11.1 C
București
marți, 23 aprilie, 2024

Deficitul comercial importuri/exporturi a urcat la aproape 12 miliarde de euro în primele 10 luni

Dată:

În perioada ianuarie-octombrie 2018, exporturile au însumat 57,18 miliarde de euro, iar importurile au însumat 69,03 miliarde de euro, astfel că deficitul balanţei comerciale (importuri mai mari decât exporturile) a fost de 11,84 miliarde de euro, arată datele comunicate luni de Institutul Național de Statistică – INS.

Deficitul comercial a fost, în primele 10 luni din 2018, mai mare cu 1,62 miliarde de euro decât cel înregistrat în perioada similară din 2017.

Adâncirea decalajului dintre importuri și exporturi – deficitul comercial – pune presiuni pe cursul valutar, întrucât pentru a cumpăra mai multă marfă din import e nevoie de mai multă valută, care se apreciază în defavoarea leului românesc.

În perioada ianuarie-octombrie 2018, exporturile au crescut cu 9,2%, iar importurile cu 10,3%, comparativ cu perioada ianuarie-octombrie 2017.

În perioada ianuarie-octombrie 2018, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse: maşini şi echipamente de transport (47,4% la export şi 38% la import) şi alte produse manufacturate (32,2% la export şi respectiv 30,7% la import).

Comerțul cu UE, trei sferturi din tranzacțiile internaționale

Valoarea schimburilor intra-UE28 de bunuri în perioada ianuarie-octombrie 2018 a fost de 43,88 miliarde de euro la expedieri şi de 51,53 miliarde de euro la introduceri, reprezentând 76,7% din total exporturi şi 74,7% din total importuri.

Valoarea schimburilor extra-UE28 de bunuri în perioada ianuarie-octombrie 2018 a fost de 13,3 miliarde de euro la exporturi şi de 17,49 miliarde de euro la importuri, reprezentând 23,3% din total exporturi şi 25,3% din total importuri.

Deficit de aproape 2 miliarde de euro numai în luna octombrie

În luna octombrie 2018, exporturile au însumat 6,34 miliarde de euro, iar importurile au însumat 8,22 miliarde de euro, rezultând un deficit de 1,88 miliarde de euro.

Faţă de luna octombrie 2017, exporturile din luna octombrie 2018 au crescut cu 10,0%, iar importurile au crescut cu 16,1%.

În terminologia statisticienilor, soldul balanţei comerciale se calculează pe baza valorii exportului FOB şi a importului CIF, ca diferenţă între acestea. Soldul negativ al balanţei comerciale se numeşte deficit, iar cel pozitiv se numeşte excedent.

Preţul FOB (Free on Board/Liber la bord) reprezintă preţul la frontiera ţării exportatoare, care include valoarea bunului, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum şi toate taxele pe care bunul trebuie să le suporte pentru a fi încărcat la bord.

Preţul CIF (Cost, Insurance, Freight/Cost, Asigurare, Navlu) reprezintă preţul la frontiera ţării importatoare, care cuprinde atât elementele componente ale preţului FOB, cât şi costul asigurării şi transportului internaţional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

VIDEO | O altă dezbatere pe tema crizei din Ucraina

În cadrul unei dezbateri de miercuri seara de la televiziunea Global News, intitulată ”Mai este Ucraina sprijinită de Occident”, moderatorul Calistrat Atudorei a pus...

Globalworth o numește pe Ema Iftimie Managing Director pentru România

Globalworth, cel mai mare investitor de birouri din Europa Centrală și de Est (CEE), anunță numirea Emei Iftimie în funcția de Managing Director pentru...

Safetech Innovations raportează o cifră de afaceri de 20,1 milioane de lei la nivel individual și un profit net de 5,9 milioane de lei...

Safetech Innovations (BVB: SAFE), companie românească de securitate cibernetică listată la Bursa de Valori București, cu birouri în București, Londra și Abu Dhabi, raportează,...

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc Vicepreședinte People & Organisation

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc în poziția de Vicepreședinte People & Organisation, în contextul în care...

Mureș City Logistics atinge un grad de ocupare de 100% după semnarea cu gigantul din industria auto EKR

Elektrokontakt România (EKR), subsidiară a ELEKTROKONTAKT GMBH, este noul chiriaș în Mureș City Logistics, cel mai modern proiect industrial din zona Mureș. Această tranzacție...

Mediul privat și reprezentanți ai statului au dezbătut despre viitorul comerțului electronic din România

Miercuri, 18 octombrie 2023, reprezentanți ai Guvernului, lideri și specialiști din industrie au abordat tema impactului pozitiv adus de sectorul de comerț electronic în...