0.8 C
București
miercuri, 29 martie, 2023

35% dintre conciliatorii SalFin ai ASF sunt incompatibili cu funcția pe care o dețin

Dată:

Asociația Societăților de Service Auto Independente (A.S.S.A.I.) a transmis consiliului ASF o solicitare de revocare a mandatului colegiului SalFin, retragerea autorizației de practică a conciliatorilor SAlFin incompatibili, retragerea autorizației de practică a conciliatorilor SalFin care deși nu îndeplineau criteriile de experiență și pregătire, au fost admiși să practice această activitate, precum și modificarea regulamentului SalFin prin dezbatere publică transparentă

În continuare, Revista Patronatelor vă pune la dispoziție comunicatul INTEGRAL transmis de către Asociația Societăților de Service Auto (ASSAI)

„SalFin este o altă idee bună transpusă în practică de către ASF în cel mai ticălos mod cu putință.

Această structură a fost constituită la nivel declarativ, ca find o entitate care să reprezinte o alternativă extrajudiciară pentru soluționarea litigiilor consumatorilor de produse financiare non-bancare, ASF intenționând să ofere un instrument de soluționare alternativă a litigiilor într-un mod independent, imparțial, transparent, eficace, rapid și echitabil în scopul asigurării unui nivel înalt de protecție a consumatorilor și a bunei funcționări a pieței.

Ce se întâmplă în realitate în cadrul acestei structuri?

1. O parte semnificativă (35%) dintre conciliatorii SalFin sunt angajați full-time, cu forme legale, pe diferite poziții, în cadrul companiilor de asigurări
Asta înseamnă că cei cărora li se solicită sprijinul ca să stabilească dreptatea în cadrul unui litigiu în acest domeniu, sunt angajații firmelor reclamate de către consumatori.

Practic, societățile de asigurări și-au trimis proprii angajați să ocupe și funcții de conciliatori (plătite de către ASF) în cadrul SAL-Fin.

„Este ca și cum am solicita sprijinul unei instanțe judecătorești în speranța că ni se va face dreptate însă, judecătorul ar încasa lună de lună, un salariu din partea celor pârâți. Ce soluții ar da un astfel de judecător?”a declarat Cristian Muntean, Președinte ASSAI.

Colegiul SalFin a încălcat art. 24 alineat 5) din Ordonanța 38/2015 care prevede că „Membrii Corpului conconciliatorilor sunt independenți, imparțiali și trebuie să dispună de o bună reputație și expertiză adecvată”.

Cu câtă imparțialitate vor soluționa acești conciliatori litigiile în care societățile de asigurări au calitatea de comercianți?

2. Unii conciliatori SalFin nu îndeplinesc criteriile minime de experiență și/sau pregătire în domeniul asigurărilor
Exemplu: avocați/mediatori FĂRĂ EXPERIENȚĂ în domeniul asigurărilor au fost admiși să practice o meserie pentru care nu sunt pregătiți. Când va putea un astfel de mediator să stabilească dacă o soluție tehnică este corectă sau nu?

3. SalFin a restrâns drepturile consumatorului de a fi reprezentat prin mandatari în situația în care consumatorul a decis că despăgubirea să fie achitată în contul reparațiilor efectuate de unitatea service care deține și calitatea de mandatar al consumatorului
Colegiul SalFin încalcă atât prevederile art. 2009 din Cod Civil privind dreptul de reprezentare a unei persoane prin mandatari, cât și ale art. 8, lit.b) din Ordonanța 38/2015 care recunoaște dreptul părților să aibă acces la procedură fără a fi private de dreptul lor de a fi reprezentate sau asistate de o terță persoană în orice etapă a procedurii.

Prin urmare, „SalFin va respinge cererile formulate de către persoane juridice sau fizice indiferent de titlul actului în baza căruia s-a formalizat reprezentarea/asistarea atunci când consumatorul a renunțat la drepturile sale în favoarea reprezentantului sau terțului care îl reprezintă” – așa își încheie SalFin adresa către păgubitul RCA.

Prin această grosolană eludare a Codului Civil, colegiul SalFin, în loc să fie preocupat de protejarea consumatorului, restrânge în mod abuziv și ilegal dreptul acestuia, în interesul cui?

4. Existența unor relații de cârdășie între conciliatorii-impostori SalFin în detrimentul consumatorului
Conciliatorii-impostori SalFin (angajați cu forme legale ai firmelor de asigurări) s-au înțeles să folosească aceleași formulări de respingere a solicitărilor consumatorilor/mandatarilor, folosind același draft de respingere în sistem „copy-paste” atunci când primesc solicitări din partea unui consumator care le solicită sprijinul. Asta ne arată faptul că acești conciliatori plătiți de către ASF s-au înțeles între ei, prejudiciind grav interesele consumatorilor.

5. Termenele de soluționare a acestor litigii sunt în mod deliberat extrem de lungi
Lipsa unor termene și proceduri clare în Regulamentul SAlFin prin care asigurătorul să fie obligat să răspundă către SalFin într-un termen rezonabil de timp, conduce la prelungirea nejustificată a soluționării, aceasta ajungând să fie finalizată abia în 6 luni.

Astfel de termene extrem de îndelungate și prietenoase cu societățile de asigurări, au rolul de a descuraja petenții în a solicita sprijinul acestei instituții iresponsabile și anti-consumator.

În mod deliberat, lipsa unor proceduri și termene clare de răspuns și soluționare a acestor litigii este în avantajul firmelor de asigurări și în defavoarea consumatorului.

„Toate structurile de tip mafiot din România, cresc la umbra unor instituții importante, pentru a păstra o aparentă legalitate, dar o dată ce începi să „sapi” în interiorul lor, ajungi să te îngrozești și să îți pierzi iremediabil încrederea în acele instituții. Toate aceste abuzuri grave se desfășoară de peste 6 luni, sub nasul consiliului ASF, iar în aceste condiții, am comunicat răspicat consiliului ASF care poartă răspunderea acelei structuri, să rezolve toate aceste probleme în maxim 15 zile, în caz contrar, ASSAI va sesiza organele de cercetare penală (alea, de care le este frica!)” a declarat Cristian Muntean, Președinte ASSAI.”

Despre ASSAI

       A.S.S.A.I. este asociația care reprezintă interesele service-urilor auto, are rolul de a proteja și dezvolta industria auto și contribuie la succesul membrilor săi.
Scopul Asociației este reprezentarea Industriei de service auto independente în fața autorităților române, organizațiilor profesionale, patronale și sindicale, a comunității de afaceri și a societății civile.

 Obiectivele Asociației sunt:

  1. să reprezinte Industria în fața autorităților române, organizațiilor profesionale, patronale și sindicale, a comunității de afaceri și a societății civile, ca organizație non-guvernamentală profesională;
  2. să sprijine cunoașterea Industriei și să sprijine dezvoltarea sa;
  3. să promoveze dezvoltarea Industriei;
  4. să efectueze propuneri legislative privind Industria;
  5. să adopte standarde de etică și de calitate pentru Industrie;
  6. să efectueze cercetări în numele Activității și să distribuie rezultatele acestora membrilor asociați;
  7. să reprezinte Activitatea în organizațiile europene și internationale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...