7.8 C
București
vineri, 31 martie, 2023

EXCLUSIV / Indicele RP al Mediului de Afaceri, calculat de REVISTA PATRONATELOR, a scăzut în luna mai pe fondul decelerărilor din industrie și construcții

Dată:

Indicele RP al Mediului de Afaceri – calculat exclusiv de REVISTA PATRONATELOR pe baza evoluției vânzărilor din comerț, servicii, industrie și construcții – a scăzut în luna mai 2019 la valoarea +11,73%, după ce în aprilie urcase la cota +13,33%.

În luna mai 2019, potrivit datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS), afacerile au evoluat, față de aceeași lună din 2018, seria brută, în felul următor:
– în comerțul cu amănuntul au crescut cu 7,2%
– în comerțul angro (cu ridicata) au crescut cu 4,6%
– în industrie au crescut cu 7,6%
– în domeniul serviciilor pentru populație au crescut cu 15,2%
– în comerțul auto au crescut cu 9,7%
– în domeniul serviciilor profesionale au crescut cu 12,3%
– în construcții au crescut cu 25,5%.
Media generală a acestor evoluții – Indicele RP al Mediului de Afaceri – a fost, astfel, de +11,73%.

În ianuarie 2019, valoarea Indicelui RP (calculat ca medie a evoluțiilor față de aceeași lună din 2018, seria brută) a fost de +7,93%, apoi în februarie a crescut la +11,80%, în martie a scăzut la 11,47%, pentru ca în aprilie să crească la 13,33% și în mai să scadă la 11,73%.

În trimestrul I 2019, valoarea Indicelui RP a fost de +10,7%, pe fondul unei creșteri economice (PIB) de 5%.
Valoarea Indicelui RP pe luna iunie, dar și pe semestrul I 2019, o vom afla în august, când vor fi raportate evoluțiile componentelor sale (afacerile din comerț, industrie, servicii și construcții) din luna VI-a și din prima jumătate a acestui an.

De ce a scăzut valoarea Indicelui RP

Față de luna aprilie, când Indicele RP a fost de 13,33%, valoarea din luna mai este ușor mai scăzută pentru că în câteva sectoare relevante am avut o decelerare a creșterii afacerilor.

Decelerări importante ale creșterii afacerilor au avut loc – în luna mai față de aprilie – în construcții (de la +33,4% la +25,5%), în serviciile profesionale (de la +16,1% la +12,3%) și în comerțul angro (de la +7,3% la +4,6%). În industrie, creșterea afacerilor a decelerat de la +9,7% la +7,6%.

Accelerări ale creșterii afacerilor s-au remarcat în comerțul auto (de la +5,5% în aprilie la +9,7% în mai), în serviciile pentru populație (de la +14,2% la +15,2%) și în comerțul cu amănuntul (de la +7,1% la +7,2%).

Ce este Indicele RP al Mediului de Afaceri

INS raportează separat evoluția cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul, comerțul angro, comerțul auto, industrie, servicii pentru populație, servicii profesionale și construcții – volumul lucrărilor.

Puse cap la cap și apoi ierarhizate în ordine descrescătoare, rezultă un clasament cu 87 de ramuri și subramuri, iar media generală a tuturor acestor evoluții este Indicele RP al Medilui de Afaceri.

Începând din iunie 2019, REVISTA PATRONATELOR prezintă în exclusivitate acest indice lunar, în jurul datei de 20 a fiecărei luni. Iar atunci când vor fi raportate datele sintetice – la trimestru, semestru, 9 luni sau an – vom prezenta evoluția Indicelui RP și în raport cu evoluția PIB.
Astfel că în luna august vom prezenta și Indicele RP pe luna iunie, dar și Indicele RP pe semestrul I 2019, acesta din urmă în raport cu creșterea economică din prima jumătate a anului 2019.

Vedeți AICI cum au mers Indicele RP și economia României în anii 2007-2018 și în primul trimestru din 2019

Așteptăm comentarii și sugestii!

Așteptăm comentariile și sugestiile Dumneavoastră pe tema Indicelui RP al Mediului de Afaceri, calculat exclusiv de REVISTA PATRONATELOR.

Transmiteți-ne mesaje pentru rubrica Poșta Redacției – platforma pe care ne dorim să dezvoltăm un dialog deschis, interesant, cald și constructiv, despre mersul afacerilor, al economiei și societății românești!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...