Consiliul Fiscal – instituția abilitată să analizeze „la rece” proiectele guvernamentale – a emis marți un document de opinie în care critică în termeni duri atât proiectul bugetului de stat pe 2019 și al bugetului de asigurări de stat, cât și Ordonanța 114/2018 care introduce deja cunoscuta „revoluție fiscală”.
„Un prim aspect problematic îl reprezintă scenariul de creștere economică ce fundamentează construcția bugetară, acesta apărând drept excesiv de optimist în raport cu evaluările similare ale altor instituții, mai ales în contextul încetinirii preconizate a economiei zonei euro (ultimele date disponibile indicând că balanța riscurilor este înclinată înspre o încetinire mai rapidă decât se anticipa) și probabilității în creștere de încheiere a fazei expansioniste a ciclului economic la nivel global”, menționează Consiliul Fiscal.
În plus, „adoptarea intempestivă a unor măsuri fiscale (prin OUG nr. 114/2018), cu impact negativ asupra economiei (precum introducerea taxei pe activele bancare și taxarea suplimentară din sectoarele energetic și comunicații), este de natură să amplifice riscurile externe mai sus menționate”.
Prognoza de creștere economică – 5,5% – „surprinzătoare și nejustificată”
În acest context, „menținerea ipotezei de accelerare a creșterii economice reale la 5,5% în 2019 (comparativ cu un nivel situat probabil între 4 și 4,5% în 2018) în varianta de proiecție a cadrului macroeconomic elaborată ulterior adoptării OUG nr.114/2018 apare drept „surprinzătoare” și, în opinia Consiliului fiscal, „nejustificată”.
Dinamica numărului de salariați, „ipoteze extrem de favorabile”
Un alt aspect problematic îl reprezintă, în opinia Consiliului fiscal, ipotezele extrem de favorabile cu privire la dinamica numărului de angajați și câștigului salarial brut în sectorul concurențial, acestea fiind preconizate să crească în 2019 cu 3,7%, respectiv 13,8%.
Un scenariu mai rezonabil („deși probabil încă optimist”) ar fi, în opinia Consiliului fiscal, „situarea ritmului de creștere în proximitatea cifrei aparente la nivelul anului anterior (1,5%-1,7%)”.
DOCUMENT
– Opinia Consiliului Fiscal privind proiectul bugetului de stat pe 2019 poate fi descărcată de AICI