10.1 C
București
joi, 30 martie, 2023

EXCLUSIV / Cum se taxează pepenii: Pentru aceste „legume în câmp”, cultivatorii plătesc impozite de până la 6% din valoarea producției

Dată:

Pepenii sunt considerați ca „legume în câmp” din punct de vedere fiscal, astfel că producătorii mai mari plătesc statului – în funcție de suprafața culturii, dar și de județul în care i-au cultivat – până la 6% din valoarea estimată a producției, reiese din legislația în vigoare privind impozitul pe venitul agricol analizată de REVISTA PATRONATELOR.

În baza unui mecanism de taxare destul de complicat, producătorii agricoli care aduc în orașe binecunoscuții pepeni (roșii/verzi sau galbeni) sunt datori să plătească impozite diferențiate atât din punctul de vedere al suprafeței de cultivare, cât și în funcție de locul (județul) în care i-au cultivat.

Cine are sub 0,5 hectare scapă de taxe

Științific vorbind, pepenii nu sunt „fructe” (cum s-ar crede în termeni populari), ci fac parte din clasa cucurbitaceelor, alături de, spre exemplu, dovleci și castraveți. Astfel că, din punct de vedere fiscal, pepenii fac parte din categoria „legume în câmp”.

La categoria „legume în câmp”, taxarea începe dincolo de un barem de 0,5 hectare, în sensul că numai producătorii care cultivă pepeni pe suprafețe mai mari intră în „colimatorul” Fiscului, cei mai „mici” fiind scutiți de impozitul pe venitul agricol.
În continuare ne vom ocupa, deci, numai de cultivatorii care obțin pepeni de pe suprafețe mai mari, respectiv de cei taxabili.

Mecanismul impozitării

În principiu, producătorii agricoli trebuie să plătească o sumă echivalentă cu 10% (atenție la această cifră!) din norma de venit (atenție și la această expresie!), dar numai dacă depășesc anumite plafoane de deținere. Aceste plafoane sunt evidențiate în tabelul de mai jos.

Vorbind, acum, numai despre producătorii agricoli care dețin suprafețe (sau, după caz, efective de animale) peste aceste plafoane, precizăm că în fiecare județ se stabilește în fiecare an norma locală de venit, din care producătorii vor fi taxați cu 10%.

Exemple de calcul: Ialomița

Pentru exemplificare, am ales județul Ialomița, unde normele de venit au fost stabilite – pentru anul 2019 – potrivit tabelului de mai jos.

Referindu-ne la pepeni („legume în câmp”), observăm că norma de venit este de 427 de lei la hectarul cultivat, ceea ce înseamnă că impozitul (10% din norma de venit) va fi de 4,27 lei la hectar. Sau, potrivit aceluiași tabel, norma de venit este de 31 de bani (0,031 lei) per kilogram, adică aproximativ 3% din vânzări.

Concret, la un pepene de 2 kg producătorul va plăti 6 bani (2kg X 3 bani/kg) ca impozit pe venitul agricol. Sau, la o tonă (1.000 kg) de pepeni, producătorul va plăti 31 de lei. Indiferent cu ce preț își va vinde pepenii, statul îi ia unui cultivator mai mare din Ialomița 31 de lei pe tonă.

Menționăm că în județul Dolj, spre exemplu, norma aceasta de venit este dublă (800 de lei la hectar, respectiv 6 bani per kilogram), astfel că pepenii de Dăbuleni au un regim fiscal semnificativ mai presant, respectiv 60 de lei per tonă.

Normele de venit – județ cu județ – stabilite pentru calculul impozitului agricol pe anul 2019
pot fi consultate AICI:

Important pentru cultivatori și pentru asociațiile de cultivatori

Potrivit prevederilor alin. (1)-(3) ale art. unic din Ordonanța de Urgentă nr. 15 din 12 martie 2019, publicată în Monitorul Oficial nr. 204 din 14 martie 2019:
– Impozitul pe venitul din activități agricole se calculează de către contribuabil prin aplicarea unei cote de 10% asupra venitului anual din activități agricole stabilit pe baza normei anuale de venit, impozitul fiind final
– În anul 2019, termenul de 15 martie inclusiv prevăzut pentru depunerea Declarației Unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, în situațiile reglementate de Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, denumit în continuare Codul fiscal, se prorogă pană la data de 31 iulie 2019 inclusiv
– În cazul în care activitatea se desfășoară în cadrul unei asocieri fără personalitate juridică, obligația depunerii declarației anuale de venit pentru asocierile fără personalitate juridică și entități supuse regimului transparenței fiscale la organul fiscal competent revine asociatului care răspunde pentru îndeplinirea obligațiilor asociației fată de autoritățile publice pană la data de 15 februarie inclusiv a anului fiscal în curs. Declarația cuprinde și cota de distribuire ce revine fiecărui membru asociat din venitul impozabil calculat la nivelul asocierii. Asociatul desemnat are obligația transmiterii către fiecare membru asociat a informațiilor referitoare la venitul impozabil ce îi revine corespunzător cotei de distribuire din venitul impozabil calculat la nivelul asocierii, în cadrul aceluiași termen
– Plata impozitului anual datorat se efectuează la bugetul de stat, până la data de 15 martie inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului.

România cultivă tot mai puțini pepeni și importă tot mai mulți

Datele Institutului Național de Statistică arată că, în 2018, în România s-a cultivat cu pepeni o suprafaţă de 22.100 de hectare, iar producţia a fost de aproximativ 584.000 de tone. Asta înseamnă o medie de 26,4 tone la hectar. Faţă de 2017, suprafaţa a scăzut cu 1.300 de hectare.

Pe de altă parte, România a importat anul trecut 28.300 de tone de pepeni verzi proaspeți, în valoare de 9 milioane de euro, și 4.900 de tone de pepeni galbeni, iar în intervalul ianuarie-martie 2019, importul a fost de 1.400 de tone de pepeni verzi, respectiv 829.000 de tone de pepeni galbeni.

Principalele ţări din care România importă pepeni sunt Grecia, Olanda, Germania şi Turcia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...