25.1 C
București
luni, 17 iunie, 2024

EXCLUSIV / De azi, 3 Decembrie 2019, CFR trebuie să-și despăgubească pasagerii pentru marile întârzieri! Transportatorii feroviari de călători riscă falimentul în fiecare minut

Dată:

Începând din 3 Decembrie 2019, CFR trebuie să le plătească pasagerilor, obligatoriu, despăgubiri la întârzierea trenurilor, lucru care a fost stabilit în urmă cu mai bine de 10 ani la nivelul UE. În fapt, măsura  despăgubirii călătorilor pentru întârzierea trenurilor din România trebuia adoptată – potrivit mai vechilor reglementări europene – începând din 3 decembrie 2009, dar România a obținut o derogare de cinci ani, până pe 3 decembrie 2014 și apoi, in extremis, a mai obținut încă una de cinci ani, până pe 3 Decembrie 2019. Ceea ce înseamnă că, de azi, dacă un tren cu călători întârzie peste anumite praguri, pasagerii săi trebuie să fie despăgubiți! Și că, de fapt, nu mai ține cu „CFR vă cere scuze”!

REVISTA PATRONATELOR vă arată, în exclusivitate, care sunt drepturile Dumneavoastră în calitate de călători europeni pe trenurile întârziate din România, drepturi care vă sunt recunoscute abia de azi, 3 Decembrie 2019.

Încă din 2007, în Uniunea Europeană călătorii din Europa civilizată primesc despăgubiri dacă trenurile întârzie peste anumite praguri.
Începând din 3 Decembrie 2019, și românii – recunoscuți abia de-acum, după mai bine de 10-12 ani (!) ca pasageri europeni, civilizați – pot primi următoarele facilități:
– 25% din preţul biletului dacă trenurile întârzie între 60 şi 119 minute
– 50% pentru întârzieri de peste 120 de minute
– 100% plus cazarea pe o noapte la un hotel de trei stele – cameră single – dacă întârzierea trenului a provocat pierderea ultimei legături feroviare din acea zi.

Cum sunt despăgubite întârzierile feroviare în UE

Călătorii de pe căile ferate din Uniunea Europeană (UE) îşi pot deconta 25% până la 100% din preţul biletului, dacă trenurile întârzie şi dacă, astfel, li se creează pagube pasagerilor.

Este vorba de o prevedere dintr-un Regulament al Comisiei Europene potrivit căreia călătorii europeni trebuie despăgubiţi dacă trenurile întârzie mai mult de 60 de minute. Ei bine, exact despre această prevedere vorbim aici: Până azi, acel Regulament nu putea fi invocat în România; de azi, acest Regulament intră în aplicare și în România!

În țara noastră, aceste facilităţi au fost acordate, până la data de 3 Decembrie 2019, numai călătorilor din trenurile internaţionale, pentru cei din trenurile naţionale existând o derogare… Derogare care a expirat exact azi!

Data de 3 Decembrie 2019, termen imposibil de depășit

S-a spus de nenumărate ori că în România, dacă s-ar aplica ad literam acea prevedere, CFR Călători ar da faliment în câteva ore, acesta fiind și argumentul în baza căruia guvernele de la Bucureşti au obţinut, în anii trecuți, derogări de la aplicarea respectivului Regulament european.

Dar treaba asta se tot spune și iar se spune de vreo 10 (zece) ani, numai că între timp nu s-a făcut nimic (da chiar nimic!) pentru o eventuală reabilitare a traficului feroviar.
De fapt, toți mai-micii și mai-marii din CFR s-au mulțumit cu ideea că până la 3 Decembrie 2019 „mai e destulă vreme”… Iată că a venit ZIUA GHILOTINEI, ziua de 3 Decembrie 2019!
După ani și ani de derogări (minimum zece la număr), după ce nimeni n-a abordat cu seriozitate acest termen, este de așteptat ca respectiva ghilotină să cadă pe CFR fără menajamente. Astăzi este, cum spun fotbaliștii, „Ziua Meciului”!!

Răspunsuri evazive pentru REVISTA PATRONATELOR

La instalarea noului Guvern (Cabinetul Orban), noul ministru al Transporturilor – Lucian Bode – a avut amabilitatea de a discuta deschis cu presa despre diversele probleme din sectorul transporturi&infrastructură.
Întrebarea noastră, de la REVISTA PATRONATELOR, în conferința de presă „inaugurală”, a fost una și foarte clară: „Cum veți gestiona lucrurile cu termenul 3 Decembrie 2019 pentru CFR?”

Răspunsul noului ministru a venit prompt, dar și evaziv: „Cunoaștem acest termen, l-am analizat și se află în atenția noastră; acum nu vă putem răspunde concret, dar fiți sigur că până la data respectivă vom formula o poziție a Ministerului Transporturilor”. (Ca și cum REVISTA PATRONATELOR, și nu o întreagă rețea feroviară, trebuia să-și pregătească replica la această provocare…)

Nu-i nimic, trece și ziua asta, doar că avem următoarele atenționări ferme la adresa mai-micilor și mai-marilor din CFR:
1. Să nu cumva să îndrăzniți să aruncați eventualele costuri generate de aceste probleme, de la nivelul CFR (Călători sau „Infrastructură”), pe spatele tuturor contribuabililor la bugetul statului!
2. Să înlocuiți imediat expresia din difuzoare „CFR vă cere scuze pentru eventualele neplăceri cauzate de întârzierea trenurilor” cu expresia „CFR vă așteaptă la caserii pentru a vă plăti despăgubirile ce vi se cuvin din cauza întîrzierilor”!

Da, stimați pasageri de pe trenuri! De azi e gata cu „scuzele” CFR. Din data de 3 Decembrie 2019, întârzierile se despăgubesc!

Așa cum de câțiva ani buni întârzierile de avioane se despăgubesc, și așa cum de aproape 10 ani întârzierile de trenuri din țările civilizate ale Uniunii Europene se despăgubesc, tot așa și întârzierile de trenuri din România se despăgubesc! ÎNCEPÂND DE AZI!!

Vom reveni

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

VIDEO | O altă dezbatere pe tema crizei din Ucraina

În cadrul unei dezbateri de miercuri seara de la televiziunea Global News, intitulată ”Mai este Ucraina sprijinită de Occident”, moderatorul Calistrat Atudorei a pus...

Globalworth o numește pe Ema Iftimie Managing Director pentru România

Globalworth, cel mai mare investitor de birouri din Europa Centrală și de Est (CEE), anunță numirea Emei Iftimie în funcția de Managing Director pentru...

Safetech Innovations raportează o cifră de afaceri de 20,1 milioane de lei la nivel individual și un profit net de 5,9 milioane de lei...

Safetech Innovations (BVB: SAFE), companie românească de securitate cibernetică listată la Bursa de Valori București, cu birouri în București, Londra și Abu Dhabi, raportează,...

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc Vicepreședinte People & Organisation

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc în poziția de Vicepreședinte People & Organisation, în contextul în care...

Mureș City Logistics atinge un grad de ocupare de 100% după semnarea cu gigantul din industria auto EKR

Elektrokontakt România (EKR), subsidiară a ELEKTROKONTAKT GMBH, este noul chiriaș în Mureș City Logistics, cel mai modern proiect industrial din zona Mureș. Această tranzacție...

Mediul privat și reprezentanți ai statului au dezbătut despre viitorul comerțului electronic din România

Miercuri, 18 octombrie 2023, reprezentanți ai Guvernului, lideri și specialiști din industrie au abordat tema impactului pozitiv adus de sectorul de comerț electronic în...