11 C
București
sâmbătă, 1 aprilie, 2023

COTAR: Le amintim colegilor instructori auto autorizați că legile sunt facute pentru a fi aplicate

Dată:

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR), Federația Națională Patronală a Formatorilor din Transportul Rutier din România și Federația Patronală a Școlilor de Conducători Auto și Centrelor de Formare Profesională din România, le atrage atenţia instructorilor auto autorizați că legislaţia unei ţări nu poate fi încălcată sau schimbată, după bunul plac al fiecărei categorii profesionale sau grup de interese. Instructorii auto autorizați protestează astăzi împotriva unui act normativ şi a unor hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile.

În continuare REVISTA PATRONATELOR, publică un comunicat transmis, integral, de către Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România.

„Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR), Federația Națională Patronală a Formatorilor din Transportul Rutier din România și Federația Patronală a Școlilor de Conducători Auto și Centrelor de Formare Profesională din România, le atrage atenţia instructorilor auto autorizați că legislaţia unei ţări nu poate fi încălcată sau schimbată, după bunul plac al fiecărei categorii profesionale sau grup de interese, iar o Hotărâre Judecătorească definitivă se aplică, fără presiuni de stradă şi anarhie. După trei ani şi jumătate de procese, peste 350 de acțiuni în instanță şi epuizarea tuturor căilor de atac, judecătorii au luat o decizie care trebuie să fie respectată: OMT nr. 733/2013 se va aplica.

Instructorii auto autorizați protestează astăzi împotriva unui act normativ şi a unor hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile. Cerem Guvernului României să respecte deciziile Înaltei Curți de Casație și Justiție, deoarece reglementarea pe care o contestă protestatarii a fost dată pentru a elimina pericolul de producere a unui număr mare de accidente și implicit pentru reducerea numărului victimelor din evenimentele rutiere, dar și pentru diminuarea evaziunii fiscale din acest domeniu de activitate.

Instructorii auto autorizați cer anularea/abrogarea Ordinului Ministerului Transporturilor nr. 731 din 2017, pe motiv că actul normativ îi obligă pe cei care lucrează ca PFA să îndeplinească condițiile de funcționare ca şcoală de şoferi, și implicit să-și asume pregătirea unitară a viitorilor conducători auto, de la 1 septembrie a.c., însă ordinul mai sus menționat nu face altceva decât să repună în vigoare OMT 733/2013, care a fost suspendat până la soluționarea definitivă a tuturor acțiunilor prin care s-a solicitat anularea acestuia.

Considerăm că toate motivele pentru care se organizează acest miting au stat la baza celor peste 350 de acţiuni prin care aceşti instructori auto autorizați au solicitat suspendarea/anularea OMT nr. 733/2013. Astfel, toate aceste solicitări au fost supuse deja competenţei judecătorilor, care au stabilit şi o decizie definitivă.

Completele de judecată ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care au respins toate cele 54 de acţiuni care au avut ca obiect anularea OMT nr. 733/2013, au constatat, la unison, că reglementarea formelor de organizare juridică prevazute în Anexa nr. 1 la OMT nr. 733/2013, nu poate avea ca efect desfiinţarea categoriei socio-profesionale a instructorilor auto autorizați care lucrează ca PFA şi nici nu poate fi de natură să afecteze dreptul acestora la proprietate şi la libera alegere a profesiei.

Emiterea noilor norme s-a justificat prin modificările aduse legislaţiei privind circulaţia pe drumurile publice şi prin necesitatea transpunerii în dreptul intern a legislaţiei comunitare în domeniu, care are drept obiective îmbunătăţirea siguranţei rutiere, facilitarea liberei circulaţii a persoanelor care îşi stabilesc reşedinţa într-un alt stat membru decât statul care a eliberat permisul şi reducerea posibilităţilor de fraudare.

Toate cele 54 de complete ale Înaltei Curţi de Casație și Justiție au concluzionat că autorităţile române competente pot condiţiona accesul la o activitate de servicii sau la exercitarea acesteia de obligaţie a prestatorului de a se constitui sub o anumită formă juridică, dacă o asemenea cerinţă este justificată printr-un motiv imperativ de interes general şi este adecvată pentru a garanta îndeplinirea obiectivului urmărit.

Conform aceloraşi concluzii ale ICCJ, Ministerul Transporturilor, în calitatea sa de autoritate emitentă, a adoptat, prin Anexa nr. 1 a OMT nr. 733/2013, o reglementare necesară, proporţională şi nediscriminatorie, privind normele de autorizare a şcolilor de conducători auto, fiind prevazute condiţii similare pentru ambele forme juridice de organizare (persoane juridice şi persoane fizice autorizate).

Scopul urmărit a fost acela de a se asigura baza materială adecvată pentru pregătirea teoretică şi practică, în vederea obţinerii permisului de conducere, pregătire care să fie reală, la standarde de calitate corespunzătoare care să se desfăşoare în bune condiţii si totodată creându-se și posibilitatea ca activitatea de pregătire să poată fi verificată de autoritățile competente.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...