25.1 C
București
luni, 17 iunie, 2024

EXCLUSIV / Indicele RP al Mediului de Afaceri, calculat de REVISTA PATRONATELOR, a scăzut în luna mai pe fondul decelerărilor din industrie și construcții

Dată:

Indicele RP al Mediului de Afaceri – calculat exclusiv de REVISTA PATRONATELOR pe baza evoluției vânzărilor din comerț, servicii, industrie și construcții – a scăzut în luna mai 2019 la valoarea +11,73%, după ce în aprilie urcase la cota +13,33%.

În luna mai 2019, potrivit datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS), afacerile au evoluat, față de aceeași lună din 2018, seria brută, în felul următor:
– în comerțul cu amănuntul au crescut cu 7,2%
– în comerțul angro (cu ridicata) au crescut cu 4,6%
– în industrie au crescut cu 7,6%
– în domeniul serviciilor pentru populație au crescut cu 15,2%
– în comerțul auto au crescut cu 9,7%
– în domeniul serviciilor profesionale au crescut cu 12,3%
– în construcții au crescut cu 25,5%.
Media generală a acestor evoluții – Indicele RP al Mediului de Afaceri – a fost, astfel, de +11,73%.

În ianuarie 2019, valoarea Indicelui RP (calculat ca medie a evoluțiilor față de aceeași lună din 2018, seria brută) a fost de +7,93%, apoi în februarie a crescut la +11,80%, în martie a scăzut la 11,47%, pentru ca în aprilie să crească la 13,33% și în mai să scadă la 11,73%.

În trimestrul I 2019, valoarea Indicelui RP a fost de +10,7%, pe fondul unei creșteri economice (PIB) de 5%.
Valoarea Indicelui RP pe luna iunie, dar și pe semestrul I 2019, o vom afla în august, când vor fi raportate evoluțiile componentelor sale (afacerile din comerț, industrie, servicii și construcții) din luna VI-a și din prima jumătate a acestui an.

De ce a scăzut valoarea Indicelui RP

Față de luna aprilie, când Indicele RP a fost de 13,33%, valoarea din luna mai este ușor mai scăzută pentru că în câteva sectoare relevante am avut o decelerare a creșterii afacerilor.

Decelerări importante ale creșterii afacerilor au avut loc – în luna mai față de aprilie – în construcții (de la +33,4% la +25,5%), în serviciile profesionale (de la +16,1% la +12,3%) și în comerțul angro (de la +7,3% la +4,6%). În industrie, creșterea afacerilor a decelerat de la +9,7% la +7,6%.

Accelerări ale creșterii afacerilor s-au remarcat în comerțul auto (de la +5,5% în aprilie la +9,7% în mai), în serviciile pentru populație (de la +14,2% la +15,2%) și în comerțul cu amănuntul (de la +7,1% la +7,2%).

Ce este Indicele RP al Mediului de Afaceri

INS raportează separat evoluția cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul, comerțul angro, comerțul auto, industrie, servicii pentru populație, servicii profesionale și construcții – volumul lucrărilor.

Puse cap la cap și apoi ierarhizate în ordine descrescătoare, rezultă un clasament cu 87 de ramuri și subramuri, iar media generală a tuturor acestor evoluții este Indicele RP al Medilui de Afaceri.

Începând din iunie 2019, REVISTA PATRONATELOR prezintă în exclusivitate acest indice lunar, în jurul datei de 20 a fiecărei luni. Iar atunci când vor fi raportate datele sintetice – la trimestru, semestru, 9 luni sau an – vom prezenta evoluția Indicelui RP și în raport cu evoluția PIB.
Astfel că în luna august vom prezenta și Indicele RP pe luna iunie, dar și Indicele RP pe semestrul I 2019, acesta din urmă în raport cu creșterea economică din prima jumătate a anului 2019.

Vedeți AICI cum au mers Indicele RP și economia României în anii 2007-2018 și în primul trimestru din 2019

Așteptăm comentarii și sugestii!

Așteptăm comentariile și sugestiile Dumneavoastră pe tema Indicelui RP al Mediului de Afaceri, calculat exclusiv de REVISTA PATRONATELOR.

Transmiteți-ne mesaje pentru rubrica Poșta Redacției – platforma pe care ne dorim să dezvoltăm un dialog deschis, interesant, cald și constructiv, despre mersul afacerilor, al economiei și societății românești!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

VIDEO | O altă dezbatere pe tema crizei din Ucraina

În cadrul unei dezbateri de miercuri seara de la televiziunea Global News, intitulată ”Mai este Ucraina sprijinită de Occident”, moderatorul Calistrat Atudorei a pus...

Globalworth o numește pe Ema Iftimie Managing Director pentru România

Globalworth, cel mai mare investitor de birouri din Europa Centrală și de Est (CEE), anunță numirea Emei Iftimie în funcția de Managing Director pentru...

Safetech Innovations raportează o cifră de afaceri de 20,1 milioane de lei la nivel individual și un profit net de 5,9 milioane de lei...

Safetech Innovations (BVB: SAFE), companie românească de securitate cibernetică listată la Bursa de Valori București, cu birouri în București, Londra și Abu Dhabi, raportează,...

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc Vicepreședinte People & Organisation

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc în poziția de Vicepreședinte People & Organisation, în contextul în care...

Mureș City Logistics atinge un grad de ocupare de 100% după semnarea cu gigantul din industria auto EKR

Elektrokontakt România (EKR), subsidiară a ELEKTROKONTAKT GMBH, este noul chiriaș în Mureș City Logistics, cel mai modern proiect industrial din zona Mureș. Această tranzacție...

Mediul privat și reprezentanți ai statului au dezbătut despre viitorul comerțului electronic din România

Miercuri, 18 octombrie 2023, reprezentanți ai Guvernului, lideri și specialiști din industrie au abordat tema impactului pozitiv adus de sectorul de comerț electronic în...