Camera de Comerț și Industrie a României – CCIR – informează și invită la dialog oamenii de afaceri pe tema implementării Acordului de Parteneriat Economic UE-Japonia (APE), cel mai cuprinzător acord economic încheiat până acum de UE sau Japonia.
„CCIR a lansat, în premieră în România, o platformă online de informare și dialog unde antreprenorii români nu numai că pot găsi informații utile pe această temă, dar au și posibilitatea de a adresa întrebări”, arată un comunicat transmis luni de Camera Națională.
APE a intrat în vigoare la data de 1 februarie 2019, moment semnalat la vremea respectivă și de REVISTA PATRONATELOR (vezi articolul nostru AICI).
CCIR se angajează să intermedieze soluționarea situaților pe care le ridică antreprenorii pe această platformă, cu organele abilitate.
O piață deschisă pentru 600 de milioane de consumatori
CCIR, în parteneriat cu Ambasada Japoniei la București, se implică activ, prin diverse acțiuni, în promovarea și diseminarea informațiilor referitoare la acordul de parteneriat economic cu Japonia și implicit subliniază avantajele care vin odată cu implementarea acestui acord, în România.
APE va crea o zonă comercială imensă, cu 600 de milioane de persoane, reprezentând aproximativ 30% din PIB-ul mondial.
Principalul său rol este sporirea creșterii economice dintre UE și Japonia, eliminând barierele comerciale pe care le întâmpină sectorul de afaceri atunci când comercializează bunuri și servicii sau când fac investiții.
Având în vedere că 75,8% din comerțul României se face la nivel intracomunitar, CCIR consideră deosebit de importantă sprijinirea intensificării procesului de negociere a condițiilor acordurilor de liber schimb ale UE cu țări terțe.
Avantaje pentru români
În contextul APE, România ar putea dezvolta noi orizonturi pentru a-și consolida relațiile bilaterale cu Japonia, adaptate la realitățile momentului.
Japonia este cel de-al 13-lea cel mai mare partener comercial al României în afara UE.
Potrivit CCIR, valoarea exporturilor românești către Japonia urcă la 233 de milioane de euro, în timp ce valoarea importurilor românești din Japonia este de aproximativ 346 de milioane de euro.
Cele trei sectoare principale care vor fi vizate de dispozițiile prezentului acord sunt sectorul auto, electronic și agricol.
APE aduce o serie de avantaje atât pentru UE, cât și pentru Japonia. Astfel, tarifele pentru 99% din exporturile UE către Japonia vor fi eliminate, Japonia va elimina taxele vamale pentru 97% din mărfurile importate din UE, iar exportatorii din UE vor economisi aproximativ 1 miliard de euro pe an reprezentând taxe vamale.
Platforma CCIR de informare și dialog pe tema APE poate fi accesată pe site-ul oficial al CCIR: https://ccir.ro/ccir-informeaza-si-invita-la-dialog-oamenii-de-afaceri-pe-tema-implementarii-acordului-de-parteneriat-economic-ue-japonia/