7.8 C
București
vineri, 31 martie, 2023

Costurile forței de muncă au crescut cu peste 13% în trimestrul III 2019. TOPUL CREȘTERILOR, pe domenii de activitate

Dată:

În trimestrul III 2019 costul orar al forţei de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creştere de 2,07% faţă de trimestrul precedent şi de 13,18% faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, arată un comunicat transmis miercuri de Institutul Național de Statistică – INS.

Comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în toate activităţile economice.

Învățământul și construcțiile au cele mai mari creșteri

Potrivit INS, cele mai mari creșteri s-au regăsit în activităţile de învăţământ (22,91%), ca efect al aplicării prevederilor legale, respectiv în construcţii (21,14%), activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (17,63%), hoteluri şi restaurante (16,39%) şi activităţi de spectacole, culturale şi recreative (16,23%).

Cele mai mici creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au înregistrat în sănătate şi asistenţă socială (7,4%), distribuţia apei, salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (9,39%), industria extractivă (9,46%), informaţii şi comunicaţii (9,49%), respectiv intermedieri financiare şi asigurări (9,52%).

Topul creșterilor de cost cu forța de muncă în trimestrul III 2019 față de trimestrul III 2018
Domeniu Evoluție
Învăţământ 22.91
Construcţii 21.14
Activităţi profesionale, ştiinţifice, tehnice 17.63
Hoteluri şi restaurante 16.39
Spectacole culturale şi recreative 16.23
Servicii administrative şi de suport 13.61
Administraţie publică şi apărare 13.57
Transport şi depozitare 13.36
MEDIA GENERALĂ 13.18
Energie electrică şi termică, gaze 13.17
Alte activităţi de servicii 12.40
Tranzacţii imobiliare 12.25
Comerţ 11.92
Industria prelucrătoare 11.87
Intermedieri financiare şi asigurări 9.52
Informaţii şi comunicaţii 9.49
Industria extractivă 9.46
Distribuţia apei, salubritate 9.39
Sănătate şi asistenţă socială 7.40

Sursa: Institutul Național de Statistică, date prelucrate de REVISTA PATRONATELOR

„Faţă de acelaşi trimestru al anului precedent, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forţa de muncă a crescut cu 13,22%, iar componenta cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 12,13%”, menționează INS.

Trimestrul III 2019 comparativ cu trimestrul II 2019: Bugetarii, primii în clasament

Faţă de trimestrul II 2019, cea mai semnificativă creştere a costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-a înregistrat în învăţământ (28,62%), ca urmare a vacanţei şcolare şi diminuării timpului efectiv lucrat.

La o distanţă considerabilă, cu creşteri mai mari ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au situat administraţia publică (3,42%), industria extractivă (1,48%), industria prelucrătoare (1,25%), activităţile de spectacole, culturale şi recreative (1,22%), respectiv transporturile şi depozitarea (1,18%).

Cele mai importante scăderi ale costului orar al forţei de muncă s-au regăsit, potrivit INS, în intermedieri financiare şi asigurări (-9,9%), tranzacţii imobiliare (-4,55%), activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (-2,76%), comerţ (-2,49%).

Faţă de trimestrul anterior, creşterea componentei cheltuielilor directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 2,08%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) de 2%.

Potrivit INS, indicele trimestrial al costului orar al forţei de muncă „este un indicator pe termen scurt care permite evaluarea tendinţelor costurilor orare suportate de angajator cu forţa de muncă salariată”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...