11 C
București
sâmbătă, 1 aprilie, 2023

Coface: Un an mai bun pentru exportatori și pentru comerțul intern

Dată:

Cel de-al doilea sondaj anual al plăților corporative din Germania realizat de Coface confirmă multe dintre tendințele anticipate. Totuși, se pot observa unele îmbunătățiri.

Întârzierile de plată sunt încă un lucru obișnuit, dar devin mai puțin frecvente
Al doilea studiu Coface privind experiența de plată a companiilor din Germania a arătat că, în ciuda poziției solide a economiei germane și scăderii numărului de insolvențe corporative, întârzierile plăților sunt încă un lucru obișnuit. Totuși, ele devin mai puțin frecvente când sunt comparate cu rezultatele din 2016. Prin comparație la nivel internațional, aceste întârzieri sunt în general mai scurte în Germania. Ca o consecință a mediului global mai bun, experiența de plată a companiilor orientate către export s-a îmbunătățit. Aceste tendințe – de economie internă robustă și mediu extern mai sănătos – ar putea îmbunătăți și mai mult comportamentul de plată în 2018.

Pentru 77,6% dintre companiile analizate, întârzierile la plată reprezintă o situație frecventă, dar acest lucru constituie o îmbunătățire comparativ cu cele 83,7% raportate în 2016. Acest aspect se datorează mediului de afaceri favorabil din Germania și unei stări generale de sănătate bună a companiilor germane. Întârzierile la plată rămân pronunțate în rândul companiilor care sunt dependente mai ales de activitatea de export unde peste 87% înregistrează întârzieri la plată (2016: 90%), comparativ cu 75,9% (2016: 82,8%) pentru companiile care se concentrează pe piața germană.

Întârzierile medii la plată rămân stabile: 41,4 zile, la fel ca în 2016. Pentru mai mult de trei sferturi dintre companiile germane, durata maximă a întârzierilor la plată este de 60 zile, ca în 2016. Întârzierile la plată de peste 150 zile se ridică la 1,7% dintre companiile care se concentrează pe piața internă din Germania (2016: 1,9%) și la 2,9% dintre companiile orientate către export (deși acesta este semnificativ mai redus decât procentul de 7% raportat în studiul din ultimul an).

Procentul companiilor germane cu restanțe mari (de peste 6 luni) care reprezintă cel puțin 2% din cifra lor de afaceri anuală a scăzut semnificativ la 8,7% (2016: 13,4%). Totuși, pentru companiile orientate către export din Germania, imaginea este mai puțin pozitivă, circa 12% (2016: 20%) dintre companii suferind din cauza unor restanțe mari.

Majoritatea companiilor germane nu se așteaptă la un impact semnificativ din partea Bexit
În sondajul plăților din acest an, Coface a adăugat și întrebări legate de potențialul impact al Brexit asupra creanțelor restante. Feedbackul a fost foarte clar, întrucât aproape 87% dintre companiile chestionate nu prevăd niciun impact din partea Brexit și doar 3,3% se așteaptă la o creștere a creanțelor restante. Companiile orientate către export previzionează un impact negativ ușor mai mare din partea Brexit (8%), deși majoritatea (peste 84%) nu se așteaptă la niciun impact.

Dintr-o perspectivă sectorială, companiile germane din sectorul auto sunt cele mai preocupate în legătură cu o posibilă creștere a creanțelor restante din cauza Brexit, dar cu un procent relativ mic de 14,3%. Producătorii de bunuri de investiții în Inginerie Mecanică (8,5%) și în Industria Mecanică/ Precizie (5,9%) sunt de asemenea ușor mai precauți în legătură cu așteptările lor.

Întârzierile la plată diferă semnificativ între sectoare
Unele sectoare suferă din cauza unor întârzieri mai mari ale plăților, care sunt în mod semnificativ peste medie. Acestea includ în special industria Textilă/ Piele/ Îmbrăcăminte unde valoare medie ipotetică a întârzierilor la plată este de 54,5 zile, urmată de Lemn/ Mobilă, cu 53,8 zile. Folosind modelul Coface, cele mai mici întârzieri la plată sunt în industriile Mecanică/ Precizie (25,0 zile), Auto (31,9 zile) și sectoarele Produse Chimice/ Combustibili/ Minerale (33,1 zile).

În acest context, nu se pot observa niciun fel de riscuri de lichiditate în rândul companiilor din sectorul Hârtie/ Ambalaje. În mod similar, companiile din sectoarele Produse Chimice/ Combustibili/ Minerale, Comerț en-gros și Metale sunt printre cele mai relaxate în evaluările lor,  întrucât cifrele referitoare la plățile restante mari sunt în mod clar sub medie.

Despre Coface
Grupul Coface, lider mondial în asigurările de credit, oferă unui număr de 50.000 de companii din întreaga lume soluții de protejare împotriva riscului financiar de neplată a clienților proprii, atât pe piața internă, cât și pentru export. Grupul, care își propune să fie cel mai agil asigurator de credite la nivel mondial în industrie, este prezent în 100 de țări, are 4.300 de angajați și o cifră de afaceri consolidată de 1.411 MLD EUR în 2016. Coface publică evaluările sale de risc de țară, pe baza cunoștințelor sale unice asupra comportamentului de plată al companiilor și pe baza expertizei celor 660 de underwriter-i ai săi și analiști de credit, situați aproape de clienți și de debitori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...