5.8 C
București
marți, 28 martie, 2023

Bani nerambursabili de la AFIR: S-a deschis ultima sesiune de finanțare a investițiilor în pomicultură prin PNDR 2020

Dată:

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță deschiderea sesiunii de primire a proiectelor de investiții aferente Submăsurii 4.1a „Investiții în exploatații pomicole”, din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 (PNDR 2020). Sesiunea este deschisă în perioada 15 februarie – 15 august 2019.

Prin intermediul submăsurii 4.1a, se acordă fonduri nerambursabile de maximum 1.050.000 de euro, cu o intensitate a sprijinului acordat de 50%, cu majorare până la 90% din totalul cheltuielilor eligibile, în funcție de beneficiar (tânăr fermier/ forme asociative) și de investiție (ecologică/ investiții în zone cu constrângeri naturale etc.).

„Solicitanții din teritoriul ITI Delta Dunării vor putea depune proiectele în cadrul sesiunii deschise la nivel național, cu respectarea Strategiei ITI”, arată un comunicat al AFIR.

Deschidem ultima sesiune de depunere a proiectelor pentru submăsura 4.1a destinată exploatațiilor pomicole, pentru care am obținut o majorare a fondurilor alocate, care se ridică acum la valoarea totală de 65 milioane euro. În ultima perioadă, am primit numeroase solicitări prin care ni se cerea suplimentarea valorii finanțării din acest an, ceea ce arată creșterea interesului fermierilor pentru dezvoltarea acestui sector important. Acest fapt este demonstrat și de cele peste 800 de cereri de finanțare depuse în sesiunile deschise anterior. Știu că proiectele sunt complexe și au nevoie de un timp mai îndelungat pentru a fi întocmite, dar sunt convins ca vom primi proiecte de calitate care să crească în viitor producția pomicolă a țării noastre.
Adrian Chesnoiu, directorul general al AFIR

Culturile de dud și goji, eligibile

O noutate în ceea ce privește investițiile ce pot fi sprijinite prin intermediul acestei Submăsuri este reprezentată de introducerea speciilor dud și goji, specii în cazul cărora pentru cheltuielile generate de înființarea plantațiilor se va aplica procedura de achiziții de bunuri și servicii a AFIR.

De asemenea, AFIR va obține Extrasul de Carte Funciară aferent imobilului pe baza datelor cadastrale înscrise de către solicitant în Cererea de Finanțare, în secțiunea dedicată.

În sesiunile anterioare, am constatat că principalul motiv de neeligibilitate a fost întocmirea proiectelor fără a fi respectate condițiile prevăzute în Ghidul solicitantului, deși aceste condiții sunt cunoscute de la început, chiar înainte de lansarea sesiunii de primire a proiectelor. Recomand tuturor solicitanților să studieze cu atenție cerințele din Ghidul solicitantului, să verifice împreună cu consultanții documentația solicitată și, nu în ultimul rând, să demonstreze viabilitatea economică a investiției în baza analizelor economico-financiare detaliate.
Adrian Chesnoiu, directorul general al AFIR

Grăbiți-vă! Punctajul scade cu fiecare lună în care nu ați depus proiectul

Sesiunea se desfășoară în perioada 15 februarie 2019, ora 9.00 – 15 august 2019, ora 16.00 și are o alocare financiară anuală de 65.413.105 euro, din care 3.500.000 de euro pentru obținerea de material de înmulțire și plantare fructifer.

Potrivit AFIR, pragurile de calitate ale proiectelor diferă în fiecare lună, după cum urmează:
A. Pentru componenta fără obținere de material săditor de înmulțire și plantare fructifer, începând de la 75 de puncte în prima etapă lunară (15 februarie – 15 martie 2019) și scade  diferențiat astfel:
– 60 de puncte pentru etapa lunară 16 martie – 15 aprilie 2019;
– 50 de puncte pentru etapa lunară 16 aprilie – 15 mai 2019;
– 35 de puncte pentru etapa lunară 16 mai  –  15 iunie 2019;
– 25 de puncte pentru etapa lunară 16 iunie – 15 iulie2019;
– 10 puncte pentru etapa lunară 16 iulie – 15 august 2019
B. Pentru componenta cu obținere de material săditor de înmulțire și plantare fructifer, pragul de calitate începe de la 50 de puncte în prima etapă lunară (15 februarie – 15 martie 2019) și scade treptat astfel:
– 45 de puncte pentru etapa lunară 16 martie – 15 aprilie 2019;
– 35 de puncte pentru etapa lunară 16 aprilie – 15 mai 2019;
– 25 de puncte pentru etapa lunară 16 mai – 15 iunie 2019;
– 15 de puncte pentru etapa lunară 16 iunie – 15 iulie2019;
– 10 puncte pentru etapa lunară 16 iulie – 15 august 2019.

Cererile de finanțare se depun online

Cererile de finanțare se depun on-line pe pagina de internet a Agenției, www.afir.info, până în data de 15 august 2019, ora 16.00, sau până la epuizarea fondurilor disponibile.

„Pentru întocmirea documentației necesare obținerii finanțării, solicitanții de fonduri nerambursabile au la dispoziție Ghidul solicitantului care poate fi consultat gratuit pe site-ul Agenției, www.afir.info, la secțiunea „Investiții PNDR” în pagina dedicată submăsurii 4.1a”, se mai arată în comunicatul AFIR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...