În perioada ianuarie-august 2018, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 5,83 miliarde de euro, comparativ cu 4,23 miliarde de euro în perioada ianuarie-august 2017, arată datele comunicate luni de Banca Națională a României – BNR.
În structură, balanţa bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 1,47 miliarde de euro, iar balanța serviciilor a înregistrat un excedent mai mic cu 123 de milioane de euro.
„Balanța veniturilor primare a înregistrat un deficit mai redus cu 304 milioane de euro, iar balanța veniturilor secundare un excedent mai mic cu 308 milioane euro”, arată un comunicat al BNR.
Cum se evaluează balanța de plăți
Principiul balanţei de plăţi presupune înregistrarea bunurilor pe criteriul „schimbului de proprietate economică” – se includ bunurile care intră în proprietatea rezidenţilor, indiferent dacă bunurile trec sau nu frontiera ţării respective.
„În statistica comerţului internaţional, bunurile se înregistrează după criteriul trecerii frontierei – se includ bunurile care trec frontiera, indiferent dacă se află sau nu în proprietatea rezidenţilor”, precizează banca centrală.
Potrivit BNR, standardul metodologic internaţional pentru elaborarea balanţei de plăţi este asigurat de Manualul FMI Balanţa de plăţi şi poziţia investiţională internaţională, ediţia a-VI-a (BPM6). Metodologia BPM6 a fost transpusă în legislaţia europeană prin Regulamentul UE nr. 555/2012 privind statisticile comunitare în domeniul balanţei de plăţi, al comerţului internaţional cu servicii şi al investiţiilor străine directe.