Decalajul dintre importuri și exporturi – deficitul balanţei comerciale – în primele două luni din 2019 a fost de 2,41 miliarde de euro, mai mare cu 751,1 milioane de de euro decât cel înregistrat în aceeași perioadă din 2018, arată datele comunicate marți de Institutul Național de Statistică – INS. Valoarea de 2,4 miliarde de euro a deficitului comercial este un record istoric al perioadelor similare din anii trecuți, iar presiunile pe cursul valutar au devenit atât de mari în 2019, încât leul s-a depreciat la cote nemaiîntâlnite.
Adâncirea decalajului dintre importuri și exporturi – deficitul comercial – pune presiuni pe cursul valutar, întrucât pentru a cumpăra mai multă marfă din import e nevoie de mai multă valută, care astfel se apreciază în defavoarea leului românesc.
Reamintim că în anul 2018 deficitul balanţei comerciale a atins recordul istoric anual de 15,13 miliarde de euro, mai mare cu 2,17 miliarde de euro decât cel înregistrat în anul 2017.
Importurile cresc de două ori mai rapid decât exporturile
Potrivit INS, în perioada ianuarie-februarie 2019, exporturile au însumat 11,4 miliarde de euro, iar importurile au însumat 13,81 miliarde de euro. Exporturile au crescut cu 4,8%, iar importurile cu 10,1%, comparativ cu perioada similară din 2018.
În luna februarie 2019, exporturile au însumat 5,89 miliarde de euro, iar importurile 7,04 miliarde de euro, rezultând un deficit de 1,15 miliarde de euro.
Faţă de luna februarie 2018, exporturile din luna februarie 2019 au crescut cu 8%, iar importurile – cu 11,1%.
În perioada ianuarie-februarie 2019, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse: maşini şi echipamente de transport (48,4% la export şi 36,8% la import) şi alte produse manufacturate (32% la export şi, respectiv, 30,1% la import).
Presiune pe cursul leu/euro: Trei sferturi din comerțul exterior se desfășoară cu UE
Valoarea schimburilor intra-UE28 de bunuri în primele două luni din 2019 a fost de 8,87 miliarde de euro la expedieri
şi de 10,29 miliarde de euro la introduceri, reprezentând 77,9% din total exporturi şi 74,5% din total importuri.
A rezultat, astfel, un deficit comercial – numai cu țările UE – de 1,4 miliarde de euro, de unde și presiunea maximă pe cursul leului față de moneda unică europeană.
Presiune și pe cursul leu/dolar: Deficitul comercial cu țările dinafara UE a urcat la un miliard de euro
Valoarea schimburilor extra-UE28 de bunuri în perioada analizată a fost de 2,52 miliarde de euro la exporturi
şi de 3,52 miliarde de euro la importuri, reprezentând 22,1% din total exporturi şi 25,5% din total importuri.
Deficitul comercial cu țările extra-europene (practic, cu restul planetei), echivalent cu un miliard de euro numai în primele două luni din acest an, pune presiuni pe cursul leu/dolar, valuta americană fiind principala monedă în care se realizează aceste schimburi externe.
Dolarul american este încă important în economie, deoarece în această monedă sunt plătite importurile din afara UE ale României, mai ales gazul rusesc. Ar mai fi cafeaua, electronicele din SUA și Asia sau articolele aduse din China.
Potrivit metodologiei INS:
– Preţul FOB (Free on Board/Liber la bord) reprezintă preţul la frontiera ţării exportatoare, care include valoarea bunului, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum şi toate taxele pe care bunul trebuie să le suporte pentru a fi încărcat la bord
– Preţul CIF (Cost, Insurance, Freight/Cost, Asigurare, Navlu) reprezintă preţul la frontiera ţării importatoare, care cuprinde atât elementele componente ale preţului FOB, cât şi costul asigurării şi transportului internaţional
– Soldul balanţei comerciale FOB/CIF se calculează pe baza valorii exportului FOB şi a importului CIF, ca diferenţă între acestea. Soldul negativ al balanţei comerciale se numeşte deficit, iar cel pozitiv se numeşte excedent.