8.1 C
București
joi, 23 martie, 2023

Deficitul bugetar al României în trimestrul I 2019: Guvernul zice 0,5% din PIB, Eurostat zice 4,5% din PIB. Cine are dreptate?

Dată:

Biroul de Statistică al Uniunii Europene – Eurostat – a publicat vineri un comunicat din care reiese că România a avut în trimestrul I 2019 un deficit bugetar de 4,5% din Produsul Intern Brut (PIB) calculat cu date ajustate sezonier și de 5,5% din PIB calculat cu date neajustate. În replică, Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a transmis un comunicat în care precizează că deficitul bugetar a fost, în trimestrul I 2019, de doar 0,5% din PIB.

Potrivit calculelor Eurostat cu date ajustate sezonier, România ocupă primul loc în topul deficitelor bugetare din UE, cu 4,5% din PIB, urmată de Franța cu 3,6% din PIB și de Belgia cu 1,9% din PIB, restul statelor membre având deficite sub 1% din PIB.

Calculele neajustate sezonier ale Eurostat plasează România pe locul 3 în topul deficitelor, țara noastră – cu 5,5% din PIB – fiind devansată de Belgia (8,5% din PIB) și de Franța (8,3% din PIB) și urmată de Grecia (4,2%) și de Italia (4,1%).

Replica Ministerului Finanțelor

„Deficitul bugetar pe primul trimestru al anului 2019 este de 0,5% din PIB”, precizează MFP într-un comunicat pe care REVISTA PATRONATELOR îl redă, în continuare, integral:

„Referitor la comunicatul EUROSTAT privind deficitul bugetar în trimestrul I al anului 2019 pentru România, este necesar să aducem următoarele clarificări:
– Diferența dintre soldurile menționate în comunicatul EUROSTAT și datele publicate lunar pe site-ul MFP provine atât din metodologia de calcul, sistemul european de conturi (SEC) utilizând metoda pe angajamente, cât și din impactul generat conform metodologiei de calcul a deficitelor trimestriale ajustate sezonier, lucru de altfel menționat și în comunicatul EUROSTAT.
– Este important de precizat faptul că valoarea comunicată de EUROSTAT, de 4,5% din PIB trimestrial, este calculată pe baza soldului ESA ajustat sezonier, prin raportare la valoarea trimestrială a PIB. Aceasta reflectă componenta de trend a deficitului bugetar înregistrat în trimestrele anterioare, și raportată la nivelul PIB din trimestrul I, trimestru în care PIB înregistrează de obicei o valoare nominală mai redusă decât în celelalte trimestre ale anului.

Astfel, execuția bugetului general consolidat conform metodologiei naționale la finele trimestrului I al anului 2019 a prezentat un deficit de 0,5% din PIB-ul anual.

De asemenea, în datele publicate de EUROSTAT se observă că același indicator a înregistrat un maxim de 3,6% din PIB în trimestrul I din anul 2018, în condițiile în care deficitul pe întregul an a fost de 3% din PIB. Așadar, datele trimestriale publicate de EUROSTAT nu sunt de natură a explica valorile anuale.

Este de așteptat o ajustare sezonieră pentru următoarele trimestre din 2019, astfel încât să se ajungă pe întregul an la valoarea de sub 3% din PIB a deficitului bugetar.”

Ce arată datele INS

Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), Produsul Intern Brut în trimestrul I 2019 a fost de 202,8 miliarde de lei. Iar datele MFP arată un deficit bugetar în trimestrul I 2019 de 5,5 miliarde de lei.

Astfel că, raportat strict la cifrele pe trimestrul I, ar rezulta un deficit bugetar de 2,71% din PIB. Raportat, însă, la PIB-ul pe întregul an 2019, estimat tot de MFP – în momentul anunțării execuției bugetare pe trimestrul I – la 1.022,4 miliarde de lei, deficitul bugetar rezultat este, într-adevăr, de 0,54% din PIB.

Atenție, însă, că între timp, execuțiile bugetare ulterioare sunt raportate la un PIB mai mare, respectiv 1.031 de miliarde de lei – revizuit în luna aprilie – pentru anul 2019…

Media deficitelor a scăzut în zona euro și în UE

„În primul trimestru al anului 2019, raportul dintre deficitul public general și PIB a ajustat sezonier a fost de 0,5% în zona euro (EA19), cu o scădere față de 1,1% în al patrulea trimestru al anului 2018. În UE28, deficitul/PIB a fost de 0,6%, în scădere față de 1% în trimestrul precedent”, arată datele comunicate de Eurostat.

„În primul trimestru al anului 2019, veniturile publice totale în zona euro au fost de 46% din PIB, în scădere față de 46,2% în al patrulea trimestru al anului 2018. Cheltuielile publice totale din zona euro au fost de 46,5% din PIB, în scădere față de 47,2% în trimestrul precedent.
În UE28, veniturile publice totale au fost de 44,8% din PIB în primul trimestru al anului 2019, în scădere față de 45% în cel de-al patrulea trimestru al anului 2018. Cheltuielile publice totale în UE28 au fost de 45,4% din PIB, în comparație cu 45,9% în trimestrul precedent”, a mai comunicat Biroul de Statistică al Uniunii Europene.

Zona euro (Euro Area / EA19) include Belgia, Germania, Estonia, Irlanda, Grecia, Spania, Franța, Italia, Cipru, Letonia și Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Austria, Portugalia, Slovenia, Slovacia și Finlanda.

Uniunea Europeană (UE28) include Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Germania, Estonia, Irlanda, Grecia, Spania, Franța, Croația, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Luxemburg, Ungaria, Malta, Țările de Jos, Austria, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia, Finlanda, Suedia și Regatul Unit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...