În primul trimestru din 2019 au fost înmatriculate 1.247 de autobuze și microbuze, număr mai mult decât dublu față de cel înregistrat în aceeași perioadă din 2018, când fuseseră înmatriculate 572 de autobuze și microbuze. Față de trimestrul IV 2018, creșterea numărului de înmatriculări la această categorie a fost de aproape 24%, arată statisticile oficiale analizate de REVISTA PATRONATELOR. Este îndeobște cunoscut faptul că în campaniile electorale, dar mai ales în zilele de alegeri, autobuzele și microbuzele sunt intens utilizate pentru transportul alegătorilor – „turismul electoral”.
Același fenomen a mai avut loc și în anul (electoral) 2016, când înmatriculările de autobuze și microbuze crescuseră în trimestrul I la 627 de vehicule, după ce în același trimestru din anul anterior totalizau doar 469 de vehicule, arată seriile de date statistice analizate de noi.
Media generală a înmatriculărilor a scăzut și la marfă, și la pasageri
„Înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au scăzut cu 1,1% în trimestrul I 2019 faţă de trimestrul I 2018. În aceeaṣi perioadă, înmatriculările noi de vehicule pentru transportul mărfurilor au scăzut cu 0,2% comparativ cu trimestrul I din anul anterior”, arată un comunicat transmis marți de Institutul Național de Statistică – INS.
În trimestrul I 2019 comparativ cu trimestrul corespunzător din anul 2018, înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au înregistrat creṣteri de 2,2 ori la categoria autobuze ṣi microbuze ṣi cu 52,9% la mopede ṣi motociclete, la categoria autoturisme înregistrându-se o scădere cu 2,1%.
În ceea ce priveṣte înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul mărfurilor a fost înregistrată o creṣtere la categoria remorci ṣi semiremorci cu 5,8%, ṣi scăderi la autotractoare ṣi autocamioane (inclusiv vehicule rutiere pentru scopuri speciale) cu 5% respectiv cu 1,9%.
Faţă de trimestrul IV 2018, în trimestrul I 2019 înmatriculările noi de vehicule rutiere au înregistrat o scădere cu 3% la vehiculele pentru transportul pasagerilor ṣi o creṣtere cu 1,7% la vehiculele pentru transportul mărfurilor.
În terminologia statisticienilor:
– Înmatriculările noi de vehicule rutiere se referă la vehiculele rutiere înmatriculate pentru prima dată în România; acestea cuprind vehiculele noi, inclusiv cele achiziṭionate în leasing, precum ṣi vehiculele la mâna a doua din import, clasificate conform categoriilor comunitare. „Datele nu includ reînmatriculările datorate schimbării proprietarului în urma vânzării autovehiculului, tramvaiele şi troleibuzele, vehiculele militare, remorcile din agricultură şi vehiculele de locuit”
– Autobuzul şi microbuzul sunt „autovehicule cu cel puţin patru roţi şi o viteză maximă constructivă mai mare de 25 km/h, concepute şi construite pentru transportul de pasageri pe scaune sau în picioare, cu o capacitate mai mare de 9 locuri pe scaune inclusiv locul conducătorului auto”.
Sursa datelor citate mai sus este Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Vehicule (DRPCIV) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, a precizat INS.