13.7 C
București
duminică, 13 octombrie, 2024

DOCUMENT / Consiliul Fiscal atenționează: Deficitul bugetar riscă să depășească ținta de 3% din PIB și chiar să urce la 3,7%

Dată:

Consiliul Fiscal atenționează, în Opinia publicată joi față de rectificarea bugetară propusă de Guvern, că există „riscuri semnificative” de depășire a țintei de deficit asumate și chiar a nivelului de referință de 3% din Produsul Intern Brut – PIB. „În absența adoptării unor măsuri compensatorii suplimentare credibile, intervalul probabil în care se va plasa deficitul bugetar la finalul anului 2019 potrivit metodologiei naționale este cuprins între 3,4% și 3,7% din PIB”, arată Consiliul Fiscal.

Proiectul de rectificare bugetară consemnează o revizuire ascendentă atât a veniturilor totale ale bugetului general consolidat (+2,4 miliarde de lei), cât și a cheltuielilor bugetare (+2,6 miliarde de lei).

Consiliul Fiscal menționează că are „rezerve însemnate” față de nivelul propus în cazul veniturilor bugetare – mai ales în cazul celor din TVA și contribuții de asigurări sociale, identificând „un minus de venituri cumulat situat între 5,8 – 6,8 miliarde de lei”.

În plus, o eventuală neincludere în lista proiectelor eligibile din fonduri europene a celor din cadrul PNDL propuse pentru decontare retrospectivă „ar majora potențialul gol de venituri la 7,7-8,7 miliarde de lei”.

Atenție la cheltuieli!

În ceea ce privește cheltuielile, Consiliul Fiscal „are rezerve față de nivelurile propuse pentru cheltuielile de asistență socială și cele cu achizițiile de bunuri și servicii”, mai arată documentul citat.

Pentru prima categorie de cheltuieli, necesarul de resurse suplimentare identificat este în cuantum de 2,5 miliarde de lei, cu potențialul ca acest deficit să fie redus cu circa 1,2 miliarde de lei în condițiile inversării deciziei de achitare a pensiilor înainte de data de 15 ale lunii.

Pentru cea de-a doua categorie de cheltuieli, execuția bugetară la finele primului semestru indică drept probabile cheltuieli suplimentare de 1-2 miliarde de lei în raport cu alocarea.

„Un control strict al cheltuielilor cu achizițiile de bunuri și servicii (neobservabil până în acest moment) ar putea însă asigura apropierea de nivelul bugetat”.
Dar „execuția la zi a cheltuielilor de investiții finanțate din fonduri europene evidențiază o probabilitate ridicată de nerealizare semnificativă a nivelurilor avansate în proiectul de rectificare”.

„Un eventual ecart nedezirabil față de țintă de circa 7-8 miliarde de lei al veniturilor din fonduri europene, posibil și relativ probabil, având în vedere atât parcursul la zi din acest an, cât și evoluțiile istorice, ar determina, ceteris paribus, o reducere a deficitului bugetar cu 2,5-3,5 miliarde de lei”, mai arată documentul citat.

Care sunt riscurile la adresa politicii fiscal-bugetare

Din perspectiva riscurilor la adresa politicii fiscal-bugetare Consiliul Fiscal remarcă următoarele:
– încordarea severă a construcției bugetare dată de nivelul redus al veniturilor fiscale și de gradul înalt de rigiditate al cheltuielilor care limitează semnificativ marja de manevră a

decidenților în cazul manifestării de șocuri;
– încetinirea economică în economia globală și accentuarea conflictelor comerciale;
– nivelul relativ înalt și singular în regiune al deficitului de cont

curent ar impune un plus de prudență în conduita politicii fiscal-bugetare, reducerea deficitului bugetar determinând o amploare mai redusă a dezechilibrului extern.

„Aceste circumstanțe evidențiază apropierea rapidă a unui punct de inflexiune, precum și inevitabilitatea unei corecții bugetare de amploare”, concluzionează Consiliul Fiscal.

DOCUMENT
Descărcați de AICI Opinia Consiliului Fiscal cu privire la proiectul de rectificare a bugetului general consolidat pe anul 2019 și Raportul semestrial privind situația economică și bugetară

Despre Consiliul Fiscal
Consiliul Fiscal este un organism guvernamental din România, creat în iunie 2010, care are rolul de a consilia autoritățile în vederea asigurării unui buget sănătos, capabil să atragă toate veniturile necesare și să se achite de toate cheltuielile obligatorii.
Consiliul sprijină activitatea Guvernului și a Parlamentului în cadrul procesului de elaborare și derulare a politicilor fiscal-bugetare, pentru a asigura calitatea prognozelor macroeconomice care stau la baza proiecțiilor bugetare și a politicilor fiscal-bugetare pe termen mediu și lung.
Membrii Consiliului Fiscal nu solicită sau primesc instrucțiuni de la autoritățile publice sau de la orice altă instituție sau autoritate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

VIDEO | O altă dezbatere pe tema crizei din Ucraina

În cadrul unei dezbateri de miercuri seara de la televiziunea Global News, intitulată ”Mai este Ucraina sprijinită de Occident”, moderatorul Calistrat Atudorei a pus...

Globalworth o numește pe Ema Iftimie Managing Director pentru România

Globalworth, cel mai mare investitor de birouri din Europa Centrală și de Est (CEE), anunță numirea Emei Iftimie în funcția de Managing Director pentru...

Safetech Innovations raportează o cifră de afaceri de 20,1 milioane de lei la nivel individual și un profit net de 5,9 milioane de lei...

Safetech Innovations (BVB: SAFE), companie românească de securitate cibernetică listată la Bursa de Valori București, cu birouri în București, Londra și Abu Dhabi, raportează,...

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc Vicepreședinte People & Organisation

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc în poziția de Vicepreședinte People & Organisation, în contextul în care...

Mureș City Logistics atinge un grad de ocupare de 100% după semnarea cu gigantul din industria auto EKR

Elektrokontakt România (EKR), subsidiară a ELEKTROKONTAKT GMBH, este noul chiriaș în Mureș City Logistics, cel mai modern proiect industrial din zona Mureș. Această tranzacție...

Mediul privat și reprezentanți ai statului au dezbătut despre viitorul comerțului electronic din România

Miercuri, 18 octombrie 2023, reprezentanți ai Guvernului, lideri și specialiști din industrie au abordat tema impactului pozitiv adus de sectorul de comerț electronic în...