6.5 C
București
joi, 23 martie, 2023

DOCUMENT | Analistul economic Iancu Guda, o radiografie devastatoare aspra mediului de afaceri din România la o conferință CCIFER: „Nu pot să constat că ce s-a făcut până acum s-a făcut bine”

Dată:

Analistul economic Iancu Guda a prezentat luni seara – la Conferința Națională a Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză în România (CCIFER) – o radiografie devastatoare asupra mediului românesc de afaceri, precizând: „Nu pot să constat că ceea ce s-a făcut până acum s-a făcut bine”.

Mai întâi de toate, trebuie menționat că la această conferință au participat principalii investitori francezi în România, membri la vârf ai CCIFER (Accor, BNP Paribas, Carrefour, Dacia/Renault, BRD etc.), care – probabil datorită unei tradiționale diplomații comerciale – s-au abținut pe cât au putut de la o critică acidă a mediului economic românesc. Dar Iancu Guda i-a surprins pe toți cei din sala conferinței cu o analiză practic devastatoare.

Iancu Guda este președintele Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), este președintele filialei din România a agenției de evaluare financiară COFACE și predă cursuri economice la o serie de facultăți/universități din România, însă aici – la CCIFER – a ținut să precizeze că își prezintă doar opiniile exclusiv personale, fără a angaja aceste instituții.
(La fel cum – nota noastră, RP – Valentin Lazea este economistul-șef al Băncii Naționale a României, dar de câte ori vorbește în public ține să precizeze că prezentările sale sunt doar opinii personale și nu angajează banca centrală.)

„Au murit 200.000 de companii”

„Mediul de afaceri din România scade: de la 700.000 de companii în 2007, acum mai avem doar 500.000, în condițiile în care populația României a scăzut în cel mai accelerat ritm de pe Pământ. De fapt, au murit 200.000 de companii”, și-a început discursul Iancu Guda, uluindu-și auditoriul.

REVISTA PATRONATELOR redă, în continuare câteva dintre principalele idei prezentate de către analistul economic Iancu Guda investitorilor francezi în România:
– Din cele 6.500 de companii înființate în România în anul 1990, doar 39 mai sunt azi în viață
– Jumătate (52%) din companiile active azi sunt înființate după anul 2010 – „Avem în România un copil de 10 ani, față de un tânăr de 19 ani în Polonia”
– România are doar 23 de firme la mia de locuitori
– Ca în povestea cu iepurele și broasca țestoasă, noi am sprintat în 2008 după care am stagnat în următorii șase ani; „Și acum sprintăm, în 2018, dar vor urma ani lungi de stagnare”
– În România sunt multe companii mici și slabe – 94% au sub un milion de euro cifră de afaceri
– 94% din companii au un grad de îndatorare de 91%
– Cifra de afaceri per salariat a rămas aceeași în ultimii ani, dar salariul minim s-a triplat, lucru care le face vulnerabile pe aproape toate companiile la proxima recesiune…

Remarcile amare ale lui Iancu Guda

Redăm, în continuare, și câteva remarci ale analistului economic, exprimate la același eveniment:
** „Majorarea din pix, fără predictibilitate, a salariului minim duce la economie subterană, pentru că în asemenea condiții evaziunea fiscală devine necesară supraviețuirii”
** „Între multinaționale și companiile autohtone s-a creat un război fals”
** „Cu un grad de îndatorare atât de mare și cu majorarea din pix a salariilor, companiile românești sunt azi mult mai vulnerabile în fața unei recesiuni decât cum erau în anii 2008-2009”
** „Creșterea salariului minim este un medicament bun, dar doza este esențială, acum e prea mare”
** „ANAF (n.n.- Agenția Națională de Administrare Fiscală) are 25.000 de salariați, adică un agent fiscal la 400 de adulți (că la copii nu merge nimeni să-i controleze fiscal); în SUA este un agent fiscal la 4.500 de adulți”
** „Dacă s-ar restructura numai 10% din aparatul public, bugetul de stat ar obține 1,5 miliarde de euro pe an. Bani din care s-ar putea construi 41 de spitale, 40 de școli și – că mie-mi place fotbalul – 10 stadioane. Pe an!”

„Nu investim, nu plantăm semințe – n-avem viitor”

Prezentând, în fine, starea tot mai precară a investițiilor în România, analistul Iancu Guda a mai arătat că „mâncăm, bem și ne îmbrăcăm din importuri, pe credit”, iar plasamentele de fonduri – românești sau străine – au scăzut dramatic.

„Deși economia are creșteri-record, nu atrage investiții”, a mai atenționat analistul economic.

În fine, Iancu Guda a explicat că „dacă nu plantezi semințe acum, nu ai ce culege mai târziu”; iar „semințele” – în cazul economiei românești – sunt:
– investițiile în educație
– investițiile în companii.

DOCUMENT
Prezentarea analistului economic Iancu Guda privind adevărata stare a mediului de afaceri din România – afișată la conferințța CCIFER – poate fi descărcată de AICI

Despre CCIFER
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză în România (CCIFER) este o asociație de business care reprezintă interesele comunității de business franco-române care reunește peste 3.000 de companii, însumând 17 miliarde de euro cifra de afaceri și 120.000 de locuri de muncă.
Membru în comitetul de pilotaj al Coaliției pentru Dezvoltarea României din 2016, CCIFER asigură în perioada iulie-decembrie 2018 coordonarea acestei platforme de dialog care reunește 45 de organizații de business, reprezentative pentru economia României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...