7.8 C
București
joi, 30 martie, 2023

CEC Bank, la cea mai bună performanță din ultimii 11 ani: Profitul brut a urcat la aproape 433 de milioane de lei în 2018

Dată:

CEC Bank a încheiat anul 2018 cu un profit brut de 432,97 milioane de lei, înregistrând astfel cea mai bună performanță financiară din ultimii 11 ani „ca rezultat al îndeplinirii cu succes a strategiilor adoptate și eforturilor susținute depuse de salariații băncii”, arată un comunicat transmis luni de instituție.

„În anul 2018, portofoliul de credite în sold aferent clienților persoane juridice a crescut cu 13,1% față de anul 2017, în timp ce la nivelul sistemului bancar acest indicator a înregistrat o creștere de numai 6,8%. De asemenea, Banca și-a majorat și portofoliul de credite în sold acordate persoanelor fizice, care a înregistrat o creștere cu 7,3% în anul 2018 față de anul precedent”, a transmis CEC Bank.

Conform misiunii asumate, CEC Bank va continuă să susțină IMM-urile, agricultura, administrațiile publice locale și populația, acordând o atenție deosebită cofinanțării proiectelor finanțate din fonduri europene. Pentru anul 2019 ne-am propus o creștere a activității, în special în zona creditării, cu impact vizibil asupra creșterii eficienței și îmbunătățirii indicatorilor prudentiali. La data de 30.04.2019, Banca a obținut un profit brut de 153,2 milioane de lei, semnificativ mai mare față de obiectivele asumate pentru perioada ianuarie-aprilie 2019.
Laurențiu Mitrache, director general și președinte al Comitetului de Direcție al CEC Bank

Creditele noi au crescut cu peste 5%, la 7 miliarde de lei

În ceea ce privește volumul de credite noi acordate în anul 2018, acesta a crescut în 2018 față de anul 2017 cu 5,34%, ajungând la 7 miliarde de lei.

„Activitatea de creditare a înregistrat însă un ritm de creștere mult mai intens decât s-ar putea concluziona pe baza soldurilor din bilanț, întrucât creditele acordate clienților care activează în agricultura sunt acordate și rambursate integral în cursul anului, după cum, parțial, creditele aprobate în anul 2018 și neutilizate până la finalul anului nu sunt reflectate în șoldul bilanțier”, precizează CEC Bank.

Continuând politica de susținere a absorbției de fonduri europene, CEC Bank a finanțat până la sfârșitul anului 2018 un număr de 48.046 de proiecte eligibile pentru accesarea acestor fonduri, pentru care valoarea însumată a granturilor se ridică la 13,93 miliarde de lei.

Depozitele atrase au crescut cu 1,1%

Soldul depozitelor atrase de la clientela nebancară a înregistrat în anul 2018 o creștere cu 1,1% față de anul precedent, în condițiile în care Banca deține suficiente lichidități și a aplicat o politică de temperare a atragerii acestor surse.

„Acest rezultat denotă, o dată în plus, că valorile fundamentale ale CEC Bank – încredere, onestitate, stabilitate – continuă să fie recunoscute și apreciate”, precizează reprezentanții instituției.

Crește calitatea activelor

Pe parcursul anului 2018, banca a înregistrat o îmbunătățire semnificativă a calității activelor.

Astfel, „rata expunerilor neperformante din credite și avansuri a înregistrat la data de 31.12.2018 un nivel de 6,01%, în scădere cu 3,09 p.p. față de nivelul înregistrat la data de 31.12.2017”, se mai arată în comunicat.

Rata creditelor neperformante din împrumuturi și avansuri acordate clienților persoane fizice, cu un nivel de 1,96% la data de 31.12.2018 (sub media înregistrată la nivelul sistemului bancar, de 4,81%), „reflectă o calitate ridicată a portofoliului de credite acordate persoanelor fizice, fiind în scădere cu 0,95 p.p. față de nivelul înregistrat la data de 31.12.2017”. Tendința pozitivă privind calitatea portofoliului de credite se menține și în anul curent, a mai raportat CEC Bank.

De asemenea, „nivelul ratei fondurilor proprii totale de 17,3% la data de 31.12.2018 reflectă o utilizare eficientă a capitalului. Din punct de vedere calitativ, fondurile proprii ale băncii au fost constituite integral din fonduri proprii de nivel I de bază”.

A scăzut disponibilul de cont al CEC Bank în BNR

Valoarea netă a bilanțului la finele anului 2018 a fost de 29.320,35 mil. lei, în scădere cu 7,4% față de anul 2017, că urmare a diminuării disponibiliului în cont la BNR, în concordanță cu nivelul rezervei minime obligatorii ce trebuie realizată în perioadă de aplicare.

„Acest fapt a determinat scăderea cotei de piață în funcție de volumul activelor, de la 7,41% la finalul anului 2017, la 6,51% la finalul anului 2018, banca menținându-și însă poziția în top 7 bănci din sistemul bancar românesc”, a mai comunicat instituția de credit.

Despre CEC Bank
CEC Bank oferă o gamă completă de produse și servicii financiare, continuând și în 2018 să investească în servicii și produse moderne, accentuând componența digitală, pentru a oferi clienților accesibilitate și conveniență.
În anul 2018, banca a înregistrat creșteri substanțiale în operațiunile electronice și digitale, cu 11% mai mult comparativ cu anul 2017.
Clienții CEC Bank beneficiază de o rețea națională de 1.214 ATM-uri și 6.704 POS-uri, precum și de servicii complete de Internet Banking, Mobile Banking și Phone Banking. CEC Bank este banca din top 10 cu cea mai extinsă rețea teritorială, cu un număr de 1.024 de unități, din care 480 sunt situate în mediul rural, păstrându-și și după anii de criză poziția de lider pe acest segment.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...