15.8 C
București
marți, 21 martie, 2023

Comisia Europeană acuză: România a înregistrat un deficit de încasare a TVA de 36%, primul loc în UE

Dată:

Potrivit unui raport publicat joi de Comisia Europeană, România a înregistrat cel mai mare deficit de încasare a TVA la nivel național din UE: 36% din veniturile din TVA sunt preconizate ca nefiind încasate în 2017.

Deficitul de încasare a TVA este calculat ca diferență globală dintre veniturile din TVA preconizate și suma efectiv colectată.

Reamintim că deficitul de încasare la TVA este important pentru Uniunea Europeană deoarece țările membre cotizează la bugetul comunitar cu 0,3% din încasările din taxa pe valoarea adăugată (TVA). Acesta este și motivul pentru care schimbarea cotelor de TVA, mai ales schimbarea în sensul scăderii, este o temă sensibilă pentru UE.

„România (36%) este urmată de Grecia (34%) și Lituania (25%). Cele mai mici deficite sunt în Suedia, Luxemburg și Cipru, unde veniturile din TVA sunt deficitare în medie cu doar 1%. În termeni absoluți, cel mai mare deficit de încasare a TVA, de 33,5 miliarde de euro, a fost înregistrat în Italia”, arată un comunicat al Comisiei Europene.

Deficitul a scăzut în 25 de state membre

Performanțele individuale ale statelor membre variază încă în mod semnificativ. „Deficitul de încasare a TVA a scăzut în 25 de state membre și a crescut în trei. Malta (-7 puncte procentuale), Polonia (-6 puncte procentuale) și Cipru (-4 puncte procentuale) au înregistrat performanțe puternice, cu scăderi semnificative ale pierderilor de venituri din TVA”, menționează Executivul comunicatr.

Șapte state membre – Slovenia, Italia, Luxemburg, Slovacia, Portugalia, Cehia și Franța – au avut și ele rezultate solide, reducând deficitul lor de încasare a TVA cu peste 2 puncte procentuale.

Deficitul de încasare a TVA a crescut în mod considerabil în Grecia (2,6%) și Letonia (1,9%) și puțin în Germania (0,2%).

În termeni nominali, deficitul de încasare a TVA a scăzut în 2017 cu 8 miliarde de euro până la 137,5 miliarde de euro, o valoare similară cu scăderea din 2016 de 7,8 miliarde de euro.

Deficitul de încasare a TVA în 2017 reprezintă 11,2% din totalul veniturilor din TVA în UE, comparativ cu 12,2% pentru anul precedent. Această tendință de scădere poate fi observată pentru al cincilea an consecutiv.

Normele UE trebuie reformate

Conform datelor prezentate în raport, țările din UE au pierdut în total 137 de miliarde de euro în 2017, prin neîncasarea unor venituri reprezentând taxă pe valoarea adăugată (TVA).

„Acest deficit important de încasare a TVA evidențiază din nou necesitatea unei reforme cuprinzătoare a normelor UE în materie de TVA, astfel cum a fost propusă în 2017 de către Comisie, precum și necesitatea unei cooperări sporite între statele membre pentru a combate fraudele în materie de TVA și pentru a face ca normele să funcționeze pentru întreprinderile și comercianții care respectă legislația”, arată Comisia Europeană.

Deficitul de încasare a TVA măsoară eficacitatea măsurilor de asigurare a respectării normelor în materie de TVA și de asigurare a conformității în fiecare stat membru, deoarece oferă o estimare a pierderilor de venituri din cauza fraudelor și a evaziunii fiscale, a evitării obligațiilor fiscale, a falimentelor, a insolvențelor financiare, precum și a erorilor de calcul.

Climatul economic favorabil și unele dintre soluțiile de politică pe termen scurt puse în aplicare de UE au contribuit la reducerea deficitului de încasare a TVA în 2017. Cu toate acestea, pentru a realiza progrese mai semnificative, va fi necesar să se realizeze o reformă vastă a sistemului de TVA, pentru a-l face mai rezistent la fraude. Propunerile noastre de introducere a unui sistem de TVA definitiv și favorabil întreprinderilor continuă să fie actuale. Statele membre nu își pot permite să rămână pasive în condițiile în care se pierd miliarde de euro ca urmare a fraudelor din caruselul TVA și a inconsecvențelor din sistem.
Pierre Moscovici, comisarul european pentru Afaceri Economice și Financiare, Impozitare și Vamă

De ce raportul se referă doar la anul 2017

Raportul privind deficitul de încasare a TVA, publicat joi, vizează anul 2017 deoarece „acesta este anul cel mai recent pentru care sunt disponibile date cuprinzătoare despre conturile naționale și resursele proprii”, precizează Comisia Europeană.

Studiul din acest an introduce însă un element nou: un exercițiu de previzionare care cuprinde așa-numitele „estimări rapide” pentru anul anterior anului publicării și anume 2018. Aceste estimări rapide indică faptul că deficitul de încasare a TVA va continua, probabil, să scadă și se va situa sub valoarea de 130 de miliarde de euro și sub 10% din totalul sumei reprezentând TVA de plătit în 2018.

Studiul privind deficitul de încasare a TVA este finanțat din bugetul UE, iar constatările sale sunt relevante atât pentru UE, cât și pentru statele membre, dat fiind că TVA are un aport important la bugetul UE și la bugetele naționale.

Studiul aplică o metodologie „de sus în jos”, folosind datele din conturile naționale pentru estimarea deficitelor de încasare a TVA.

„Metoda utilizată a fost îmbunătățită și rafinată de-a lungul anilor și oferă în prezent cea mai bună combinație de estimări în ceea ce privește comparabilitatea rezultatelor și acuratețea lor”, a mai transmis Comisia Europeană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...