0.8 C
București
miercuri, 29 martie, 2023

Consiliul Concurenței suspectează „posibile practici anticoncurenţiale pe piaţa cimentului”

Dată:

Consiliul Concurenței anunță, într-un comunicat transmis luni, că are în vedere „posibile practici anticoncurenţiale pe piaţa cimentului”, urmărind comportamentul companiilor Holcim România, CRH România şi HeidelbergCement România.

„Principalii producători din sectorul producerii și comercializării cimentului din România (Holcim România, CRH România şi HeidelbergCement România) au capacităţi de producţie diferite, dar gradul de utilizare al acestora este asimetric, astfel încât compania care are cea mai mare capacitate de producţie, o utilizează cel mai puţin. Acest aspect a condus la o situaţie neobişnuită, în care cele trei companii deţin cote de piaţă aproximativ egale, fluctuațiile în timp fiind nesemnificative”, menționează Consiliul Concurenței.

Această concluzie se menţine şi în urma observaţiilor primite în cadrul dezbaterii publice a raportului anchetei sectoriale pe piața producerii și comercializării cimentului.

Ce urmăresc inspectorii antitrust

„Analiza a fost derulată cu scopul de a avea o imagine cât mai clară asupra mecanismelor de funcţionare, de a identifica eventualele disfuncționalități la nivelul sectorului şi de a formula recomandări care să conducă la eliminarea acestora în scopul intensificării concurenţei”, se arată în comunicat.

Cele trei mari companii sunt integrate vertical pentru a eficientiza procesul de producție, a reduce costurile şi a facilita accesul la resurse.

În acelaşi timp, companiile dețin capacități de producție atât pe piețele de extracție/prelucrare şi comercializarea agregatelor minerale, cât şi pe pieţele producerii şi comercializării betoanelor, mortarelor şi șapelor, prefabricatelor din beton.

Prețurile unor sortimente de ciment „au avut aceeaşi evoluţie în timp”

Holcim România, CRH România şi HeidelbergCement România sunt prezente şi pe piețele producerii şi comercializării filerului de calcar, respectiv a lianților hidraulici speciali/rutieri (HeidelbergCement România nu produce astfel de lianți).

În cadrul analizei, Consiliul Concurenţei a observat că „prețurile anumitor sortimente de ciment oferite de producători au avut aceeaşi evoluţie în timp”.

De asemenea, principalii clienţi pentru fiecare dintre cei trei producători se află o distanță de aproximativ de 350 de km în jurul punctului de desfacere, ceea ce ridică suspiciuni privind o posibilă împărțire a pieței geografice.

Producătorii investigați „pot ține captivi anumiți clienți”

Aceste aspecte indică faptul că ar putea exista o coordonare între cei trei producători la nivelul sortimentelor produse și livrate în scopul împărțirii pieței, aceşti producători de ciment, având posibilitatea de a ține captivi anumiți clienți astfel încât să mențină cote de piață simetrice.

În urma acestor constatări, Consiliul Concurenţei a declanşat, în luna octombrie a anului trecut, o investigaţie privind o posibilă înţelegere anticoncurenţială între Holcim România, CRH România şi HeidelbergCement România, realizată prin împărţirea pieţei producţiei şi comercializării cimentului din România, din perspectiva cotelor de piaţă şi/sau produselor oferite pe piaţă, limitarea sau controlul producţiei, comercializării, dezvoltării tehnice sau investiţiilor, corelate cu posibila coordonare a politicii de formare a preţurilor practicate de companiile implicate.

Recomandări pentru schimbarea Legii minelor

În acelaşi timp, Consiliul Concurenței a recomandat ca în proiectul de modificare a Legii minelor să fie unele prevederi pentru reducerea perioadei de acordare a licenței de exploatare a agregatelor de carieră și prelungirea acesteia, având în vedere că perioada îndelungată (maximum 20 de ani), pentru care se acordă licenţa de exploatare, precum şi dreptul de prelungire, nelimitat, reprezintă elemente ce pot conduce la limitarea sau blocarea accesului pe piață și, implicit, la îngrădirea concurenței.

Raportul final al anchetei sectoriale pe piața producerii și comercializării cimentului, poate fi consultat pe pagina web a instituţiei: www.consiliulconcurentei.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...