărgărit și Asociații.

Peste 9.800 de dosare în faza finală

ANRP a comunicat că peste 9.800 de dosare se află într-o fază finală a soluționării. Cu toate acestea, potrivit regulamentului de funcționare al Autorității, instituția are obligația de a rezolva circa 700 de dosare pe lună, așadar aproximativ 8.500 de dosare în decursul unui an.

„Raportat la acest mod de calcul, până la soluționarea de către ANRP a celor 25.200 de dosare în așteptare, vor mai trece cel puțin 3 ani”, mai arată casa de avocatură.

Cât poate dura un proces pe fond

„În raport cu termenul de soluționare al ANRP, un proces în instanța de fond poate dura aproximativ un an, mai ales dacă apelezi la serviciile unui avocat specializat în recuperarea și retrocedarea imobilelor”, susțin specialiștii societății de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații.

Ponderea covârșitoare a dosarelor care încă așteaptă să fie rezolvate în baza Legii 10/2001 și a Legii nr. 165/2013 este reprezentată de dosarele privind imobilele din București, iar la acestea se adaugă cele din restul țării, toate ajungând să fie centralizate la nivelul ANRP. Pe cale judecătorească, în instanță, termenul de soluționare poate va fi mai rapid.
Cătălin-Radu Pavel, Avocatul Coordonator – Pavel, Mărgărit și Asociații

Soluționarea definitivă poate fi grăbită

Societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații s-a ocupat de-a lungul timpului cu succes de dosare de retrocedare de anvergură.

Un avocat specializat în litigii și retrocedarea imobilelor va stabili o strategie de administrare a probelor ce poate grăbi soluționarea definitivă a dosarului, atrag atenția avocații din cadrul echipei Pavel, Mărgărit și Asociații.

Ca urmare a câștigării acestor dosare în instanță, persoanele îndreptățite își vor vedea recunoscute atât calitatea de persoane îndreptățite, cât și existența și întinderea dreptului de proprietate în cauză, și astfel, dobândind o hotărâre judecatorească în acest sens, vor avea dreptul să solicite ANRP soluționarea cu prioritate, în sensul stabilirii punctelor și a emiterii deciziilor de compensare prin puncte. Emiterea deciziilor reprezintă etapa finală a acestui îndelungat proces de despăgubire a foștilor propietari de imobile naționalizate, care vor putea în sfârșit încasa despăgubirile cuvenite, în concordanță cu reglementările din Legea nr. 165/2013.
Simona Alexandru, Avocat Senior – Pavel, Mărgărit și Asociații

Despre echipa Pavel, Mărgărit și Asociații

Echipa Pavel, Mărgărit și Asociații este formată din avocați specializați, care furnizează servicii juridice de cea mai înaltă calitate, peste așteptările clienților.
Printre clienții societății de avocatură se află companii multinaționale și autohtone de anvergură.
În 2018, cazurile de succes ale societății de avocatură i-au adus recunoașterea internațională din partea celor mai prestigioase ghiduri și publicații internaționale de profil. Astfel, societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații s-a situat în acest an pe locul 2 în România în clasamentul  firmelor de avocatură de business cu cea mai relevantă expertiză, realizat de publicația Legal 500, cel mai prestigios ghid de firme de avocatură din lume, cu sediul în Londra.
Societatea de avocatură este recunoscută totodată la nivel internațional și de ghidul IFLR 1000 Financial and Corporate 2018. De asemenea, Pavel, Mărgărit și Asociații este singura societate de avocatură din România recomandată de directorul internațional Global Law Experts din Londra în aria de practică Dispute Resolution.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

Globalworth o numește pe Ema Iftimie Managing Director pentru România

Globalworth, cel mai mare investitor de birouri din Europa Centrală și de Est (CEE), anunță numirea Emei Iftimie în funcția de Managing Director pentru...

Safetech Innovations raportează o cifră de afaceri de 20,1 milioane de lei la nivel individual și un profit net de 5,9 milioane de lei...

Safetech Innovations (BVB: SAFE), companie românească de securitate cibernetică listată la Bursa de Valori București, cu birouri în București, Londra și Abu Dhabi, raportează,...

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc Vicepreședinte People & Organisation

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc în poziția de Vicepreședinte People & Organisation, în contextul în care...

Mureș City Logistics atinge un grad de ocupare de 100% după semnarea cu gigantul din industria auto EKR

Elektrokontakt România (EKR), subsidiară a ELEKTROKONTAKT GMBH, este noul chiriaș în Mureș City Logistics, cel mai modern proiect industrial din zona Mureș. Această tranzacție...

Mediul privat și reprezentanți ai statului au dezbătut despre viitorul comerțului electronic din România

Miercuri, 18 octombrie 2023, reprezentanți ai Guvernului, lideri și specialiști din industrie au abordat tema impactului pozitiv adus de sectorul de comerț electronic în...

Analiză CITR| Numărul companiilor de impact în dificultate atinge cel mai înalt nivel din 2013 până în prezent.

43% din totalul companiilor de impact sunt restructurabile sau aflate în insolvență iminentă. Numărul companiilor în insolvență iminentă a ajuns la 6.949, cel mai...