25.1 C
București
luni, 17 iunie, 2024

Comisia Europeană acuză: România a înregistrat un deficit de încasare a TVA de 36%, primul loc în UE

Dată:

Potrivit unui raport publicat joi de Comisia Europeană, România a înregistrat cel mai mare deficit de încasare a TVA la nivel național din UE: 36% din veniturile din TVA sunt preconizate ca nefiind încasate în 2017.

Deficitul de încasare a TVA este calculat ca diferență globală dintre veniturile din TVA preconizate și suma efectiv colectată.

Reamintim că deficitul de încasare la TVA este important pentru Uniunea Europeană deoarece țările membre cotizează la bugetul comunitar cu 0,3% din încasările din taxa pe valoarea adăugată (TVA). Acesta este și motivul pentru care schimbarea cotelor de TVA, mai ales schimbarea în sensul scăderii, este o temă sensibilă pentru UE.

„România (36%) este urmată de Grecia (34%) și Lituania (25%). Cele mai mici deficite sunt în Suedia, Luxemburg și Cipru, unde veniturile din TVA sunt deficitare în medie cu doar 1%. În termeni absoluți, cel mai mare deficit de încasare a TVA, de 33,5 miliarde de euro, a fost înregistrat în Italia”, arată un comunicat al Comisiei Europene.

Deficitul a scăzut în 25 de state membre

Performanțele individuale ale statelor membre variază încă în mod semnificativ. „Deficitul de încasare a TVA a scăzut în 25 de state membre și a crescut în trei. Malta (-7 puncte procentuale), Polonia (-6 puncte procentuale) și Cipru (-4 puncte procentuale) au înregistrat performanțe puternice, cu scăderi semnificative ale pierderilor de venituri din TVA”, menționează Executivul comunicatr.

Șapte state membre – Slovenia, Italia, Luxemburg, Slovacia, Portugalia, Cehia și Franța – au avut și ele rezultate solide, reducând deficitul lor de încasare a TVA cu peste 2 puncte procentuale.

Deficitul de încasare a TVA a crescut în mod considerabil în Grecia (2,6%) și Letonia (1,9%) și puțin în Germania (0,2%).

În termeni nominali, deficitul de încasare a TVA a scăzut în 2017 cu 8 miliarde de euro până la 137,5 miliarde de euro, o valoare similară cu scăderea din 2016 de 7,8 miliarde de euro.

Deficitul de încasare a TVA în 2017 reprezintă 11,2% din totalul veniturilor din TVA în UE, comparativ cu 12,2% pentru anul precedent. Această tendință de scădere poate fi observată pentru al cincilea an consecutiv.

Normele UE trebuie reformate

Conform datelor prezentate în raport, țările din UE au pierdut în total 137 de miliarde de euro în 2017, prin neîncasarea unor venituri reprezentând taxă pe valoarea adăugată (TVA).

„Acest deficit important de încasare a TVA evidențiază din nou necesitatea unei reforme cuprinzătoare a normelor UE în materie de TVA, astfel cum a fost propusă în 2017 de către Comisie, precum și necesitatea unei cooperări sporite între statele membre pentru a combate fraudele în materie de TVA și pentru a face ca normele să funcționeze pentru întreprinderile și comercianții care respectă legislația”, arată Comisia Europeană.

Deficitul de încasare a TVA măsoară eficacitatea măsurilor de asigurare a respectării normelor în materie de TVA și de asigurare a conformității în fiecare stat membru, deoarece oferă o estimare a pierderilor de venituri din cauza fraudelor și a evaziunii fiscale, a evitării obligațiilor fiscale, a falimentelor, a insolvențelor financiare, precum și a erorilor de calcul.

Climatul economic favorabil și unele dintre soluțiile de politică pe termen scurt puse în aplicare de UE au contribuit la reducerea deficitului de încasare a TVA în 2017. Cu toate acestea, pentru a realiza progrese mai semnificative, va fi necesar să se realizeze o reformă vastă a sistemului de TVA, pentru a-l face mai rezistent la fraude. Propunerile noastre de introducere a unui sistem de TVA definitiv și favorabil întreprinderilor continuă să fie actuale. Statele membre nu își pot permite să rămână pasive în condițiile în care se pierd miliarde de euro ca urmare a fraudelor din caruselul TVA și a inconsecvențelor din sistem.
Pierre Moscovici, comisarul european pentru Afaceri Economice și Financiare, Impozitare și Vamă

De ce raportul se referă doar la anul 2017

Raportul privind deficitul de încasare a TVA, publicat joi, vizează anul 2017 deoarece „acesta este anul cel mai recent pentru care sunt disponibile date cuprinzătoare despre conturile naționale și resursele proprii”, precizează Comisia Europeană.

Studiul din acest an introduce însă un element nou: un exercițiu de previzionare care cuprinde așa-numitele „estimări rapide” pentru anul anterior anului publicării și anume 2018. Aceste estimări rapide indică faptul că deficitul de încasare a TVA va continua, probabil, să scadă și se va situa sub valoarea de 130 de miliarde de euro și sub 10% din totalul sumei reprezentând TVA de plătit în 2018.

Studiul privind deficitul de încasare a TVA este finanțat din bugetul UE, iar constatările sale sunt relevante atât pentru UE, cât și pentru statele membre, dat fiind că TVA are un aport important la bugetul UE și la bugetele naționale.

Studiul aplică o metodologie „de sus în jos”, folosind datele din conturile naționale pentru estimarea deficitelor de încasare a TVA.

„Metoda utilizată a fost îmbunătățită și rafinată de-a lungul anilor și oferă în prezent cea mai bună combinație de estimări în ceea ce privește comparabilitatea rezultatelor și acuratețea lor”, a mai transmis Comisia Europeană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

VIDEO | O altă dezbatere pe tema crizei din Ucraina

În cadrul unei dezbateri de miercuri seara de la televiziunea Global News, intitulată ”Mai este Ucraina sprijinită de Occident”, moderatorul Calistrat Atudorei a pus...

Globalworth o numește pe Ema Iftimie Managing Director pentru România

Globalworth, cel mai mare investitor de birouri din Europa Centrală și de Est (CEE), anunță numirea Emei Iftimie în funcția de Managing Director pentru...

Safetech Innovations raportează o cifră de afaceri de 20,1 milioane de lei la nivel individual și un profit net de 5,9 milioane de lei...

Safetech Innovations (BVB: SAFE), companie românească de securitate cibernetică listată la Bursa de Valori București, cu birouri în București, Londra și Abu Dhabi, raportează,...

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc Vicepreședinte People & Organisation

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc în poziția de Vicepreședinte People & Organisation, în contextul în care...

Mureș City Logistics atinge un grad de ocupare de 100% după semnarea cu gigantul din industria auto EKR

Elektrokontakt România (EKR), subsidiară a ELEKTROKONTAKT GMBH, este noul chiriaș în Mureș City Logistics, cel mai modern proiect industrial din zona Mureș. Această tranzacție...

Mediul privat și reprezentanți ai statului au dezbătut despre viitorul comerțului electronic din România

Miercuri, 18 octombrie 2023, reprezentanți ai Guvernului, lideri și specialiști din industrie au abordat tema impactului pozitiv adus de sectorul de comerț electronic în...