8.1 C
București
joi, 23 martie, 2023

Doctorii români care vor să profeseze în alte țări, dar și cei deja plecați, au o alternativă: Programul „Medici pentru România”

Dată:

Mai mulți doctori români au lansat programul „Medici pentru România” – o alternativă pentru medicii cu vechime sau proaspeți absolvenți care au intenția de a părăsi țara pentru a profesa în condiții mai avantajoase. Programul se adresează, de asemenea, medicilor români care profesează deja în străinătate și care doresc să se întoarcă în țară.

Potrivit inițiatorilor, „programul își propune să reformeze sistemul sanitar, astfel încât medicina din România să reprezinte realmente – sau, cel puțin, să devină – un mediu propice pentru medici, vizându-se inclusiv întoarcerea în România a celor care profesează deja în străinătate, pentru a aplica acasă cunoștințele dobândite în țări cu un sistem medical mai evoluat”.

Inițiatorii programului sunt: dr. Andrei Baciu (foto), conf. dr. Victor Costache, Sebastian Burduja și Alexandru Costache.

Dr. Andrei Baciu explică de ce pleacă medicii români

Unul dintre inițiatori, Dr. Andrei Baciu, ne-a declarat: „În ultimii ani, au plecat peste 20.000 de medici din România. Mulți iau decizia aceasta încă de pe băncile facultății. Motivele sunt multe și evidente, dar nu pot fi rezumate doar la aspectele financiare. Importante sunt mai ales predictibilitatea în carieră, condițiile în care se practică medicina în România, dar și accesul limitat la cercetare medicală și inovație”.

Inclusiv eu am plecat imediat după terminarea facultății și am profesat în Franța câțiva ani. M-am întors apoi în România convins fiind că pot aplica acasă – împreună cu profesorii de acolo – tot ce am învățat.
Dr. Andrei Baciu, inițiator al Programului „Medici pentru România”

„Știm cu toții că subiectul migrării medicilor a fost pe larg dezbătut și analizat, și cred că sunteți de acord cu mine că a venit momentul să trecem de la discuții la fapte, și nu oricum, ci într-un mod bine organizat”, a mai spus medicul.

Inițiativa e susținută de tot mai mulți medici

„Demarez acest proiect alături de profesioniști de succes cu o vastă experiență de viață și de muncă în străinătate, care, ca și mine, s-au întors în România impulsionați de aceeași dorință de a face acasă ceea ce au învățat să facă foarte bine în afara țării.
Ceea ce ne propunem este să folosim toate cunoștințele și experiența profesioniștilor români atât din țară, cât și din afară, pentru a construi împreună o alternativă în România.
Încercăm să găsim soluții pentru a putea lucra și aici la standardele și condițiile din străinătate, soluții care să ofere finalmente pacienților din România încrederea că pot accesa în țară servicii medicale la standarde europene”, a menționat dr. Andrei Baciu.

Inițiativa „Medici pentru România” se află într-o etapă preliminară, dar este deja susținută de un număr mare de medici, asistente și pacienți din țară și din diaspora.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...