6.3 C
București
luni, 17 martie, 2025

Costurile forței de muncă au crescut cu peste 13% în trimestrul III 2019. TOPUL CREȘTERILOR, pe domenii de activitate

Dată:

În trimestrul III 2019 costul orar al forţei de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creştere de 2,07% faţă de trimestrul precedent şi de 13,18% faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, arată un comunicat transmis miercuri de Institutul Național de Statistică – INS.

Comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în toate activităţile economice.

Învățământul și construcțiile au cele mai mari creșteri

Potrivit INS, cele mai mari creșteri s-au regăsit în activităţile de învăţământ (22,91%), ca efect al aplicării prevederilor legale, respectiv în construcţii (21,14%), activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (17,63%), hoteluri şi restaurante (16,39%) şi activităţi de spectacole, culturale şi recreative (16,23%).

Cele mai mici creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au înregistrat în sănătate şi asistenţă socială (7,4%), distribuţia apei, salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (9,39%), industria extractivă (9,46%), informaţii şi comunicaţii (9,49%), respectiv intermedieri financiare şi asigurări (9,52%).

Topul creșterilor de cost cu forța de muncă în trimestrul III 2019 față de trimestrul III 2018
Domeniu Evoluție
Învăţământ 22.91
Construcţii 21.14
Activităţi profesionale, ştiinţifice, tehnice 17.63
Hoteluri şi restaurante 16.39
Spectacole culturale şi recreative 16.23
Servicii administrative şi de suport 13.61
Administraţie publică şi apărare 13.57
Transport şi depozitare 13.36
MEDIA GENERALĂ 13.18
Energie electrică şi termică, gaze 13.17
Alte activităţi de servicii 12.40
Tranzacţii imobiliare 12.25
Comerţ 11.92
Industria prelucrătoare 11.87
Intermedieri financiare şi asigurări 9.52
Informaţii şi comunicaţii 9.49
Industria extractivă 9.46
Distribuţia apei, salubritate 9.39
Sănătate şi asistenţă socială 7.40

Sursa: Institutul Național de Statistică, date prelucrate de REVISTA PATRONATELOR

„Faţă de acelaşi trimestru al anului precedent, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forţa de muncă a crescut cu 13,22%, iar componenta cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 12,13%”, menționează INS.

Trimestrul III 2019 comparativ cu trimestrul II 2019: Bugetarii, primii în clasament

Faţă de trimestrul II 2019, cea mai semnificativă creştere a costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-a înregistrat în învăţământ (28,62%), ca urmare a vacanţei şcolare şi diminuării timpului efectiv lucrat.

La o distanţă considerabilă, cu creşteri mai mari ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au situat administraţia publică (3,42%), industria extractivă (1,48%), industria prelucrătoare (1,25%), activităţile de spectacole, culturale şi recreative (1,22%), respectiv transporturile şi depozitarea (1,18%).

Cele mai importante scăderi ale costului orar al forţei de muncă s-au regăsit, potrivit INS, în intermedieri financiare şi asigurări (-9,9%), tranzacţii imobiliare (-4,55%), activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (-2,76%), comerţ (-2,49%).

Faţă de trimestrul anterior, creşterea componentei cheltuielilor directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 2,08%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) de 2%.

Potrivit INS, indicele trimestrial al costului orar al forţei de muncă „este un indicator pe termen scurt care permite evaluarea tendinţelor costurilor orare suportate de angajator cu forţa de muncă salariată”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

Ghid Practic privind Protecția Informațiilor Clasificate

Introducere Protecția informațiilor clasificate este esențială pentru securitatea națională și integritatea instituțiilor. Acest ghid oferă recomandări și măsuri esențiale pentru gestionarea și protejarea acestor informații...

Piața Muncii în 2025: Provocări și Oportunități

Piața muncii în 2025 este marcată de schimbări profunde. Pe de o parte, anumite sectoare, precum IT-ul, se confruntă cu dificultăți, iar angajații caută soluții alternative. Pe de altă parte, domenii emergente, precum industria verde, oferă noi oportunități de angajare. Cu o competiție crescută și o dinamică în continuă schimbare, atât angajatorii, cât și angajații trebuie să se adapteze pentru a rămâne relevanți pe piața muncii.

IMM-urile din România se confruntă cu provocări majore: inflația, digitalizarea și lipsa forței de muncă

Mediul de afaceri din România traversează o perioadă de transformări semnificative, iar întreprinderile mici și mijlocii (IMM) se află în fața unor provocări importante. Potrivit unui raport recent al Consiliului Național al IMM-urilor, principalele dificultăți cu care se confruntă antreprenorii sunt inflația ridicată, tranziția către digitalizare și deficitul de forță de muncă.

Protecția Fermierilor împotriva Practicilor Comerciale Neloiale

implementarea acestor măsuri reprezintă un pas important în sprijinul fermierilor și al producătorilor mici, reducând dezechilibrele comerciale și creând un lanț de aprovizionare mai corect și mai transparent.

Noile Reglementări privind Ambalajele și Impactul lor asupra Mediului de Afaceri

În contextul noilor politici europene privind sustenabilitatea, Uniunea Europeană a introdus reguli stricte pentru gestionarea ambalajelor și reducerea deșeurilor de ambalaje. Aceste măsuri au...

Impactul Ordonanței de Urgență nr. 156/2024 asupra mediului de afaceri din România

Ordonanța de Urgență nr. 156/2024 reprezintă o schimbare majoră în peisajul fiscal românesc. Deși scopul său este de a alinia regimul fiscal intern cu cerințele bugetare și europene, efectele asupra companiilor pot fi semnificative. Este esențial ca antreprenorii și managerii să analizeze atent impactul acestor modificări și să își ajusteze strategiile financiare pentru a rămâne competitivi în acest nou context legislativ.