Confederația Patronală Concordia susține sistemul de pensii administrate privat din România – Pilonul II – și trage un semnal de alarmă privind riscurile pe termen lung pe care le implică modificarea cadrului actual de funcționare a acestui sistem.
Revista Patronatelor redă în continuare, integral, un comunicat de presă transmis de Confederația Patronală CONCORDIA.
„Calitatea sistemului de economisire pentru pensie reprezintă unul dintre cele mai importante deziderate ale angajaților și angajatorilor responsabili, mai ales având în vedere estimările privind evoluția demografică a României în următoarele decenii. Astfel, considerăm că pensiile obligatorii administrate privat (Pilonul II) sunt esențiale pentru ca angajații de astăzi să-și poată menține un nivel de trai decent și satisfăcător la sfârșitul vieții active.
Potrivit studiilor de specialitate, peste 20 de ani piramida demografică a României va avea o structură care va exercita o mare presiune pe sistemul public de pensii. Din ce în ce mai puține persoane active vor trebui să asigure veniturile unui număr din ce în ce mai mare de persoane inactive pe piața muncii. Pilonul II de pensii, unde banii sunt economisiți pe termen lung, va putea prelua o parte din această povară financiară.
În condițiile în care prognozele demografice ale ONU arată că România va înregistra a șaptea cea mai drastică reducere a populației la nivel mondial, urmând să piardă încă 3,3 milioane de locuitori până în anul 2050 (după ce populația țării a scăzut deja cu cca 3,5 milioane de locuitori în ultimii 25 de ani), creșterea diversității metodelor de economisire pentru pensie devine cu atât mai stringentă.
Subliniem faptul că Pilonul II de pensii private din România este un sistem solid, transparent, eficient reglementat, profitabil pentru participanți și că menținerea sa în forma actuală va avea efecte pozitive pentru cele peste 7 milioane de români care contribuie la fondurile de pensii private. O analiză realizată de către OECD în 2017 plasează Pilonul II din România pe locul 2 dintre 38 de state analizate în termeni de randamente reale în perioada 2008-2016.
Federațiile patronale membre ale CP CONCORDIA susțin contribuția angajaților la Pilonul II, pentru că sistemele de pensii sustenabile necesită coerență și predicitibilitate. Această contribuție în niciun caz nu mai trebuie redusă, așa cum s-a întâmplat deja la finele anului 2017, ci dimpotrivă, ar trebui să crească din nou spre 6% (în prezent fiind 3,75%) pentru a asigura un nivel de economisire satisfăcător, dar și o protecție corespunzătoare a dreptului de proprietate asupra fondurilor acumulate de milioane de persoane în fondurile de pensii private.
Confederația Patronală „Concordia” face apel la autorități să prezinte în mod transparent și responsabil scenariile privind viitorul Pilonului II de pensii și să răspundă solicitărilor de a iniția un dialog instituțional cu toate părțile implicate și interesate de buna funcționare a sistemului de pensii. Considerăm de aceea ca fiind absolut necesară organizarea unor consultări reale, constructive și temeinic fundamentate, înainte de adoptarea oricăror decizii al căror impact pe termen lung poate afecta calitatea vieții a milioane de oameni.”
Despre Confederația Patronală CONCORDIA
C.P. „CONCORDIA” este confederația patronală reprezentativă pentru mediul de afaceri, înființată în 2007, reunind cele mai puternice federații sectoriale din economia românească și cuprinzând 7 din primele 10 companii după numărul de angajați și cifra de afaceri. Concordia își asumă misiunea reprezentării echidistante a intereselor membrilor săi, companii cu capital românesc și străin, având o perspectivă diversă și relevantă asupra realităților economice și sociale. Fiind singura confederație patronală românească afiliată la IOE (International Organization of Employers), Concordia colaborează permanent cu partenerii săi europeni și promovează activ respectarea libertății economice și responsabilității sociale, a bunei guvernanțe și predictibilității cadrului investițional. Mai multe detalii despre C.P. Concordia pot fi regăsite pe website-ul acesteia.