12.8 C
București
joi, 25 aprilie, 2024

Bani nerambursabili de la AFIR: S-a deschis ultima sesiune de finanțare a investițiilor în pomicultură prin PNDR 2020

Dată:

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță deschiderea sesiunii de primire a proiectelor de investiții aferente Submăsurii 4.1a „Investiții în exploatații pomicole”, din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 (PNDR 2020). Sesiunea este deschisă în perioada 15 februarie – 15 august 2019.

Prin intermediul submăsurii 4.1a, se acordă fonduri nerambursabile de maximum 1.050.000 de euro, cu o intensitate a sprijinului acordat de 50%, cu majorare până la 90% din totalul cheltuielilor eligibile, în funcție de beneficiar (tânăr fermier/ forme asociative) și de investiție (ecologică/ investiții în zone cu constrângeri naturale etc.).

„Solicitanții din teritoriul ITI Delta Dunării vor putea depune proiectele în cadrul sesiunii deschise la nivel național, cu respectarea Strategiei ITI”, arată un comunicat al AFIR.

Deschidem ultima sesiune de depunere a proiectelor pentru submăsura 4.1a destinată exploatațiilor pomicole, pentru care am obținut o majorare a fondurilor alocate, care se ridică acum la valoarea totală de 65 milioane euro. În ultima perioadă, am primit numeroase solicitări prin care ni se cerea suplimentarea valorii finanțării din acest an, ceea ce arată creșterea interesului fermierilor pentru dezvoltarea acestui sector important. Acest fapt este demonstrat și de cele peste 800 de cereri de finanțare depuse în sesiunile deschise anterior. Știu că proiectele sunt complexe și au nevoie de un timp mai îndelungat pentru a fi întocmite, dar sunt convins ca vom primi proiecte de calitate care să crească în viitor producția pomicolă a țării noastre.
Adrian Chesnoiu, directorul general al AFIR

Culturile de dud și goji, eligibile

O noutate în ceea ce privește investițiile ce pot fi sprijinite prin intermediul acestei Submăsuri este reprezentată de introducerea speciilor dud și goji, specii în cazul cărora pentru cheltuielile generate de înființarea plantațiilor se va aplica procedura de achiziții de bunuri și servicii a AFIR.

De asemenea, AFIR va obține Extrasul de Carte Funciară aferent imobilului pe baza datelor cadastrale înscrise de către solicitant în Cererea de Finanțare, în secțiunea dedicată.

În sesiunile anterioare, am constatat că principalul motiv de neeligibilitate a fost întocmirea proiectelor fără a fi respectate condițiile prevăzute în Ghidul solicitantului, deși aceste condiții sunt cunoscute de la început, chiar înainte de lansarea sesiunii de primire a proiectelor. Recomand tuturor solicitanților să studieze cu atenție cerințele din Ghidul solicitantului, să verifice împreună cu consultanții documentația solicitată și, nu în ultimul rând, să demonstreze viabilitatea economică a investiției în baza analizelor economico-financiare detaliate.
Adrian Chesnoiu, directorul general al AFIR

Grăbiți-vă! Punctajul scade cu fiecare lună în care nu ați depus proiectul

Sesiunea se desfășoară în perioada 15 februarie 2019, ora 9.00 – 15 august 2019, ora 16.00 și are o alocare financiară anuală de 65.413.105 euro, din care 3.500.000 de euro pentru obținerea de material de înmulțire și plantare fructifer.

Potrivit AFIR, pragurile de calitate ale proiectelor diferă în fiecare lună, după cum urmează:
A. Pentru componenta fără obținere de material săditor de înmulțire și plantare fructifer, începând de la 75 de puncte în prima etapă lunară (15 februarie – 15 martie 2019) și scade  diferențiat astfel:
– 60 de puncte pentru etapa lunară 16 martie – 15 aprilie 2019;
– 50 de puncte pentru etapa lunară 16 aprilie – 15 mai 2019;
– 35 de puncte pentru etapa lunară 16 mai  –  15 iunie 2019;
– 25 de puncte pentru etapa lunară 16 iunie – 15 iulie2019;
– 10 puncte pentru etapa lunară 16 iulie – 15 august 2019
B. Pentru componenta cu obținere de material săditor de înmulțire și plantare fructifer, pragul de calitate începe de la 50 de puncte în prima etapă lunară (15 februarie – 15 martie 2019) și scade treptat astfel:
– 45 de puncte pentru etapa lunară 16 martie – 15 aprilie 2019;
– 35 de puncte pentru etapa lunară 16 aprilie – 15 mai 2019;
– 25 de puncte pentru etapa lunară 16 mai – 15 iunie 2019;
– 15 de puncte pentru etapa lunară 16 iunie – 15 iulie2019;
– 10 puncte pentru etapa lunară 16 iulie – 15 august 2019.

Cererile de finanțare se depun online

Cererile de finanțare se depun on-line pe pagina de internet a Agenției, www.afir.info, până în data de 15 august 2019, ora 16.00, sau până la epuizarea fondurilor disponibile.

„Pentru întocmirea documentației necesare obținerii finanțării, solicitanții de fonduri nerambursabile au la dispoziție Ghidul solicitantului care poate fi consultat gratuit pe site-ul Agenției, www.afir.info, la secțiunea „Investiții PNDR” în pagina dedicată submăsurii 4.1a”, se mai arată în comunicatul AFIR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

VIDEO | O altă dezbatere pe tema crizei din Ucraina

În cadrul unei dezbateri de miercuri seara de la televiziunea Global News, intitulată ”Mai este Ucraina sprijinită de Occident”, moderatorul Calistrat Atudorei a pus...

Globalworth o numește pe Ema Iftimie Managing Director pentru România

Globalworth, cel mai mare investitor de birouri din Europa Centrală și de Est (CEE), anunță numirea Emei Iftimie în funcția de Managing Director pentru...

Safetech Innovations raportează o cifră de afaceri de 20,1 milioane de lei la nivel individual și un profit net de 5,9 milioane de lei...

Safetech Innovations (BVB: SAFE), companie românească de securitate cibernetică listată la Bursa de Valori București, cu birouri în București, Londra și Abu Dhabi, raportează,...

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc Vicepreședinte People & Organisation

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc în poziția de Vicepreședinte People & Organisation, în contextul în care...

Mureș City Logistics atinge un grad de ocupare de 100% după semnarea cu gigantul din industria auto EKR

Elektrokontakt România (EKR), subsidiară a ELEKTROKONTAKT GMBH, este noul chiriaș în Mureș City Logistics, cel mai modern proiect industrial din zona Mureș. Această tranzacție...

Mediul privat și reprezentanți ai statului au dezbătut despre viitorul comerțului electronic din România

Miercuri, 18 octombrie 2023, reprezentanți ai Guvernului, lideri și specialiști din industrie au abordat tema impactului pozitiv adus de sectorul de comerț electronic în...