4.2 C
București
miercuri, 29 martie, 2023

Deficitul bugetului de stat a urcat în primele 10 luni la 2,2% din PIB – 20,9 miliarde de lei, triplu față de aceeași perioadă din 2017 | DOCUMENT

Dată:

Conform datelor operative, execuția bugetului general consolidat pe primele 10 luni ale anului 2018 s-a încheiat cu un deficit – decalaj între cheltuieli și venituri – de 20,9 miliarde de lei, respectiv 2,2% din Produsul Intern Brut (PIB), arată un comunicat transmis joi de Ministerul Finanțelor Publice.

Decalajul dintre cheltuielile și veniturile bugetare este acum triplu față de cel din primele 10 luni ale anului trecut: în primele 10 luni din 2017, deficitul bugetar fusese de 0,79% din PIB (6,6 miliarde de lei).
La 9 luni 2018, deficitul bugetar era de 1,77% din PIB (16,7 miliarde de lei), arată seriile de date ale MFP analizate de REVISTA PATRONATELOR.

VENITURI de 232,3 miliarde de lei – 24,5% din PIB

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 232,3 miliarde lei, reprezentând 24,5% din PIB, sunt cu 11,8% mai mari, în termeni nominali, față de aceeași perioadă a anului precedent.

Potrivit MFP, se înregistrează creșteri față de anul precedent în cazul încasărilor din contribuțiile de asigurări (+37,8%) și din veniturile nefiscale (+18,5%).

„Începând cu luna februarie încasările din contribuțiile sociale au fost influențate pozitiv de condițiile legislative noi privind transferul contribuțiilor din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, reglementate prin OUG nr. 79/2017”, menționează Ministerul Finanțelor.

Începând cu luna mai, se constantă o îmbunătățire a colectării veniturilor din TVA, astfel acestea au crescut cu 9% față de realizările aceleiași perioade din 2017, ajungând la o valoare de 47,9 miliarde de lei pe primele 10 luni ale anului în curs.

Veniturile din accize au fost în sumă de 23,7 miliarde de lei (2,5% din PIB) cu 7,9% mai mari comparativ cu perioada similară a anului precedent.

De asemenea, încasările din impozite și taxe pe proprietate au crescut cu 4,4% față de aceeași perioadă a anului 2017.

S-au înregistrat scăderi ale încasărilor din impozitul pe salarii și venit cu 26,1% „pe fondul reducerii, începând cu 1 ianuarie 2018, a cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%, măsură care s-a reflectat în încasări începând cu luna februarie 2018”, precizează MFP.

Totodată, se înregistrează o diminuare cu 45,5% față de aceeași perioadă anului precedent la taxa pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizării bunurilor sau pe desfășurarea de activități „ca urmare a aplicării OUG nr. 52/2017 privind restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrul de mediu pentru autovehicule”.

Sumele de la Uniunea Europeană în contul plăților efectuate sunt de 11,3 miliarde de lei.

CHELTUIELI de 253,2 miliarde de lei – 26,7% din PIB

Potrivit MFP, cheltuielile bugetului general consolidat sunt în sumă de 253,2 miliarde de lei, cu 18,1% mai mari față  de aceeași perioadă din anul  precedent.

Cheltuielile de personal sunt cu 25,4% mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent, „creșterea fiind determinată de majorările salariale acordate în temeiul Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice”.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 10,1% față de aceeași perioadă a anului precedent. Creșteri semnificative se înregistrează atât la bugetele locale, cât și la bugetul fondului național unic de asigurări sociale de sănătate și la bugetele instituțiilor publice finanțate din venituri proprii și la subvenții bugetare.

Subvențiile sunt mai mari cu 10,4% față de aceeași perioadă a anului precedent, menținându-se la același nivel ca procent din Produsul Intern Brut, respectiv 0,6%.

Dobânzile sunt cu 25,5% mai mari față de aceeași perioadă a anului trecut, reprezentând 1,2% din PIB, „întrucât în luna octombrie 2018 s-a înregistrat un vârf de plată al dobânzilor, avându-se în vedere cumularea datelor de plată a dobânzilor aferente mai multor titluri de stat de tip benchmark”, mai arată MFP.

Cheltuielile cu asistența socială au crescut față de anul precedent cu 12,1%, fiind influențate, în principal, de „majorarea cu 9% a punctului de pensie de la 1 iulie 2017, ajungând la 1.000 de lei, respectiv cu 10% de la 1 iulie 2018, ajungând la 1.100 de lei, ca și de creșterea nivelului îndemnizației sociale pentru pensionari de la 520 la 640 de lei, precum și majorarea și modificarea modalității de stabilire a indemnizației lunare pentru creșterea copilului și stimulentul de inserție”.

Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum şi pe cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne şi externe, au fost de 20,6 miliarde de lei, cu 40,2% mai mari față de aceeași perioadă a anului trecut, a mai comunicat Ministerul Finanțelor.

DOCUMENT
Sinteza execuției bugetare pe primele 10 luni din 2018 poate fi descărcată de AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...