16.8 C
București
luni, 27 martie, 2023

Cum alegeți un sistem de ventilație cu recuperare de căldură. Sfatul specialiștilor de la ATREA

Dată:

„Cum îţi dai seama că ai ales un sistem de ventilaţie potrivit? Simplu: dacă l-ai ales pe cel mai bun, acesta va trece neobservat, va funcţiona în linişte, va fi eficient din punct de vedere energetic și va oferi aer proaspăt în permanență”, explică specialiștii companiei Atrea – furnizor de echipamente de ventilație.

Potrivit experților, în alegerea unui sistem de ventilaţie cu recuperare de căldură trebuie avute în vedere câteva caracteristici şi etape de urmat, pe care le redăm în continuare.

Discutați cu arhitectul despre implementarea sistemului

Proiectarea unui sistem de ventilație necesită o atenție la detalii și o cunoaștere a celor mai recente reglementări și standarde de construcție.

Un arhitect, împreună cu constructorul ar trebui furnizeze și o soluție pentru instalarea tubulaturii sistemului de ventilație, astfel încât să fie montat în pereți și tavane, fără să se observe.

În funcţie de tipul clădirii, alegeți un sistem pentru rezidenţial sau comercial

Atunci când alegeți unitatea de ventilație, este necesar să selectați un model care să fie adaptat necesităților de aerisire, iar aici discutăm de tipul clădirii. Fie că ne referim la apartamente, clădiri rezidenţiale, şcoli, grădiniţe, spitale, piscine sau restaurante, aparatul este diferit pentru fiecare în parte.

De exemplu, pentru o casă sau un apartament este recomandată gama centralelor de ventilaţie de la Atrea – DUPLEX EC5 cu montaj orizontal jos sau suspendate de tavan (grosimea unitaţii este de doar 290 mm), cât şi DUPLEX ECV5 cu montaj vertical jos.

O altă soluţie este gama DUPLEX Easy, pentru case mai mici, având un preţ adaptat proiectelor în care nu a fost bugetată o astfel de investiție la momentul proiectării.  Această centrală este disponibilă cu 3 tipuri de sistem de control, în funcţie de cerinţele de preţ ale fiecărui proiect în parte.

Tot pentru o casă sau un apartament este potrivit sistemul Smart Boxes de la Atrea, singura soluție din piață care oferă un sistem complet de ventilare: unitatea centrală de tratare aer cu recuperare de căldura, cu până la 63 de sisteme VAV (Smart Boxes) descentralizate și un sistem de comandă, care include controlul individual al unităților VAV, conexiune de la distanţă si program săptămânal pe fiecare Smart Box.

Pentru birouri, magazine, școli sau restaurante, este recomandat să folosim gama DUPLEX din LINIA COMERCIALĂ, care are o rată de circulare a aerului mult mai mare, între 500 – 15 000 mc/h.

În funcţie de stadiul de construcţie al clădirii, alegeți un sistem centralizat sau descentralizat

Dacă doriți să montați un sistem de ventilaţie cu recuperare de căldură într-o clădire mai veche, este recomandată folosirea unui aparat descentralizat care are capacitatea de a funcționa independent, fără un sistem de tubulatură.

Astfel, se evită formarea unui întreg șantier pentru montaj, însă va fi nevoie de câte un aparat în fiecare încăpere. Important de știu este faptul că nu presupune costuri de mentenanță și este ușor de întreținut. În plus, se poate monitoriza cu ajutorul unei telecomenzi sau cu o aplicație pe telefon.

Dacă vorbim de clădiri noi, aflate în construcţie, un sistem centralizat este cel mai potrivit, deoarece are o acoperire de aer mai bună prin distribuirea uniformă a conductelor de tubulatură, este mai silențios și are un grad mai mare de recuperare a căldurii.

Un sistem centralizat este recomandat şi pentru spaţiile industriale sau comerciale cum ar fi restaurante, săli de fitness sau şcoli, unde este nevoie de un aport mai mare de aer proaspăt.

Numărul şi activitatea ocupanţilor influenţează alegerea unui sistem de ventilaţie cu recuperare de căldură

Volumul standard al aerului este 50 mc/h pe persoană, iar pentru o casă cu trei dormitoare și un living este suficient un aparat descetralizat Duplex Smart WALL 150-60 pentru  fiecare cameră  sau centralizat din gama Duplex Easy sau Duplex EC5/ECV5.

Dacă vorbim de un spaţiu mai populat, avem nevoie obligatoriu de un sistem centralizat. De exemplu,  într-o sală de fitness, sistemele Atrea asigură ventilarea spaţiului și extragerea umidităţii și a mirosului, previne formarea mucegaiului, și poate asigura şi încălzirea aerului pentru a acoperi piederile de căldură ale spațiului.

Calitatea aerului interior se asigură prin ventilare, în funcţie de tipul şi stadiul construcţiei, de tipul surselor de poluare internă şi de activitatea desfăşurată în încăpere.

Este simplu să faceți o alegere corectă, iar pentru mai multe detalii, puteţi apela la specialiştii Atrea pentru a afla care sunt ingredientele unei ventilări cu recuperare de căldură care să funcționeze cu maximum de eficiență.

Despre Atrea
Prezentă în România din 2015, Atrea este unul dintre cei mai importanți producători din domeniul sistemelor de ventilație și recuperare de căldură. Compania a intrat pe această piață într-un moment în care prețurile la energie au continuat să crească.

Atrea reușește să reducă pierderile de energie ale clădirilor, fie că vorbim de școli, spitale, clădiri de birouri, case sau apartamente, și conservă în totalitate energia prin refolosirea energiei existente.
Obiectivul principal al companiei este de a garanta calitatea produselor și eficiența energetică ridicată. De asemenea, confortul, economia și grija față de mediul înconjurător sunt principiile după care Atrea se ghidează.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...