28.1 C
București
luni, 22 iulie, 2024

Doctorii români care vor să profeseze în alte țări, dar și cei deja plecați, au o alternativă: Programul „Medici pentru România”

Dată:

Mai mulți doctori români au lansat programul „Medici pentru România” – o alternativă pentru medicii cu vechime sau proaspeți absolvenți care au intenția de a părăsi țara pentru a profesa în condiții mai avantajoase. Programul se adresează, de asemenea, medicilor români care profesează deja în străinătate și care doresc să se întoarcă în țară.

Potrivit inițiatorilor, „programul își propune să reformeze sistemul sanitar, astfel încât medicina din România să reprezinte realmente – sau, cel puțin, să devină – un mediu propice pentru medici, vizându-se inclusiv întoarcerea în România a celor care profesează deja în străinătate, pentru a aplica acasă cunoștințele dobândite în țări cu un sistem medical mai evoluat”.

Inițiatorii programului sunt: dr. Andrei Baciu (foto), conf. dr. Victor Costache, Sebastian Burduja și Alexandru Costache.

Dr. Andrei Baciu explică de ce pleacă medicii români

Unul dintre inițiatori, Dr. Andrei Baciu, ne-a declarat: „În ultimii ani, au plecat peste 20.000 de medici din România. Mulți iau decizia aceasta încă de pe băncile facultății. Motivele sunt multe și evidente, dar nu pot fi rezumate doar la aspectele financiare. Importante sunt mai ales predictibilitatea în carieră, condițiile în care se practică medicina în România, dar și accesul limitat la cercetare medicală și inovație”.

Inclusiv eu am plecat imediat după terminarea facultății și am profesat în Franța câțiva ani. M-am întors apoi în România convins fiind că pot aplica acasă – împreună cu profesorii de acolo – tot ce am învățat.
Dr. Andrei Baciu, inițiator al Programului „Medici pentru România”

„Știm cu toții că subiectul migrării medicilor a fost pe larg dezbătut și analizat, și cred că sunteți de acord cu mine că a venit momentul să trecem de la discuții la fapte, și nu oricum, ci într-un mod bine organizat”, a mai spus medicul.

Inițiativa e susținută de tot mai mulți medici

„Demarez acest proiect alături de profesioniști de succes cu o vastă experiență de viață și de muncă în străinătate, care, ca și mine, s-au întors în România impulsionați de aceeași dorință de a face acasă ceea ce au învățat să facă foarte bine în afara țării.
Ceea ce ne propunem este să folosim toate cunoștințele și experiența profesioniștilor români atât din țară, cât și din afară, pentru a construi împreună o alternativă în România.
Încercăm să găsim soluții pentru a putea lucra și aici la standardele și condițiile din străinătate, soluții care să ofere finalmente pacienților din România încrederea că pot accesa în țară servicii medicale la standarde europene”, a menționat dr. Andrei Baciu.

Inițiativa „Medici pentru România” se află într-o etapă preliminară, dar este deja susținută de un număr mare de medici, asistente și pacienți din țară și din diaspora.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

VIDEO | O altă dezbatere pe tema crizei din Ucraina

În cadrul unei dezbateri de miercuri seara de la televiziunea Global News, intitulată ”Mai este Ucraina sprijinită de Occident”, moderatorul Calistrat Atudorei a pus...

Globalworth o numește pe Ema Iftimie Managing Director pentru România

Globalworth, cel mai mare investitor de birouri din Europa Centrală și de Est (CEE), anunță numirea Emei Iftimie în funcția de Managing Director pentru...

Safetech Innovations raportează o cifră de afaceri de 20,1 milioane de lei la nivel individual și un profit net de 5,9 milioane de lei...

Safetech Innovations (BVB: SAFE), companie românească de securitate cibernetică listată la Bursa de Valori București, cu birouri în București, Londra și Abu Dhabi, raportează,...

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc Vicepreședinte People & Organisation

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc în poziția de Vicepreședinte People & Organisation, în contextul în care...

Mureș City Logistics atinge un grad de ocupare de 100% după semnarea cu gigantul din industria auto EKR

Elektrokontakt România (EKR), subsidiară a ELEKTROKONTAKT GMBH, este noul chiriaș în Mureș City Logistics, cel mai modern proiect industrial din zona Mureș. Această tranzacție...

Mediul privat și reprezentanți ai statului au dezbătut despre viitorul comerțului electronic din România

Miercuri, 18 octombrie 2023, reprezentanți ai Guvernului, lideri și specialiști din industrie au abordat tema impactului pozitiv adus de sectorul de comerț electronic în...