8.1 C
București
joi, 23 martie, 2023

De azi, UBER este cotată pe New York Stock Exchange. Cum puteți cumpăra acțiuni | DOCUMENT: Raport asupra Ofertei Publice Inițiale

Dată:

Începând de vineri, 10 mai 2019, Uber Technologies Inc este cotată pe Bursa de Valori din SUA, New York Stock Exchange. Valoarea de deschidere a fost de 42 de dolari/acțiune.

„Acest IPO a fost deja numit drept unul dintre cele mai importante evenimente de investiții ale anului, iar analiștii se întreabă dacă acest debut este viitorul sau, mai degrabă, simbolul celui de-al doilea bubble online? Indiferent de opinie, acest eveniment este unul istoric și merită să aflăm cum o simplă idee s-a materializat într-un gigant la nivel global”, arată un comunicat al companiei de consultanță pentru investiții XTB.

Echipa de analiză a XTB a pregătit un raport despre Uber în care prezintă diferențele dintre modelele de afaceri ale Uber și Lyft, care sunt riscurile cu care se confruntă Uber și ce anume implică acest IPO.

Cotațiile Uber pe Bursa de la New York pot fi urmărite, în timp real, AICI.

Uber, scurt istoric

Cea mai mare companie de ridesharing din lume a luat naștere din necesitatea de a comanda un taxi clasic în Paris. Astfel, în mintea a două persoane, a luat naștere o idee de afaceri.

Creatorii Uber sunt Travis Kalanick și Garrett Camp. Compania a fost fondată în 2009 în San Francisco, California.

La început s-a numit UberCab, fiind o aplicație pentru smartphone-uri care permitea comanda de taxiuri. Mai târziu, cuvântul „cab” a fost eliminat din nume, devenind Uber.

La cinci ani după lansarea serviciului, a fost înregistrată călătoria cu numărul un miliard, iar Uber a devenit un simbol al revoluției segmentului de servicii de transport.

În prezent, Uber este o companie globală: „Cererea pentru serviciile companiei este în continuă creștere, tendință perfect ilustrată de datele privind valoarea brută a încasărilor, adică suma totală pe care utilizatorii au cheltuit-o folosind aplicația Uber. În anul 2018, valoarea s-a ridicat la 49,8 miliarde de dolari, înregistrând o creștere anualizată de 44%”.

A doua listare din ridesharing

Uber este a doua companie din segmentul de ridesharing care va fi listată la bursă.

IPO-ul Lyft (IPO – Initial Public Offer, oferta publică inițială -n.n.) a avut loc pe 29 martie 2019. Uber oferă o gamă relativ largă de servicii, în special în Statele Unite și Europa, ceea ce o face o companie mai diversificată, în timp ce Lyft activează doar pe piața americană.

UBER reprezintă unul dintre cele mai mari și mai importante debuturi de pe bursa americană din ultimii ani. Nu este vorba doar de valoarea companiei estimată la peste 80 de miliarde de dolari, dar și de modelul de afaceri revoluționar, care poate determina schimbări semnificative asupra modului de viață. Pe de o parte, UBER este o viziune a progresului tehnologic, dar, pe de altă parte, este o companie care înregistrează în prezent pierderi imense. Astfel, există un potențial enorm în joc, dar care presupune un risc considerabil de eșec. Uber nu este singura companie din domeniu care generează pierderi. De fapt, acest lucru se aplică majorității firmelor din acest segment, inclusiv Didi și Grab, care sunt companii în cadrul cărora Uber deține acțiuni. Prin urmare, există posibilitatea ca aceste societăți să nu atingă profitabilitatea și să intre în faliment, scenariu ce ar cauza deprecieri majore ale bilanțului Uber.
Przemysław Kwiecień, economist-șef al XTB Group

Când va începe Uber să fie profitabilă?

Gigantul american de car sharing a avut un ritm rapid de creștere a veniturilor în anii precedenți – 209% în 2017 și 142% în 2018.

Deși ritmul a încetinit, rata depășește în continuare creșterea costurilor operaționale, ceea ce duce la îmbunătățirea marjelor.

Marja brută a reușit să crească de la 21,6% în 2014 la 50,1% în 2018.

Situația se îmbunătățește și în ceea ce privește rezultatele nete – Uber înregistrează în continuare pierderi, dar pierderea netă a scăzut de la 131,9% în 2014 la 25,8% în 2018.

Pentru Lyft, atât marja brută cât și cea netă au fost de 42,3% în 2018. În plus, Uber a avut un venit per șofer de 2354 de dolari în 2018, în timp ce șoferii companiei Lyft au generat, în medie, venituri de 1135 de dolari. Comparând numărul de rezervări per șofer pentru anul 2018, obținem o imagine asemănătoare – 10.641 de dolari pentru Uber, în comparație cu 4.263 de dolari pentru Lyft.

Cum pot românii să cumpere acțiuni Uber

Acțiunile Uber vor fi disponibile pentru investitori români pe platforma xStation de la XTB din prima zi de tranzacționare, sub simbolul Uber.US. Plasarea comenzilor va fi posibilă înainte de prima sesiune de tranzacționare.

DOCUMENT
Raportul asupra ofertei publice inițiale Uber poate fi descărcat de AICI

Despre XTB
X-Trade Brokers (XTB) este una dintre cele mai mari companii internaționale de brokeraj. Compania a fost înființată în Polonia în 2002, este prezentă în Europa și America Latină și este în proces de extindere în Africa de Sud și Asia. XTB este listată pe piața principală a Bursei de Valori din Varșovia din 2016 si are peste 400 de angajați la nivel de grup.
XTB oferă o gamă largă de produse de investiții, cu o expunere variată față de risc, precum acțiuni clasice internaționale, ETF-uri, CFD-uri și instrumente financiare derivate. Prin divizia de business instituțional XTB oferă tehnologie de tranzacționare și lichiditate pentru parteneri instituționali, bănci și alte companii de brokeraj, oferindu-le oportunitatea de a beneficia de acest portofoliu larg și diversificat de instrumente financiare.
În funcție de piața specifică în care activează, entitățile din grupul XTB sunt reglementate de instituții internaționale, cum ar fi Autoritatea de Conduită Financiară din Marea Britaniei (FCA) sau Autoritatea de Supraveghere Financiară din Polonia. În România, XTB funcționează sub supravegherea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) începând din anul 2008.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...