14 C
București
sâmbătă, 15 martie, 2025

SCRISOARE DESCHISĂ | Consiliul de Export al României solicită destituirea ministrului economiei

Dată:

Asociația Națională a Exportatorilor si Importatorilor din România (ANEIR) a transmis în această după-amiază o scrisoare deschisă ministrului economiei, domnul Claudiu Năsui, pe tema neparticipării la dialog.

REVISTA PATRONATELOR redă în continuare, integral, scrisoarea deschisă

Vineri, 16 aprilie Consiliul de Export al României (CEXP) a făcut o nouă încercare de dialog instituțional cu ministrul economiei, Claudiu Năsui. Deși i s-a comunicat din timp tematica reuniunii la care au participat peste 20 de conducători de organizații ale mediului de afaceri, atât ministrul cât și secretarul de stat desemnat să coordoneze activitatea de comerț exterior au refuzat participarea. (Cu toate că reuniunea CEXP, ca și cea precedentă, la care de asemenea ministrul a refuzat participarea, s-a desfășurat cu acceptul său în clădirea ministerului.)

Pot exista mai multe explicații, dar, oricare ar fi acestea, lipsa de cunoaștere a domeniului și teama de dialog profesionist sunt evidente. De altfel, din CV-ul minis-trului nimic nu-l recomandă pentru imensa responsabilitate de „șef” al economiei.

Ne așteptam să aflăm ce acțiuni concrete a demarat (nu povești și promisiuni pe care le tot postează pe facebook, singura sa cale de dialog) pentru a transpune în practică Programul guvernamental ce și l-a asumat și pentru care a fost investit de Parlamentul țării: reducerea deficitului balanței comerciale, eficientizarea activității rețelei comerciale externe a României, deblocarea Programului de promovare a exportului (PPE) pentru realizarea celor 82 de acțiuni cuprinse în Programul de guvernare pentru acest an, elaborarea Strategiei de comerț exterior ș.a.

Nu acuzăm numai opacitatea la dialog, cât – deopotrivă – lipsa de implicare în problematica postului său. De aproape 4 luni de când ocupă fotoliul de ministru al economiei, prin dezinteresul, neprofesionalismul și măsurile ilegale inițiate (prin blocarea PPE) nu omoară oameni, cum s-a întâmplat la Ministerul sănătății. Aici mor firme de export, oamenii sunt aruncați în șomaj, România acumulează deficite comerciale de miliarde de euro lunar (în continuă creștere), iar firmele nu mai pot fi prezente cu standuri naționale la târgurile internaționale. Practic, de la instalarea ministrului Năsui, țara a dispărut de pe harta mondială a manifestărilor comerciale.

Solicităm Primului Ministru să declanșeze de urgență o analiză a mandatului ministrului Năsui și să acționeze în consecință, prin demiterea sa. Orice zi de perpetuare a actualei stări de lucruri de la Ministerul economiei aduce grave prejudicii mediului de afaceri, bugetului de stat, balanței de plăți a țării.

În numele sectorului privat al CEXP,


Dr. Mihai IONESCU
,
Co-Președinte al Consiliului de Export al României
Președintele executiv al ANEIR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

Ghid Practic privind Protecția Informațiilor Clasificate

Introducere Protecția informațiilor clasificate este esențială pentru securitatea națională și integritatea instituțiilor. Acest ghid oferă recomandări și măsuri esențiale pentru gestionarea și protejarea acestor informații...

Piața Muncii în 2025: Provocări și Oportunități

Piața muncii în 2025 este marcată de schimbări profunde. Pe de o parte, anumite sectoare, precum IT-ul, se confruntă cu dificultăți, iar angajații caută soluții alternative. Pe de altă parte, domenii emergente, precum industria verde, oferă noi oportunități de angajare. Cu o competiție crescută și o dinamică în continuă schimbare, atât angajatorii, cât și angajații trebuie să se adapteze pentru a rămâne relevanți pe piața muncii.

IMM-urile din România se confruntă cu provocări majore: inflația, digitalizarea și lipsa forței de muncă

Mediul de afaceri din România traversează o perioadă de transformări semnificative, iar întreprinderile mici și mijlocii (IMM) se află în fața unor provocări importante. Potrivit unui raport recent al Consiliului Național al IMM-urilor, principalele dificultăți cu care se confruntă antreprenorii sunt inflația ridicată, tranziția către digitalizare și deficitul de forță de muncă.

Protecția Fermierilor împotriva Practicilor Comerciale Neloiale

implementarea acestor măsuri reprezintă un pas important în sprijinul fermierilor și al producătorilor mici, reducând dezechilibrele comerciale și creând un lanț de aprovizionare mai corect și mai transparent.

Noile Reglementări privind Ambalajele și Impactul lor asupra Mediului de Afaceri

În contextul noilor politici europene privind sustenabilitatea, Uniunea Europeană a introdus reguli stricte pentru gestionarea ambalajelor și reducerea deșeurilor de ambalaje. Aceste măsuri au...

Impactul Ordonanței de Urgență nr. 156/2024 asupra mediului de afaceri din România

Ordonanța de Urgență nr. 156/2024 reprezintă o schimbare majoră în peisajul fiscal românesc. Deși scopul său este de a alinia regimul fiscal intern cu cerințele bugetare și europene, efectele asupra companiilor pot fi semnificative. Este esențial ca antreprenorii și managerii să analizeze atent impactul acestor modificări și să își ajusteze strategiile financiare pentru a rămâne competitivi în acest nou context legislativ.