32.5 C
București
sâmbătă, 20 iulie, 2024

Consiliul Concurenței suspectează „posibile practici anticoncurenţiale pe piaţa cimentului”

Dată:

Consiliul Concurenței anunță, într-un comunicat transmis luni, că are în vedere „posibile practici anticoncurenţiale pe piaţa cimentului”, urmărind comportamentul companiilor Holcim România, CRH România şi HeidelbergCement România.

„Principalii producători din sectorul producerii și comercializării cimentului din România (Holcim România, CRH România şi HeidelbergCement România) au capacităţi de producţie diferite, dar gradul de utilizare al acestora este asimetric, astfel încât compania care are cea mai mare capacitate de producţie, o utilizează cel mai puţin. Acest aspect a condus la o situaţie neobişnuită, în care cele trei companii deţin cote de piaţă aproximativ egale, fluctuațiile în timp fiind nesemnificative”, menționează Consiliul Concurenței.

Această concluzie se menţine şi în urma observaţiilor primite în cadrul dezbaterii publice a raportului anchetei sectoriale pe piața producerii și comercializării cimentului.

Ce urmăresc inspectorii antitrust

„Analiza a fost derulată cu scopul de a avea o imagine cât mai clară asupra mecanismelor de funcţionare, de a identifica eventualele disfuncționalități la nivelul sectorului şi de a formula recomandări care să conducă la eliminarea acestora în scopul intensificării concurenţei”, se arată în comunicat.

Cele trei mari companii sunt integrate vertical pentru a eficientiza procesul de producție, a reduce costurile şi a facilita accesul la resurse.

În acelaşi timp, companiile dețin capacități de producție atât pe piețele de extracție/prelucrare şi comercializarea agregatelor minerale, cât şi pe pieţele producerii şi comercializării betoanelor, mortarelor şi șapelor, prefabricatelor din beton.

Prețurile unor sortimente de ciment „au avut aceeaşi evoluţie în timp”

Holcim România, CRH România şi HeidelbergCement România sunt prezente şi pe piețele producerii şi comercializării filerului de calcar, respectiv a lianților hidraulici speciali/rutieri (HeidelbergCement România nu produce astfel de lianți).

În cadrul analizei, Consiliul Concurenţei a observat că „prețurile anumitor sortimente de ciment oferite de producători au avut aceeaşi evoluţie în timp”.

De asemenea, principalii clienţi pentru fiecare dintre cei trei producători se află o distanță de aproximativ de 350 de km în jurul punctului de desfacere, ceea ce ridică suspiciuni privind o posibilă împărțire a pieței geografice.

Producătorii investigați „pot ține captivi anumiți clienți”

Aceste aspecte indică faptul că ar putea exista o coordonare între cei trei producători la nivelul sortimentelor produse și livrate în scopul împărțirii pieței, aceşti producători de ciment, având posibilitatea de a ține captivi anumiți clienți astfel încât să mențină cote de piață simetrice.

În urma acestor constatări, Consiliul Concurenţei a declanşat, în luna octombrie a anului trecut, o investigaţie privind o posibilă înţelegere anticoncurenţială între Holcim România, CRH România şi HeidelbergCement România, realizată prin împărţirea pieţei producţiei şi comercializării cimentului din România, din perspectiva cotelor de piaţă şi/sau produselor oferite pe piaţă, limitarea sau controlul producţiei, comercializării, dezvoltării tehnice sau investiţiilor, corelate cu posibila coordonare a politicii de formare a preţurilor practicate de companiile implicate.

Recomandări pentru schimbarea Legii minelor

În acelaşi timp, Consiliul Concurenței a recomandat ca în proiectul de modificare a Legii minelor să fie unele prevederi pentru reducerea perioadei de acordare a licenței de exploatare a agregatelor de carieră și prelungirea acesteia, având în vedere că perioada îndelungată (maximum 20 de ani), pentru care se acordă licenţa de exploatare, precum şi dreptul de prelungire, nelimitat, reprezintă elemente ce pot conduce la limitarea sau blocarea accesului pe piață și, implicit, la îngrădirea concurenței.

Raportul final al anchetei sectoriale pe piața producerii și comercializării cimentului, poate fi consultat pe pagina web a instituţiei: www.consiliulconcurentei.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

VIDEO | O altă dezbatere pe tema crizei din Ucraina

În cadrul unei dezbateri de miercuri seara de la televiziunea Global News, intitulată ”Mai este Ucraina sprijinită de Occident”, moderatorul Calistrat Atudorei a pus...

Globalworth o numește pe Ema Iftimie Managing Director pentru România

Globalworth, cel mai mare investitor de birouri din Europa Centrală și de Est (CEE), anunță numirea Emei Iftimie în funcția de Managing Director pentru...

Safetech Innovations raportează o cifră de afaceri de 20,1 milioane de lei la nivel individual și un profit net de 5,9 milioane de lei...

Safetech Innovations (BVB: SAFE), companie românească de securitate cibernetică listată la Bursa de Valori București, cu birouri în București, Londra și Abu Dhabi, raportează,...

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc Vicepreședinte People & Organisation

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc în poziția de Vicepreședinte People & Organisation, în contextul în care...

Mureș City Logistics atinge un grad de ocupare de 100% după semnarea cu gigantul din industria auto EKR

Elektrokontakt România (EKR), subsidiară a ELEKTROKONTAKT GMBH, este noul chiriaș în Mureș City Logistics, cel mai modern proiect industrial din zona Mureș. Această tranzacție...

Mediul privat și reprezentanți ai statului au dezbătut despre viitorul comerțului electronic din România

Miercuri, 18 octombrie 2023, reprezentanți ai Guvernului, lideri și specialiști din industrie au abordat tema impactului pozitiv adus de sectorul de comerț electronic în...