7.8 C
București
vineri, 31 martie, 2023

CFR mai are fix 6 luni să-și repare infrastructura, altfel CFR Călători riscă falimentul. Ce se va întâmpla pe 3 decembrie 2019

Dată:

Începând din 3 decembrie 2019, CFR Călători va trebui să plătească, obligatoriu, despăgubiri la întârzierea trenurilor. Măsura trebuia adoptată începând din 3 decembrie 2009, dar România a obținut o derogare de cinci ani, până pe 3 decembrie 2014 și apoi, in extremis, încă una de cinci ani – până pe 3 decembrie 2019.

Având în vedere întârzierile de ordinul milioanelor de minute înregistrate anual de CFR Călători (în 2017 a fost atins recordul de 5 milioane de minute), este de așteptat ca despăgubirile aferente, pe care va fi obligată să le plătească din această iarnă, să arunce direct în faliment atât CFR Călători, cât și administratorul infrastructurii feroviare – CFR SA.

Cum sunt despăgubite întârzierile feroviare în UE

Călătorii de pe căile ferate din UE îşi pot deconta 25% până la 100% din preţul biletului, dacă trenurile întârzie şi dacă, astfel, creează pagube pasagerilor, arată normativele consultate de REVISTA PATRONATELOR.

Este vorba de o prevedere dintr-un Regulament al Comisiei Europene potrivit căreia călătorii europeni trebuie despăgubiţi dacă trenurile întârzie mai mult de 60 de minute.

Încă din 2007, în Uniunea Europeană călătorii primesc următoarele despăgubiri:
25% din preţul biletului dacă trenurile întârzie între 60 şi 119 minute
50% pentru întârzieri de peste 120 de minute
100% plus cazarea pe o noapte la un hotel de trei stele – cameră single – dacă întârzierea trenului a provocat pierderea ultimei legături feroviare din acea zi.

Ce se întâmplă, deocamdată, în România

În România, aceste facilităţi se acordă numai călătorilor din trenurile internaţionale, pentru cei din trenurile naţionale existând o derogare care va expira la data de 3 decembrie 2019.

Dacă în România s-ar aplica acum această prevedere, CFR Călători ar da faliment în câteva ore, acesta fiind argumentul în baza căruia Guvernul de la Bucureşti a obţinut, anii trecuți, derogări de la aplicarea respectivului regulament european.

De fapt, o primă derogare a fost obţinuă în 2009 pentru 2014, apoi o altă derogare a fost obţinută în 2015, pentru 2019, Guvernul român invocând motivul că infrastructura feroviară românească nu permite respectarea întocmai a orarelor din mersul trenurilor.

Dar 3 decembrie 2019 va fi un termen de „deadline final”, România nu va mai putea obține amânări, adică indiferent ce pierderi ar suferi CFR Călători întârzierile vor fi decontate.

Iar CFR Călători va trebui să se îndrepte către CFR SA – „vinovatul” pentru starea precară a infrastructurii, care a dus la întârzieri – pentru a-și recupera pierderile.

Falimentul pare inevitabil

Ce pierderi ar suferi CFR Călători, dacă s-ar aplica de azi, şi nu din 3 decembrie 2019, normativul european? Pentru a răspunde la această întrebare, este suficient să reamintim că în fiecare an transportatorul public feroviar de călători acumulează întârzieri de ordinul zecilor de mii de ore (milioane de minute), din cauza stării proaste a infrastructurii feroviare.

Astăzi, 3 iunie 2019, când au mai rămas doar 6 luni până la termenul-limită 3 decembrie 2019, cu greu am putea spune că mai e destul timp pentru ca infrastructura feroviară din România să permită CFR Călători să-şi respecte orarele de circulaţie.

Din păcate, nici Guvernul, nici administratorul infrastructurii feroviare, nici transportatorul public, CFR Călători, nici ceilalţi – partenerii particulari ai sistemului feroviar – nu dau semne că ar fi preocupaţi de această apropiere a limitei temporale stabilite de UE.

Până la data de 3 decembrie 2019, călătorii din România sunt nevoiţi să se mulţumească cu scuzele (eventuale) adresate prin megafoane în cazurile în care trenurile au întârziat. De la iarnă, întoarcem foaia!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...