12.3 C
București
marți, 25 martie, 2025

EXCLUSIV / România, TABLOU DE BORD: Construcțiile accelerează, serviciile decelerează, industria frânează creșterea economică

Dată:

Creșterea economică de 4,7% din semestrul I 2019 se datorează în special accelerației din construcții, fiind însă frânată serios de scăderea producției industriale și a exportului net, pe fondul decelerării avansului din comerț și servicii, reiese din statisticile oficiale sectoriale analizate de REVISTA PATRONATELOR.

Institutul Național de Statistică (INS) a raportat, miercuri, doar cifrele tip „semnal” referitoare la mersul economiei în semestrul I 2019, dar în cursul lunii august a publicat și seriile de date sectoriale privind mersul principalelor domenii de activitate. Aceste date sectoriale dezvăluie, la o analiză mai atentă, din ce este compusă rezultanta generală a creșterii PIB de 4,7% din primele șase luni ale anului 2019.

Pe scurt, aproape toate sectoarele economiei sunt și acum în creștere, ca și în trimestrul I, dar în comerț și servicii a dispărut accelerația, în timp ce industria a trecut – alarmant, zicem noi – de la plus la minus. Noroc cu „bujia” adăugată de constructori la motorul creșterii economice! Volumul lucrărilor acestora a crescut cu procentaje surprinzătoare, avansul din primul semestru fiind puternic accelerat față de cel din primul trimestru.

Frână în industrie, reviriment în construcții

Una dintre cele mai nefaste evoluții a avut loc în industrie, unde producția a trecut de la o creștere de 0,6% în trimestrul I la o scădere de 0,6% în semestrul I.

Mai rău e că producția industrială a scăzut, în semestrul I, exact în sectoarele unde era mai mare nevoie de produse: la bunurile de capital (-8%) și la bunurile de folosință îndelungată (-5,4%). Adică la  acele bunuri care sunt utilizate în crearea de plusvaloare!

Bunurile de capital și cele de folosință îndelungată sunt utilajele, echipamentele, instalațiile (de exemplu, mașini-unelte, linii de asamblare, strunguri, computere, mijloace de transport etc.) cu ajutorul cărora firmele fac bani. O scădere a producției tocmai la aceste categorii nu anunță nimic bun pentru viitorul apropiat.

Construcțiile, în schimb, vin să compenseze scăderile din industrie. În sectorul rezidențial (construcția de locuințe), creșterea volumului a fost de 31,8%, iar în cel nerezidențial (depozite, centre comerciale, mall-uri, spații de birouri, clădiri tehnice etc.) avansul lucrărilor a fost de 32,2% în semestrul I, după ce în primul trimestru fuseseră de 27,3%, respetiv 16,3%.

Și la construcțiile inginerești (lucrările de infrastructură) volumul a crescut cu 10% – a se corela cu avansul investițiilor guvernamentale (cheltuielile bugetare de capital), de 12,3%!

Întrebarea este cu ce utilaje, echipamente și instalații (bunuri de capital și de folosință îndelungată) au lucrat constructorii, dacă producția acelor mărfuri industriale scade? Nu cumva au lucrat cu mijloace aduse – cumpărate sau închiriate – din import?

Sectorul terțiar decelerează

Datele INS mai arată și câteva evoluții din sectorul terțiar (comerț + servicii) care se apropie de cota de atenție: creșterile au decelerat în semestrul I față de trimestrul I. Câteva exemple:
– vânzările de carburanți au trecut de la +12,7% în trimestrul I la +5,4% în semestrul I 2019
– comerțul cu mărfuri nealimentare, de la +11,6% la +9,7%
– serviciile pentru populație, de la +17,4% la +15,7%
– transporturile, de la +12,6% la +9,8%
– turismul, de la +12,4% la +10,1%.

Atenție: Iunie, luna basculărilor de la plus la minus!

Decelerările din semestrul I au avut loc în special din cauză că în luna iunie față de luna anterioară (mai 2019) mai multe sectoare au trecut de la creșteri la scăderi. Câteva exemple:
– industria a trecut de la +8,7% în mai (față de aprilie) la -7,6% în iunie (față de mai)
– comerțul cu autovehicule a trecut de la +14% la -3,1%
– comerțul angro a trecut de la +4,9% la -3,7%
– serviciile profesionale (care includ transporturile și comunicațiile) au trecut de la +2,8% la -0,9%
– serviciile pentru populație (care includ turismul, jocurile de noroc și activitățile de îngrijire personală) au trecut de la +1,4% la -0,6%.

Dacă acest trend de scăderi lunare va continua, putem spune că deja avem primele semne concrete de viraj către recesiune.

Investiții: Guvernul român are mai puțină încredere în România decât străinii

Vom trece, în continuare, din economia reală în registrul financiar al economiei. Nici aici nu stăm tocmai bine.

Statisticile centralizate de Ministerul Finanțelor Publice arată o creștere cu 12,3% a investițiilor guvernamentale (cheltuielile de capital), pînă la 7,8 miliarde de lei în primul semestru din 2019 – echivalentul a 1,6 miliarde de euro. Dar statisticile Băncii Naționale arată o creștere cu 30,2% a investițiilor străine în România, la 2,3 miliarde de euro în primul trimestru din 2019.

Surprinzător sau nu, aceste cifre ne arată că guvernul român investește (a se citi are încredere) într-o măsură semnificativ mai mică în România decât străinii: Guvernul de la București a alocat, în primul semestru din 2019, cam două treimi din suma alocată de investitorii din străinătate.

Banca Națională a mai raportat doi indicatori macroeconomici importanți, care nu arată deloc bine.

În primul rând, datoria externă totală a crescut cu aproape 4 miliarde de euro în primul semestru din 2019 (soldul la finalul lunii iunie a ajuns la 103,6 miliarde de euro), aceasta fiind și perioada în care totalul a depășit în premieră istorică pragul de 100 de miliarde de euro. Reamintim că în luna martie 2019 – momentul în care se împlineau 30 de ani de când, în martie 1989, România adusese la zero datoria externă – REVISTA PATRONATELOR a lansat întrebarea „Ce-ați făcut, hoților, cu 100 de miliarde de euro?!”.

În al doilea rând, mai arată datele băncii centrale, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 5,1 miliarde de euro în semestrul I, comparativ cu 1,2 miliarde de euro în trimestrul I. Iar față de semestrul I 2018, decalajul dintre încasările și plățile României – deficitul de cont curent – s-a adâncit cu peste 38% (!)

Statul a cheltuit cu aproape 20 de miliarde de lei mai mult decât a încasat

Execuția bugetului general consolidat pe primele 6 luni din anul 2019 s-a încheiat cu un deficit – cheltuieli mai mari decât veniturile – de 19,96 miliarde de lei, respectiv 1,94% din Produsul Intern Brut (PIB), arată datele Ministerului Finanțelor. Practic, statul a cheltuit, în primele 6 luni din 2019, cu aproape 20 de miliarde de lei mai mult decât a încasat.

Pentru comparație, în perioada imediat anterioară – primele cinci luni din 2019 – execuția bugetară fusese încheiată cu un deficit de 14,7 miliarde de lei (1,43% din PIB). Iar în perioada similară din anul trecut – primele 6 luni, respectiv ianuarie-iunie 2018 – execuția bugetară arăta un deficit de 14,9 miliarde de lei (1,61% din PIB).

Încă o frână: deficitul comercial / exportul net

Un alt indicator important pentru mersul economiei este exportul net, adică balanța comercială importuri/exporturi.

În semestrul I 2019, această balanță s-a dezechilibrat atât de mult, încât deficitul comercial a urcat la aproape 8 miliarde de euro (sumă mai mare cu 21,9% decât de cea din semestrul I 2018). Asta în condițiile în care exporturile au crescut cu 2,7%, iar importurile – de două ori mai rapid, respectiv cu 5,7%.

Cât despre comerțul exterior cu alimente, nu mai semnalăm decât atât: deficitul comercial agro-alimentar a atins recordul istoric de un miliard de euro în primul semestru, pe fondul creșterilor fără precedent a importurilor. Vedeți AICI Lista Rușinii cu importurile agroalimentare ale României.

E clar că exportul net, încheind și semestrul I 2019 cu sold negativ, este un indicator care trage în jos creșterea economică.

Mai rău este că acest deficit al balanței comerciale a pus o asemenea presiune pe cursul valutar, încât la începutul anului leul s-a depreciat la cote record și față de euro, și față de dolar. Cu consecințe care deja se văd în mersul economiei din 2019, dar mai ales în mersul prețurilor la produsele din import și în costurile de rambursare a ratelor bancare în valută angajate de români.

Analiștii economici spun că primele semne ale unei recesiuni sunt date de adâncirea decalajelor, combinate cu accelerarea peste măsură a consumului din import. Iată că la toate astea se adaugă și scăderea producției industriale.
Aceste semne nu par să-i îngrijoreze însă pe cei care, din pozițiile ocupate politic, dirijează (controlează ar fi prea mult spus) economia.

 Economia României în semestrul I 2019*
PIB +4,7%
Salariul mediu net +15,5%
Prețurile de consum (inflația) +3,8%
Prețurile din industrie +3,3%
Salariul real +11,7%
Comerțul auto +6,7%
Înmatriculări auto / pasageri -1,1%
Înmatriculări auto / marfă -0,2%
Comerțul cu amănuntul +6,8%
Comerțul angro +7,1%
Comerțul online +8%
Comerțul cu alimente +4,8%
Comerțul cu mărfuri nealimentare +9,7%
Comerțul cu carburanți +5,4%
Consumul de energie -0,4%
Resursele de energie primară +1,4%
Resursele de energie electrică -3,2%
Serviciile pentru populație +15,7%
Serviciile pentru firme +13,5%
Comunicațiile +5,5%
Turismul +10,1%
Construcțiile (volum) +23,2%
Construcțiile inginerești +10%
Construcțiile rezidențiale +31,8%
Construcțiile nerezidențiale +32,2%
Transporturile +9,8%
Producția industrială -0,6%
Vânzările (cifra de afaceri) din industrie +6,2%
Cererea (comenzile noi) din industrie +5,4%
Exporturile +2,7%
Importurile +5,7%
Deficitul comercial +21,9% (la 7,7 miliarde de euro)
Deficitul de cont curent +38,1% (la 5,3 miliarde de euro)
Investițiile străine +30,2% (la 2,3 miliarde de euro)
Investițiile publice (cheltuielile de capital) +12,3% (la 7,8 miliarde de lei)
Veniturile bugetare +12,6% (la 148,6 miliarde de lei, 14,4% din PIB)
Cheltuielile bugetare +14,7% (la 168,5 miliarde de lei, 16,4% din PIB)
Deficitul bugetar +33,5% (la 19,9 miliarde de lei, 1,94% din PIB)

* Evoluții față de aceeași perioadă din anul 2018, seria brută

Surse: Institutul Național de Statistică, Banca Națională a României, Ministerul Finanțelor Publice,
date prelucrate de REVISTA PATRONATELOR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

Ghid Practic privind Protecția Informațiilor Clasificate

Introducere Protecția informațiilor clasificate este esențială pentru securitatea națională și integritatea instituțiilor. Acest ghid oferă recomandări și măsuri esențiale pentru gestionarea și protejarea acestor informații...

Piața Muncii în 2025: Provocări și Oportunități

Piața muncii în 2025 este marcată de schimbări profunde. Pe de o parte, anumite sectoare, precum IT-ul, se confruntă cu dificultăți, iar angajații caută soluții alternative. Pe de altă parte, domenii emergente, precum industria verde, oferă noi oportunități de angajare. Cu o competiție crescută și o dinamică în continuă schimbare, atât angajatorii, cât și angajații trebuie să se adapteze pentru a rămâne relevanți pe piața muncii.

IMM-urile din România se confruntă cu provocări majore: inflația, digitalizarea și lipsa forței de muncă

Mediul de afaceri din România traversează o perioadă de transformări semnificative, iar întreprinderile mici și mijlocii (IMM) se află în fața unor provocări importante. Potrivit unui raport recent al Consiliului Național al IMM-urilor, principalele dificultăți cu care se confruntă antreprenorii sunt inflația ridicată, tranziția către digitalizare și deficitul de forță de muncă.

Protecția Fermierilor împotriva Practicilor Comerciale Neloiale

implementarea acestor măsuri reprezintă un pas important în sprijinul fermierilor și al producătorilor mici, reducând dezechilibrele comerciale și creând un lanț de aprovizionare mai corect și mai transparent.

Noile Reglementări privind Ambalajele și Impactul lor asupra Mediului de Afaceri

În contextul noilor politici europene privind sustenabilitatea, Uniunea Europeană a introdus reguli stricte pentru gestionarea ambalajelor și reducerea deșeurilor de ambalaje. Aceste măsuri au...

Impactul Ordonanței de Urgență nr. 156/2024 asupra mediului de afaceri din România

Ordonanța de Urgență nr. 156/2024 reprezintă o schimbare majoră în peisajul fiscal românesc. Deși scopul său este de a alinia regimul fiscal intern cu cerințele bugetare și europene, efectele asupra companiilor pot fi semnificative. Este esențial ca antreprenorii și managerii să analizeze atent impactul acestor modificări și să își ajusteze strategiile financiare pentru a rămâne competitivi în acest nou context legislativ.